- Fikk fyken etter møte med norsk ambassadør

Den øverste embedsmannen i Sør-Afrikas arbeidsdepartement, Jimmy Manyi, er suspendert fra stillingen etter et møte med Norges ambassadør.

VARSLET: Ambassadør i Sør-Afrika, Tor Christian Hildan, her sammen med kong Harald og dronning Sonja på den norske ambassadeboligen i Pretoria i Sør-Afrika i fjor høst. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
VARSLET: Ambassadør i Sør-Afrika, Tor Christian Hildan, her sammen med kong Harald og dronning Sonja på den norske ambassadeboligen i Pretoria i Sør-Afrika i fjor høst. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Norges ambassadør i Sør-Afrika, Tor Christian Hildan, og to andre norske diplomater hadde et møte med Jimmy Manyi i mars i år.

Dette møtet blir i Sør-Afrikanske medier trukket fram som årsaken til at Jimmy Manyi fredag ble suspendert fra stillingen sin som den øverste embedsmannen i det sør-afrikanske arbeidsdepartementet.

Møtet skulle handle om Norges samarbeid i Sør-Afrikas «Decent Work Program» igjennom den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO.

- Jeg kan ikke si så veldig mye. Dette har ikke kommet ut etter mitt ønske. Det er et internt sørafrikansk spørsmål, men det stemmer at vi hadde et møte i mars, sier Hildan til Dagbladet.

- Vi møtte Manyi i kraft av at han er departementsråd i arbeidsdepartementet her. Vi ønsket å diskutere arbeidslivsspørsmål og arbeidsliv.

- Samtalen ble ikke helt sånn vi syntes den burde ha vært. Han opptrådte ikke slik han skulle i forhold til egne forretningsinteresser, sier Hildan.

Suspendert Hildan reagaerte så sterkt på Manyis oppførsel under møtet at han skrev et offisielt brev til det sør-afrikanske utenriksdepartementet om saken.

- Jeg skrev et brev om saken. Innholdet er deretter lekket til sør-afrikansk presse, sier Hildan.

- Vi ba så om et møte med arbeidsministeren, primært for å drøfte det politiske samarbeidet med Sør-Afrika om arbeidslivsspørsmål. Det møtet fikk vi omsider holdt forrige mandag, sier Hildan.

Fredag ble Manyi suspendert fra stillingen sin.

Hildan mener at en rekke saker knyttet til Manyis dobbeltrolle var årsaken til at han måtte gå.

- Men det kan selvsagt ikke utelukkes at medieoppmerksomheten om vår samtale bidro til at det til slutt ble suspensjon, sier Hildan.

Møter ofte habilitetsproblemer Manyi ble oppnevnt som «Director General of Labour», den øverste embedsmannsposten i arbeidsdepartementet i august. Det skapte debatt at han samtidig beholdt stillingen som leder av Black Management Forum.

Ifølge ambassadør Hildan, forekommer slike dobbeltroller hyppig i Sør-Afrika.

- Det er ikke bare denne saken, men en hel rekke andre saker. Politikere og embedsmenn havner ofte i interessekonflikter. De har private foretningsaktiviteter på si, og vi støter ofte på habilitetsproblemer som embedsmenn ikke skjøtter på en riktig måte, sier Hildan.

SUSPENDERT: Jimmy Manyi Foto: Black Management Forum
SUSPENDERT: Jimmy Manyi Foto: Black Management Forum Vis mer