Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fikk følelsen av å snakke med et godt menneske

Erlend Sigvaldsen jobbet med fredsprisvinneren i 1987.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette er en stor dag for oss som driver med dette, sier konsulent Erlend Sigvaldsen til Dagbladet.no.

Da Norad første gang gikk inn med støtte til Grameen Bank dro Sigvaldsen til Bangladesh for å jobbe sammen med Muhammed Yunus.

Han ble imponert over mannen som i dag ble tildelt Nobels fredspris.

- Det er vanskelig å sette ord på, men det var helt utrolig spesielt å være med Yunus når han dro ut og besøkte lånetakerne. Han virket oppriktig interessert i å hjelpe. Han sa hele tiden: «What can we do?»

Sigvaldsen går enda lengre i karakteristikken av mannen bak mikrokreditt-ideen.

- Det høres banalt ut, men jeg fikk følelsen av å snakke med et godt menneske, sier Sigvaldsen.

Ga aldri almisser

Men han understreker at Yunus ikke er en godtroende pengeutlåner.

«WHAT CAN WE DO?: Konsulent Erlend Sigvaldsen var i Bangladesh på vegne av Norad for å se hvordan Grameen Bank jobbet. Han ble svært imponert over hvordan fredsprisvinner Muhammed Yunus var i møtet med de fattige lånetakerne. Foto: AP/Scanpix
«WHAT CAN WE DO?: Konsulent Erlend Sigvaldsen var i Bangladesh på vegne av Norad for å se hvordan Grameen Bank jobbet. Han ble svært imponert over hvordan fredsprisvinner Muhammed Yunus var i møtet med de fattige lånetakerne. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Han var veldig streng på disiplin. Han ga aldri almisser. Hans prinsipp var å behandle fattige mennesker som likeverdige. Tonen var: Du og jeg har en kontrakt. Jeg tror nøkkelen ligger der.

Som privaterson oppfattet han Yunus som en stille, privat type, en som gir et karismatisk, nesten overveldende inntrykk.

- På den ene siden har han begge beina solid plantet i jorda i eget land, men samtidig har han et vestlig entreprenørinstinkt når det gjelder å stille kritiske spørsmål ved en virksomhet.

Dårlig rapportering

Sigvaldsen jobber nå i Nordic Consulting Group, som i fjor fikk i oppdrag av Norad å gjennomgå Norges mikrokredittbidrag. Konklusjonene derfra var ikke utelukkende positive.

- Det negative dreide seg om mangelen på rapportering fra mikrofinans-institusjonene som de ulike norske bistandsorganisasjonene ga støtte til, ikke mikrokreditt i seg selv, sier Sigvaldsen til Dagbladet.no.