-  Fikk fluktbilen timer før ranet

Politiet mener en ransdømt Oslo-mann mottok fluktbilen i Oslo sentrum - samme morgen som ranerne slo til mot Munch-museet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ransdømte mannen, som nå sitter i fengsel, er en av flere personer som politiet nå gransker tett i jakten på de uerstattelige Munch-maleriene. Han skal ha fått overlevert bilen - en Audi S4 - om morgenen søndag 22. august. Klokka 11.10 samme formiddag slo ranerne til mot Munch-museet. Politiet tror mannen selv kan ha deltatt i ranet, og at han kan gi informasjon som kan lede dem til bildene, får Dagbladet opplyst.

Politiet vil ikke kommentere de nye opplysningene, men Dagbladet får bekreftet at politiet nå er i ferd med å spore opp de tre ranerne som slo til mot Munch-museet.

Et hett spor

De nye opplysningene om overleveringen av fluktbilen er et av politiets heteste spor i Munch-jakten. Den ransdømte mannen sitter i fengsel. Han har hatt samtaler med Munch-etterforskerne, men er så langt ikke formelt avhørt i Munch-saken. Ransetterforskerne har imidlertid forsøkt å avhøre mannen ved flere anledninger, får Dagbladet opplyst.

Oslo-politiet har tidligere forsøkt å få en DNA-prøve av en av mannens familiemedlemmer. Vedkommende nektet. For noen måneder siden ble det funnet en finlandshette i en bil tilknyttet den ransdømte mannen, og politiet ønsket å finne ut om den kunne kobles til kunstranet.

Forsøket på å få DNA knyttes til pistolen som ble funnet i tilknytning til Munch-ranernes fluktbil. Politiets kriminalteknikere har sikret DNA-spor på pistolen.

Ikke i kjernen

Politiet mener de stjålne kunstverkene befinner seg i Norge, og at kretsen rundt David Toska, som er siktet for dødsranet i Stavanger, er i besittelse av bildene.

SIKTET: Denne 37-åringen er siktet for medvirkning til Munch-ranet. - Jeg var på kurs da ranet skjedde, har 37-åringen sagt til Dagbladet. I går ble han varetektsfengslet for fire uker i Oslo Tingrett. Foto: Jon Terje H. Hansen
SIKTET: Denne 37-åringen er siktet for medvirkning til Munch-ranet. - Jeg var på kurs da ranet skjedde, har 37-åringen sagt til Dagbladet. I går ble han varetektsfengslet for fire uker i Oslo Tingrett. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

Fluktbilen skal ha gått gjennom flere ledd i ransmiljøet før den havnet hos ranerne. 37-åringen som er siktet for medvirkning, tilhører ikke den harde kjernen i miljøet.

Politiadvokat Morten Hojem Ervik vil ikke kommentere hva politiet vet om overlevering av fluktbilen. -  Vi kommenterer ikke detaljer i etterforskningen, og heller ikke spørsmål om koblinger mellom Stavanger-ranet og Munch-saken. Det vi kan si, er at politiet har fått et godt innblikk i et kriminelt miljø, sier Ervik, som sier at ingen andre personer er siktet i saken.

-  Oslo politidistrikt er optimister med tanke på å få bildene brakt tilbake, sier Ervik.Kilder i det kriminelle miljøet har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at kunstverkene fortsatt befinner seg i Norge. Ved minst én anledning skal de tre mennene som ranet Munch-museet, ha forsøkt å levere kunstverkene til oppdragsgiverne uten å lykkes.

Fant ett kilo dynamitt og 20 kilo ammunisjon hos Munch-siktet

Politiet fant dynamitten og ammunisjonen hos 37-åringen som er siktet for medvirkning til Munch-ranet.

37-åringen fra Østfold har erkjent befatning med fluktbilen, men har forklart at dette var lang tid før ranet. Østfold-mannen skal ha hentet Audien på en gård i Østfold sommeren for snart to år siden. Fra 37-åringen kan bilen ha gått gjennom flere ledd før den havnet hos gjerningsmennene.

Østfold-mannen ble i går varetektsfengslet for fire uker, og må tilbringe de første to ukene i full isolasjon. Han vil i dag vurdere om han skal påkjære kjennelsen.

Nekter all skyld

37-åringen er siktet for medvirkning til ranet, men nekter skyld. Hans forsvarer Sverre Næss mener politiets kobling av NOKAS-ranet og Munch-ranet er et bevisst spill.

- Min klient bare rister på hodet av dette. Han har hatt befatning med bilen, men politiet må føre bevis for at han visste at den skulle brukes til ran, sier Næss.

Politiadvokat Morten Hojem Ervik sier at siktelsen kan bli utvidet til å gjelde brudd på våpenloven.

- Dette kommer imidlertid i annen rekke, sier Ervik, som bekrefter at det er gjort flere beslag på adresser tilknyttet Østfold-mannen. I tillegg til våpen, fant politiet 20 kilo ammunisjon og ett kilo dynamitt.

Sier han har alibi

37-åringen har forklart at han har alibi for ranstidspunktet.

- Jeg var på kurs i Oslo og hørte om ranet av en kurskollega som hadde hørt om det på radioen, har 37-åringen sagt til Dagbladet.

Politiet vil ikke kommentere på hvilken måte de mener han har medvirket til kunstranet på Tøyen i Oslo.

NÆR EN LØSNING? Dagbladet får bekreftet at politiet er i ferd med å spore opp de tre ranerne som slo til mot Munch-museet.