Fikk frisk luft etter sju år

Måtte kalle kidnapperen for «Mester». Se video fra kjelleren der Natascha ble holdt i åtte år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et 50 centimeter stort hull i gulvet i en garasje ledet inn til en «celle» på 1,8 x 3 meter med en seng, et skap og et knippe barnebøker. Etter at Natascha Kampusch klarte å rømme på onsdag har hun fortalt at hun aldri slapp ut av rommet i løpet av de første sju åra i fangenskap hos Wolfgang Priklopil, mannen som kidnappet henne som tiåring da hun var på vei til skolen i Wien.

- Hundre prosent min datter

Cella skal ha vært en ombygd smøregrav i garasjen.

For noen måneder siden skal Priklopil ifølge The Times ha latt Natascha komme ut i hagen. Hun ble også med da han handlet i butikken, men måtte holde seg i umiddelbar nærhet.

I årene med den 26 år eldre mannen som eneste selskap skal hun ha blitt tvunget til å kalle ham et spesielt østerriksk ord for «Mester», en arkaisk term som bare blir brukt i eventyrfortellinger. Det er foreløpig ikke bekreftet at Natascha ble seksuelt mishandlet.

Etter en biljakt onsdag klarte den 44 år gamle kidnapperen å riste av seg politiet, og kastet seg foran et tog og døde da han fant ut at jenta hadde stukket av.

Natascha er nå gjenforent med de vantro foreldrene sine. Familien er flyttet til hemmelig sted i skjul for verdenspressen, og lover å ta godt vare på den hjemvendte 18-åringen.

- Hun er hundre prosent min datter. For meg er det som om hun aldri ble borte. Jeg ga aldri opp håpet, men er fantastisk lettet, sa den strigråtende faren Ludwig Koch ved gjensynet ifølge The Times.

KIDNAPPEREN: Wolfgang Priklopil er trolig Østerrikes mest forhatte mann denne uka. Han tok livet sitt ved å hoppe foran et tog da han skjønte at Natascha hadde rømt. Foto: SCANPIX/REUTERS
KIDNAPPEREN: Wolfgang Priklopil er trolig Østerrikes mest forhatte mann denne uka. Han tok livet sitt ved å hoppe foran et tog da han skjønte at Natascha hadde rømt. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Ble avhørt

Mediene i Østerrike bombarderer nå politiet med spørsmål om hvordan det var mulig å holde Natascha fanget i åtte år uten at noen avslørte einstøingen som mannen bak en av verdens verste kidnappingssaker. Politiet har nå også bekreftet at Priklopil faktisk ble avhørt for flere år siden i forbindelse med forsvinningen.

Heller ikke Priklopils mor, som jevnlig var innom på lunsj, hadde noen mistanke til den groteske forbrytelsen.

- Han ser ut til å ha lagt mye arbeid ned i å holde henne borte fra utenomverdenen. Hun hadde begrenset tilgang til fjernsyn og radio og fikk noen ganger videofilmer. På overflaten ser hun ut til å være ved godt mot, og har gjentatte ganger sagt hvor glad hun er for å være i frihet, sier politisjef Adolf Brenner ifølge The Times.

Fikk frisk luft etter sju år
<B>TRODDE HUN VAR DREPT:</B> Nataschas forsvinning skapte et enormt oppstyr og et eget etterforskningsteam for åtte år siden. Alle trodde hun var død.
<B>1,8 x 3 METER:</B> Natascha skal ikke ha vært utenfor «cella» før det siste året i fangenskap.
<B>- FIKK SE VIDEO:</B> Jenta hadde «begrenset tilgang» til tv og radio, og fikk av og til se videofilmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer