OFFENSIV: USAs president Barack Obama mener USA er sterkere enn for ett år siden. I natt holdt han sin State of the Union-tale. Foto: REUTERS/Charles Dharapak/Pool
OFFENSIV: USAs president Barack Obama mener USA er sterkere enn for ett år siden. I natt holdt han sin State of the Union-tale. Foto: REUTERS/Charles Dharapak/PoolVis mer

Fikk fram tårer for USAs 1000 skuddofre siden Newtown

President Barack Obama med følelsesladd kamp for våpenlover i sin store årlige tale om USAs tilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Smilende og tydelig selvsikker kom presidenten inn i den fullsatte kongressen. Han hilste til høyre og venstre før han steg opp på talerstolen. Etter å ha mottatt et slengkyss fra kona Michelle, som var blant tilhørerne, satte han i gang den over én time lange talen.

Økonomien ble det soleklare hovedtemaet i den tradisjonsrike talen presidenten holder årlig.

- Det er mye framgang å rapportere. Unionens tilstand er sterkere, sa presidenten, men erkjente samtidig at millioner av amerikanere fortsatt sliter i de dårlige økonomiske tidene.

Vanligvis følger flere titall millioner amerikanere talen, men i år foregikk talen samtidig med en høydramatisk jakt på en ekspolitimann i California. Passende nok ble skulle det sterkeste øyeblikket i Obamas tale også handle om kampen mot våpenvold.

Tårer i salen I løpet av talen var han innom en lang rekke planer og tiltak. Obama varslet omfattende planer for å ruste opp økonomien, øke minstelønna, sørge for kvinners rettigheter, ruste opp utdanninsvesenet og få amerikanske soldater ut av Afghanistan.

Helt mot slutten begynte han å snakke om hvordan han vil stramme inn liberale amerikanske våpenlover. Mange i salen tok til tårene for de mange ofrene.

- Vi har diskutert strengere våpenlover mange ganger før. Men noe er annerledes etter Newtown, sa Obama.

Noen håndplukkede gjester var invitert for å understreke presidentens politiske poenger. Blant dem var flere av de pårørende etter skytetragedien i Newtown i desember hvor 26 personer, mange små førsteklassinger, ble drept av en skytedesperado på en barneskole.

Ved siden av førstedame Michelle Obama satt også foreldrene til en 15 år gammel jente som deltok under presidentens innsettelsesseremonie 21. januar, men som seinere ble skutt og drept i en park i Chicago. Til stede var også det tidligere kongressmedlemmet Gabrielle Giffords, som ble skutt under et valgmøte for to år siden, var til stede i salen.

- På de to månedene siden Newtown har mer enn 1000 bursdager, skoleavslutninger og jubileer blitt stjålet fra våre liv med en kule, sa Obama.

Presidenten legger nå all tyngde og press han kan på kongressen for å få dem til å vedta lover som han håper skal redusere all våpenvolden. Han påpekte blant annet at mer enn 1000 mennesker er blitt skutt og drept i USA bare siden Newtown-tragedien 13. desember.

INVITERTE PÅRØRENDE: USAs førstedame, Michelle Obama (t.h.) hadde invitert Cleopatra og Nathaniel Pendleton til å sitte sammen med henne under presidentens tale. Ekteparet mistet sin 15 år gamle datter da hun ble skutt og drept nylig. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
INVITERTE PÅRØRENDE: USAs førstedame, Michelle Obama (t.h.) hadde invitert Cleopatra og Nathaniel Pendleton til å sitte sammen med henne under presidentens tale. Ekteparet mistet sin 15 år gamle datter da hun ble skutt og drept nylig. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer

- Gabby Giffords fortjener en avstemning. Familiene i Newtown fortjener en avstemning. Familiene i Aurora fortjener en avstemning, sa Obama mens tilhengerne hans applauderte kraftig.

Siden 1790 State of the Union-talen er blitt holdt med noen avbrudd siden 1790 da USAs første president, George Washington, holdt den i New York.

Den blir vurdert som en av de viktigste talene hvor presidenten både oppsummerer landets tilstand, og varsler hva som vil være hans prioriteringer i det kommende året. Både senatet og Representantenes hus er samlet for å høre hva Obama har å si.

- Det vår generasjons oppgave på nytt å tenne motoren i Amerikas økonomiske vekst - en voksende, blomstrende middelklasse. Det er situasjonen vi ikke er ferdig med for å gjenbygge, og som bygde dette landet - ideen om at hvis du jobber hardt og oppfyller dine forpliktelser, så skal du lykkes uansett hvor du kommer fra, sa Obama.

Den amerikanske økonomien har vært i krise gjennom hele Obamas presidentperiode, og han har kjempet en hard kamp med republikanerne som har flertall i Representantenes hus om hvor omfattende budsjettkutt som er nødvendig. I nattens tale varsler den gjenvalgte presidenten at han har en plan som er i tråd med de budsjettrammene demokratene og republikanerne ble enige om for halvannet år siden.

- Planen vil ikke øke budsjettunderskuddet med ti cent, slår Obama fast.

Mottale Bare minutter etter at Obama er ferdig med å tale, vil republikanerne svare med sin mottale. I år holdes den av en av partiets kronprinser, Marco Rubio. Men republikanerne er dypt splittet etter valgnederlaget i høst, og senator Rand Paul, som er tilknyttet den erkekonservative Tea Party-bevegelsen vil holde en egen mottale.

- Obamas løsning på omtrent et hvert problem er å skattlegge mer, låne mer og bruke mer. Ideen om at mer skatter og mer offentlige utgifter er den beste måten å hjelpe den hardtarbeidende middelklassen på, er en gammel idé, som har vært feilslått hver gang. Mer offentlig sektor vil ikke hjelpe deg til å lykkes. Det vil holde deg tilbake, sa Rubio i sin tale.

TIL STEDE: Skuddoffer og tidligere kongressmedlem Gabrielle Giffords var til stede med ektemannen Mark Kelly. De har startet en organisasjon som kjemper for strengere våpenlover. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN
TIL STEDE: Skuddoffer og tidligere kongressmedlem Gabrielle Giffords var til stede med ektemannen Mark Kelly. De har startet en organisasjon som kjemper for strengere våpenlover. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN Vis mer