- Fikk fire timer på å velge kone

Han ønsket seg en kone. Så kom tilbudet fra ekteskapsbyrået. Hun var 21 år og fra Filippinene. Han måtte bestemme seg på fire timer. Ville han ikke ha henne, ville en annen norsk mann få tilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mot å betale flybilletten og 600 kroner kunne jeg få henne hjem med tre måneders bytterett, sier 34-åringen.

«Frank» er en stødig kar fra landsbygda et sted på Østlandet. Han har et stort hus, er selvstendig næringsdrivende og har et barn fra tidligere forhold. Han har gitt opp norske jenter.

Like før jul tok han derfor kontakt med AWC Norge, et byrå som driver kontaktformidling i stor stil over hele verden. Han ønsker seg en asiatisk kvinne. 34-åringen kastet seg inn i et kjøttmarked. Tusenvis av kvinner fra spesielt Asia og Russland står i kø for en norsk ektemann.

- Fin væremåte

- Jeg liker asiatiske kvinner, og jeg har truffet ti- tolv stykker i Oslo i høst. De har en behagelig mentalitet og væremåte. For å være helt ærlig så har jeg sansen for at de ikke er så karrierebevisste, men mer opptatt av å pleie hus og hjem, sier 34-åringen.

- I den bygda jeg bor har jeg større sjanse for å vinne i Lotto enn å treffe en dame. Reiser jeg ut på byen, er jeg sjelden edru. Treffer du først ei jente, er det sjelden hun har mindre enn to barn.

AWC Norge reklamerer med at de er Norges største kontaktformidlingsbyrå med 3700 medlemmer i Norge og totalt 27000 kontaktsøkende over hele verden.

«Frank» viser Dagbladet bilder av en rekke asiatiske kvinner han har fått tilbud om, som han sier. Unge asiatiske kvinner som skriver: «Søker ekteskap. Du må være ærlig, trofast og snill» eller «Min drømmemann er at han aksepterer meg for det jeg er». 34-åringen takket nei til flere jenter. De passet ikke til ønskelista hans. Han spurte ekteskapsformidlingsbyrået hva de mente om asiatiske kvinner.

AWC svarte per e-post:

«Asiatiske kvinner er gode ektefeller, noe som ligger i deres natur. (...) de er trofaste og du har ingenting å frykte om du sender henne alene på byen. Stort sett er det bare gode erfaringer fra disse jentene.»

34-åringen lurte på om han kunne reise til Gardermoen og plukke opp ei jente direkte. Jo da, svarte AWC:

«Dette gjelder bare de som ønsker «ekspress» på orientalske/asiatiske. Vi tar disse pr. chartertur til Norge for ferie og i håp om at de finner seg en mann, og er bare her på turistvisum for tre måneder.»

Alternativet var å møte dem på et hybelhus i Harstad hvor kvinnene ifølge AWC sitter og venter på ektemann, eller de kunne blir sendt direkte til mannens adresse.

- Meningen min var å bli kjent med en asiatisk jente som bor i Norge. Jeg ville brevveksle en stund, og kanskje møtes etter hvert. Så fikk vi se hva som skjedde. 27. november klokka 13.39 fikk jeg en e-post fra AWC Norge, sier «Frank» og viser den til Dagbladet:

«Du kan få ei jente til desember 17, og du har anledning til å være sammen med henne i tre måneder. Hennes alder er 21 år og en veldig pen jente. Hun kommer fra landsbygda. Hennes helsepapirer er helt OK. Du har frist til 18.00 i dag å bestemme deg, ellers må vi få en annen til å motta henne. AWC Norge.»

Postordre

- Jeg fikk følelsen av å handle på postordre. Jeg kunne reise og hente henne på Gardermoen, eller hun kunne komme rett til min adresse bare jeg betalte flybilletten og innmeldingsavgift. Hun hadde tre måneders turistvisum, og jeg fikk beskjed om at hvis vi ikke passet sammen, kunne jeg bytte henne i AWC Norge. Det er et kjøttmarked. Man kjøper en vare for noen kroner, og ingen vet noe om hverandre, sier han.

Rett skal være rett: AWC presiserer at også kvinnen har lov til å bytte ut mannen.

Han meldte seg ut av AWC Norge. Nå brevveksler han med en ung kvinne på Filippinene.

- Vi har blitt godt kjent. Foreløpig får hun ikke lov til å reise til Norge av foreldrene sine. Men jeg har god tid, sier «Frank».

TAKKET NEI: Kvinnen på skjermen ønsker seg en norsk ektemann. «Frank» (i bakgrunnen) fikk fire timer på å bestemme seg av ekteskapsbyrået.