Myanmars leder Aung San Suu Kyi

Fikk Fredsprisen i 1991. Nå nekter hun FN å undersøke grusomme overgrep

Myanmar anklages for etnisk rensing.

LENGE TAUS: Aung San Suu Kyi, Myanmars de facto leder, forholdt seg lenge taus om overgrepene mot rohingyaene vest i landet. Til høyre fra en flyktningleir internt i landet. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB Scanpix, Soe Zeya Tun / Reuters / NTB Scanpix
LENGE TAUS: Aung San Suu Kyi, Myanmars de facto leder, forholdt seg lenge taus om overgrepene mot rohingyaene vest i landet. Til høyre fra en flyktningleir internt i landet. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB Scanpix, Soe Zeya Tun / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For mange er Aung San Suu Kyi (71) selve symbolet på frihets- og demokratikamp i nyere tid. Etter 22 år i husarrest slapp hun ut i 2010. Deretter gjorde partiet hennes to brakvalg, og siden 2015 er hun Myanmars egentlige statsoverhode.

Suu Kyi fikk både Nobels fredspris og Raftoprisen mens hun satt i husarrest. Men imaget som menneskerettsforkjemper er i ferd med å falme kraftig, på grunn av måten hun håndterer rohingya-folket på.

Vold mot spedbarn

Flere uavhengige menneskerettsorganisasjoner har de siste månedene dokumentert grove overgrep mot den muslimske rohingya-minoriteten, som hovedsakelig bor i den vestlige delstaten Rakhine. Så vel Amnesty som Human Rights Watch rapporterer om systematisk mishandling, voldtekter, bortføring og drap begått av sikkerhetsstyrkene i landet.

FNs rapport fra mars slår fast at det sannsynligvis dreier seg om forbrytelser mot menneskeheten, og trekker bl.a. fram vold mot spedbarn. De har i en resolusjon vedtatt å sende en granskingskommisjon til Rakhine for å undersøke forholdene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer