Fikk fikset hjertet i mammas mage

Da det viste seg at lille Grace var hjertesyk, tok legene affære. Som den første i verden fikk hun satt inn et implantat i hjertet mens hun ennå var et foster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Babyen Grace VanDerwerken fra delstaten Virginia i USA fikk diagnosen hypoplastisk venstre hjertesyndrom (HVHS) i september i fjor. Da var det ennå flere måneder til hun skulle ut av mamma Angelas mage. Barn med HVHS mangler helt eller har underutviklet venstre hjertekammer, og det pumper derfor ikke blod ut i kroppen.


Av de vel 60 000 barna som blir født i Norge hvert år, får mellom 10 og 15 av dem diagnosen HVHS. Bare kirurgiske inngrep, det første helst innen barnet er 14 dager, kan redde livene deres.

Historisk

I USA skrives det nå historie, ifølge Childrens Hospital Boston, et av verdens fremste barnehjertesentre. For babyen Grace VanDerwerken som ble født 10. januar, fikk implantert inn en stent i hjertet mens hun ennå lå i mammas mage. Inngrepet ble foretatt 7. november i fjor, da moren var 30 uker på vei.

Sunn baby

En ni millimeter lang og 2,5 millimeter bred stent ble brukt til å utvide et hull mellom forkamrene i hjertet. Dette for å forebygge at jentas lunger skulle ta skade de siste ukene av svangerskapet, skriver Foreningen for hjertesyke barn (FFHB) på sine hjemmesider.

Inngrepet var vellykket, ifølge sykehuset. Jenta blir aldri helt frisk, men legene hevder at dødsrisikoen er redusert for den lille jenta.


-  Hun så ut som en sunn, rosa baby, uten noen tegn på pusteproblemer, sa faren Jay, ifølge sykehuset.

 HJERTEIMPLANTAT: Lille Grace som ble født 10. januar fikk som første foster i historien implantert inn en stent i hjertet. Inngrepet ble foretatt 7. november i fjor, da mamma Angela var 30 uker på vei. Foto: Childrens Hospital Boston
HJERTEIMPLANTAT: Lille Grace som ble født 10. januar fikk som første foster i historien implantert inn en stent i hjertet. Inngrepet ble foretatt 7. november i fjor, da mamma Angela var 30 uker på vei. Foto: Childrens Hospital Boston Vis mer

Etter fødselen har Grace gjennomgått den første av tre operasjoner. Den lille jenta ble skrevet ut fra Childrens Hospital Boston sist fredag, 17 dager gammel.

-  Dette er en teknisk bragd og helt klart en milepæl, sier Egil Seem, leder av barnehjertekirurgisk seksjon på Rikshospitalet.Betydelig risiko
Seem mener denne type inngrep også kan bli aktuelt i Norge.

-  Vi har gode intervensjonskardiologer, men dette kan vi ikke gjøre ennå. Vi har ikke har erfaring med intervensjon på fostre. Inngrepet innebærer dessuten en betydelig risiko for barnet, og det vil kreve mye forskning og erfaring før dette kan etableres som et trygt tilbud, sier Seem.


-  Slike inngrep på foster er omstridt. Det er foreløpig langt mellom suksessene, og mange mener det er uetisk å sette morens liv og helse i fare, spesielt fordi utfallet for barnet er så uvisst, sier informasjonsleder i Foreningen for hjertesyke barn (FFHB), Anette Bjerke.