Fikk flått-sjokk

Eva Byrkjeland fra Lunde trodde flåtten var død, og la den fra seg i et syltetøyglass. Da hun noen uker seinere sjekket glasset igjen hadde den lagt tusenvis av egg.

FLÅTT I SYLTETØYGLASS: Det hadde gått flere uker fra da Eva Bykjeland oppdaget flåtten på katten sin og la den i et syltetøyglass, til hun sjekket glasset på nytt. Det som møtte henne da var dette synet. Foto: Privat
FLÅTT I SYLTETØYGLASS: Det hadde gått flere uker fra da Eva Bykjeland oppdaget flåtten på katten sin og la den i et syltetøyglass, til hun sjekket glasset på nytt. Det som møtte henne da var dette synet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen uker siden satt Eva Byrkjeland, som er bosatt i Lunde i Telemark, og klappet litt på katten sin, Kuling (4).

- Jeg klappet på ham, slik jeg gjør hver eneste dag, og lette samtidig etter flått i pelsen hans, fordi det er fryktelig mange av dem her i år, sier Byrkjeland til Dagbladet, som også har fortalt Telemarkavisa om hva som skjedde videre.

ENORME MENGDER: Varmt vær, sommer og sol betyr gode dager og høysesong for flåtten. Video: Privat. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Under kosen oppdaget nemlig Byrkjeland at Kuling hadde en stor flått på seg.

- Den var ekkel og ganske stor, kanskje ikke fullvoksen, men den må nok ha sittet der i et par dager, sier Byrkjeland til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre med den, så jeg bare kløp den av og kastet den i kaffekoppen min, siden det var det eneste jeg hadde i nærheten av meg der og da.

PASSER PÅ: Eva Byrkjeland har to katter og to hunder, og sjekker dem alle daglig for flått. Foto: Privat
PASSER PÅ: Eva Byrkjeland har to katter og to hunder, og sjekker dem alle daglig for flått. Foto: Privat Vis mer

Uvanlig stor

Hun forteller at hun daglig sjekker Kuling og den andre katten sin, samt sine to hunder for flått, men at hun sjeldent har funnet en flått på noen av dyra sine av den størrelsen hun plukket av Kuling denne dagen.

FORSIKRING: Ole Irgens i Tryg Forsikring har hørt mange elleville historier fra folk som vil ha igjen på forsikringen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Jeg var litt satt ut, og skulle egentlig tømme ut kaffekoppen, men så fant jeg et tomt syltetøyglass i nærheten, som jeg la den i for å se hva som skjedde videre, selv om jeg egentlig trodde at den var død, forteller hun.

Hun sier at hun satte fra seg syltetøyglasset i vinduskarmen, og ikke tenkte noe mer over det.

- Jeg glemte det fullstendig, og glasset ble stående der.

KULING: Det var på katten Kuling at Byrkjeland fant flåtten som endte opp i syltetøyglasset. Foto: Privat
KULING: Det var på katten Kuling at Byrkjeland fant flåtten som endte opp i syltetøyglasset. Foto: Privat Vis mer

- Tusenvis av egg

Først tidligere denne måneden kom hun på det igjen. Da hadde syltetøyglasset stått i vinduskarmen i nesten tre uker, og Byrkjeland gikk borttil det og tittet nedi.

OLDT APPELL: Lars Monsen mottok full jubel og applaus da han holdt flått-appell utenfor Stortinget. Video: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Da fikk jeg helt bakoversveis og ble egentlig ganske sjokkert, sier hun.

Flåtten hadde nemlig lagt egg i syltetøyglasset - svært mange egg.

- Glasset var fullt av tusenvis av dem, sier Byrkjeland.

- Jeg måtte hente fram brillene for å se om de jeg så faktisk var virkelig, legger hun til.

EKSPERT: Preben Ottesen er tidligere avdelingsdirektør for skadedyrkontroll hos FHI. Foto: NTB
EKSPERT: Preben Ottesen er tidligere avdelingsdirektør for skadedyrkontroll hos FHI. Foto: NTB Vis mer

- Nesten umulig

Preben Ottesen, som er tidligere avdelingsdirektør for skadedyrkontroll hos FHI og nybakt pensjonist, bekrefter at flåtten kan ha lagt flere tusen egg i glasset til Bykjeland.

- Det er helt normalt at flåtten legger alle sine egg på en gang, og deretter dør den. En flått kan produsere opptil 2000 egg, sier Ottesen til Dagbladet.

Han forteller videre at flåtten som Byrkjeland plukket av katten trolig må ha vært fullvoksen og klar til å legge egg.

- Da er det nesten umulig for den å stoppe den utviklingen - også om det skjer i et syltetøyglass, sier han.

At flåtten i tillegg overlevde turen via kaffekoppen før dette, tror han skyldes at kaffen ikke kan ha vært særlig varm.

- Man antar at flått overlever cirka 35 grader, så kaffen kan ikke ha vært kokende, forklarer han.

- Ekstremt sårbar

Men eggene som ble klekket i syltetøyglasset har ingen sjanse til å overleve videre nå, forklarer den tidligere avdelingsdirektøren.

- I dette første stadiet er flåtten ekstremt sårbar, og det er en enorm dødelighet underveis. Flåtten må finne en vert for å overleve videre, ellers bare tørker den ut og dør, sier han.

Han legger til at man anslår at bare 10 prosent av eggene overlever dette første stadiet dersom de klekkes ute i naturen.

LA EGG: Vanligvis graver de voksne hunnene seg ned i strølaget i bakken etter at de har sugd blod av et vertsdyr, ifølge FHI. Denne flåtten la imidlertid sine egg i et syltetøyglass. Foto: Privat
LA EGG: Vanligvis graver de voksne hunnene seg ned i strølaget i bakken etter at de har sugd blod av et vertsdyr, ifølge FHI. Denne flåtten la imidlertid sine egg i et syltetøyglass. Foto: Privat Vis mer

Anbefaling

I vinduskarmen hjemme hos Byrkjeland i Lunde står det fortsatt et syltetøyglass. Men nå er det ikke lenger noe liv i det.

- Flåtten er død, og alle eggene har tørket ut. Jeg er imidlertid fortsatt litt satt ut av opplevelsen. Flåtten hadde ingen fuktighet inne i glasset, og det må jo bare være blodet den hadde sugd til seg som kan ha gitt den næring nok til å produsere alle eggene. Det er ganske fasinerende, sier hun.

Basert på opplevelsen er hun nå enda nøyere med å sjekke kjæledyrene sine for flått hver eneste dag - og oppfordrer alle andre dyreeiere til å gjøre det samme.

- Det er nok mye uvitenhet når det kommer til flått og flåttbårne sykdommer, men min anbefaling er at alle følger med på om både en selv og dyra kan ha flått å seg, sier hun.

Ifølge Ottesen er ikke katter sårbare for flått. Hunder derimot, er det.

Det er de flåttoverførte sykdommene borreliose, anaplasmose og TBE (Tick-Borne Encephaltis) som er påvist hos hund i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer