Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk fødende hval i trålen

BODØ (Dagbladet): Skipper Wiggo Rolandsen trodde ikke sine egne øyne da han åpnet trålposen og fant en fødende hval ved fiskefeltet Flemich Cape utenfor Canada i fjor høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi merket tidlig at det var noe stort i trålen, men trålposen måtte skjæres opp før vi oppdaget at det var en fødende hval, sier Wiggo Rolandsen. Han er til daglig skipper på forskningsfartøyet Oscar Sund i Bodø, og hadde tatt turen over Atlanteren for å drive kommersielt fiske.

Mens resten av trålen lå i sjøen prøvde mannskapet å redde den åtte meter lange kjempen.

Overlevde

- Ungen var nesten ute. Vi bandt en halvløkke rundt halen på moren og dro henne forsiktig ut av trålen. Deretter slapp vi henne ut i vannet igjen.

- Hvalen overlevde behandlingen, for den svømte unna båten. Men hvordan det gikk med fødselen, vet jeg ikke, forteller skipperen.

For Rolandsen ble det hele en uforglemmelig opplevelse.

- Jeg har aldri opplevd liknende. Det er ikke uvanlig at hvaler følger etter trålposen for å spise av den, men de havner ikke inni trålen. Hvalene er utrolig kjappe og kommer seg alltid unna, sier Rolandsen, som har drevet med trålfiske siden 1979.

Unikt

En av Norges fremste eksperter på hval, forsker Nils Øyen ved Havforskningsinstituttet i Bergen, har heller ikke hørt om noe liknende.

- En fødende hval i trålen? Det kan jeg trygt si er særdeles uvanlig. Jeg har aldri fått inn rapporter om liknende hendelser.

- Det er i det hele tatt ikke mange som har sett en fødende hval, sier Øyen.

UNIK HENDELSE:</B> Mannskapet på Cape Zenith måtte skjære opp tråleposen for å få ut hvalen mens fødselen var i full gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!