OPERERT: Charla Nash måtte gjennomgå mange operasjoner etter sjimpanse-angrepet. Foto: Reuters
OPERERT: Charla Nash måtte gjennomgå mange operasjoner etter sjimpanse-angrepet. Foto: ReutersVis mer

Fikk fire millioner dollar i erstatning etter sjimpanse-angrep

Angrepet varte i 12 minutter, og kvinnen måtte også amputere hendene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske kvinnen Charla Nash (57) ble i 2009 angrepet og lemlestet av den 90 kilo tunge kjendissjimpansen Travis.

Hun overlevde angrepet, som varte i hele 12 minutter, men kjempet lenge for livet. Hun fikk alvorlige skader i ansiktet, mistet synet og begge hendene.

Nå har hun endelig fått erstatning. Etter at familien saksøkte den nå avdøde eieren Sandra Herold for 50 millioner dollar, har partene nå blitt enige om en sum på fire millioner dollar.

- Saken er løst. Jeg syntes det var et rettferdig kompromiss fra alle sider, sier familien Herold sin advokat, Brenden Leydon, til Sky News.

Voldelig historie Søksmålet gikk ut på at Herold visste om hvor farlig dyret var, uten å gjøre noe med det.

I 1996 gikk Travis, som var navnet på sjimpansen, til angrep på en annen kvinne, bet henne i hånda og prøvde å dra henne inn i en bil.

To år senere, i 1998, beit det 90 kilo tunge dyret en mann i tommelen.

Familien planlegger også å saksøke staten for 150 millioner dollar.

Sjimpansen var regnet som en kjendis i lokalmiljøet, og var blant annet med i en Cola-reklame.

Drakk vin, brukte pc Ifølge AP kunne Travis pusse tennene, logge seg på en datamaskin og titte på bilder, svitsje med fjernkontrollen, bruke toalettet og kle på seg selv. Han pleide å spise ved bordet og drakk vin.

- Han ble oppdratt nesten som et barn. Han pleide å sitte på i bilen hver dag og han åpnet bildøra selv. Han var et unikt dyr, sier Richard Conklin i politiet i Stamford.

Samtidig hadde Travis sine plager, og han var syk med Borrelia etter et flåttbitt.

Herold skal ha pleid å gi Travis det angstdempende medikamentet Xanax. Før Travis angrep eierens venninne skal den ifølge politiet ha fått Xanax i teen.

- Xanax kan ha gjort ham verre, sier Emil Coccaro, psykolog ved University of Chicago Medical Center, til AP.

- Skyt ham! I den dramatiske nødsamtalen til 911, som ble frigitt av myndighetene, hører man Travis' gryntelyder i bakgrunnen, mens eieren Herold skriker at den medisinerte sjimpansen «rev ansiktet av» vennen.

- Hva gjør apen? Fortell meg hva apen gjør, spør 911-sentralen.

- Han rev av ansiktet! Han forsøker å angripe meg!, roper Herold, og i kommer med innstendige bønner av frykt for sitt eget og Charla Nashs liv.

- Vær så snill skynd dere! Hør på meg! Dere må skyte ham! Vær så snill! Vær så snill!, roper den desperate kvinnen, og bønnfaller politiet av frykt for svigerinnens og eget liv.

HØRING: Her er Nash sammen med advokaten sin før en høring i sommer. Foto: AP
HØRING: Her er Nash sammen med advokaten sin før en høring i sommer. Foto: AP Vis mer

- Sjimpansen drepte vennen min. Dere må sende politi med en pistol. Med en pistol! Han rev henne i stykker!, gråter hun.

- Hun har ikke noe ansikt Når politiet ankommer åstedet for kjæledyrdrapet sender en av politimennene følgende grusomme beskjed tilbake til sentralen:

- En person er nede. Det ser ikke bra ut. Vi må få henne ut herfra. Hun har ikke noe ansikt.

- Det var et veldig brutalt angrep. Hendene hennes var lemlestet, sier politikaptein Richand Conklin til New York Post, og opplyser at angrepet så ut til å være uprovosert.

-Det var ingen provokasjon som vi veit av. En ting vi ser på er at sjimpansen skal ha lidd av Borrelia. Så kanskje medikamentene gjorde noe med ham. Vi vet virkelig ikke.

ALVORLIG SKADD: Charla Nash måtte amputere begge hendene og fikk store skader i ansiktet. Foto: AP
ALVORLIG SKADD: Charla Nash måtte amputere begge hendene og fikk store skader i ansiktet. Foto: AP Vis mer