Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps Kjell-Børge Freiberg:

Fikk fortsette som frimurer selv om han var statsråd

Statsminister Erna Solberg (H) ba fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen om å melde seg ut av frimurerlosjen. Men Frp-statsråd Kjell-Børge Freiberg fikk beholde sitt medlemskap.

FRIMURER: Kjell-Børge Freiberg (Frp) var frimurer da han overtok som olje- og energiminister etter Terje Søviknes i 2018 og forble medlem i hele perioden som han satt ved Kongens bord.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FRIMURER: Kjell-Børge Freiberg (Frp) var frimurer da han overtok som olje- og energiminister etter Terje Søviknes i 2018 og forble medlem i hele perioden som han satt ved Kongens bord. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Jeg kan bekrefte at jeg orienterte om mitt medlemskap da jeg ble utnevnt som statssekretær. Jeg meldte meg ikke ut, skriver Freiberg i en tekstmelding til Dagbladet.

Han oppgir at han ikke deltok på møter i Frimurerlosjen, med unntak av et julemøte hjemme i Vesterålen rett før han gikk av som olje- og energiminister 18. desember i fjor.

- Oppga alle verv

Når Dagbladet spør om Statsministerens kontor tok opp spørsmålet om Freibergs medlemskap i Frimurerlosjen da han ble statsråd i 2018, svarer han som følger:

- Jeg oppga alt av medlemskap/verv jeg hadde, inkludert mitt medlemskap i Frimurerlosjen, da jeg ble statssekretær og bekreftet opplysningene da jeg ble statsråd.

- De samtaler jeg hadde med mine overordnede ved tiltredelsen som statssekretær og senere som statsråd, har jeg ingen kommentar til, fortsetter han.

I dag ble det kjent at fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen melder seg ut av Frimurerlosjen etter råd fra statsministeren.

- Jeg har fulgt statsministerens råd og meldt meg ut av Frimurerlosjen. Som sagt har jeg ikke vært aktivt medlem på lenge, sa Sivertsen i en kommentar til Dagbladet.

Ba ham bryte

Det var under et besøk på Svalbard tirsdag at statsministeren kom med oppfordringen til sin hardt pressede statsråd.

GRÅDIG: Erna Solberg uttaler seg om fiskeriministerens dobbeltlønn. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener det vil være enklere for ham å gå ut av frimurerlosjen. Det er enklest og ryddigst, sa Erna Solberg til Dagbladet i går.

Uttalelsene falt etter at SV og Ap hadde kritisert Sivertsens medlemskap i losjen. Representanter for de to partiene krevde at han omgående måtte kansellere medlemskapet sitt.

Statsministeren ga i går uttrykk for at hun selv ikke var kjent med at Sivertsen var frimurer da hun valgte ham som fiskeriminister i januar.

Ingen krav

På spørsmål om hvordan det kan ha seg at statsministeren oppfordrer èn statsråd til å tre ut av Frimurerlosjen, mens en annen statsråd har fått forbli medlem, får Dagbladet opplyst følgende fra Statsministerens kontor:

«Når det gjelder medlemskap i Frimurerlosjen, er det i utgangspunktet ikke uforenlig med å være statsråd, statssekretær eller politisk rådgiver. Men den enkelte må løpende vurdere om medlemskapet kan gjøre ham inhabil i forhold til andre medlemmer, eller på annen måte vanskeliggjøre arbeidet vedkommende skal gjøre i departementet.»

- Alle som tiltrer, må gjennom en bakgrunnssamtale med politisk ledelse, uavhengig av posisjon. Formålet er å avdekke og håndtere alle relevante forhold som kan virke inn på jobben man skal gjøre. Innholdet i disse samtalene er fortrolig, utdyper statssekretær Rune Alstadsæter (H) ved Statsministerens kontor overfor Dagbladet.

Ikke første gang

Geir-Inge Sivertsen er for øvrig ikke den første fiskeriministeren fra Høyre som presses til å melde seg ut av frimurerlosjen.

For snart 20 år siden måtte den nå straffedømte Svein Ludvigsen gjøre det samme.

FRIMURER: Svein Ludvigsen ble presset til å si opp sitt medlemskap i Frimurerlosjen da han var fiskeriminister for Høyre i 2001. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix
FRIMURER: Svein Ludvigsen ble presset til å si opp sitt medlemskap i Frimurerlosjen da han var fiskeriminister for Høyre i 2001. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix Vis mer

73 år gamle Ludvigsen som i fjor ble dømt til fem års fengsel for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg sex med tre unge menn, valgte til slutt å bryte med frimurerlosjen etter ramsalt kritikk i 2001.

Da hadde den ferske fiskeriministeren i en ukes tid avvist ethvert krav om å melde seg ut. Beslutningen var Ludvigsens egen, klargjorde daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF). Men Bondevik medga at han i forkant hadde hatt flere samtaler med Ludvigsen om losjemedlemskapet.

Ludvigsen søkte for øvrig på nytt om medlemskap i Frimurerlosjen i 2007 da han var fylkesmann i Troms. Så ble han suspendert og siden ekskludert fra losjen da dommen mot ham ble rettskraftig.

Flere eksempler

En tredje Høyre-profil, nemlig tidligere stortingspresident Olemic Thommessen, har også måttet tåle kritikk for sitt medlemskap i Frimurerlosjen.

Kritikk fikk også Høyres tidligere utenrikspolitiske talsperson Øyvind Halleraker, som selv tok frimurerordenen i forsvar overfor Dagsavisen i 2016:

- Frimurerlosjen er en oase av ro for refleksjon og egenutvikling i et hektisk hverdagsliv. Jeg er fascinert av å kunne reflektere over dypere ting og få være med å diskutere ting. Det er ikke noe nettverksorgan overhodet.

Dengang avslørte nettstedet Filter Nyheter at seks stortingsrepresentanter, to statssekretærer og en rekke ledere i politiet var medlem av losjen.

Ved siden av Kjell-Børge Freiberg som den gang var statssekretær i Olje- og energidepartementet, var Frp-profilen Gjermund Hagesæter den andre statssekretæren. Han hadde Justisdepartementet som arbeidsplass.

Hele Norges coronakart