Vaksinetilbud til kongeparet:

Fikk gå foran 5000 i køen

Dagbladets undersøkelser viser at kongeparet gikk foran minst 5000 personer i vaksinekøen i Oslo, og at de sannsynligvis gikk foran over 11 000.

FORKLARER: Helseminister Bent Høie ble konfrontert med hvorfor regjeringen tilbød kongeparet vaksine. Video: Regjeringen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 120 000 +201
innlagt114 +13
døde 774
påvist smittet 164 000 000+539.7K
døde 3 390 000 +10.6K
Se mer

I januar valgte regjeringen å tilby kong Harald og dronning Sonja coronavaksine før det var deres tur i henhold til Folkehelseinstituttets vaksinerekkefølge. Dagbladets undersøkelser viser at kongeparet gikk foran minst 5029 personer i vaksinekøen i Oslo.

Kongeparet mottok sin første dose da de begge var 83 år gamle. I henhold til Folkehelseinstituttets vaksinerekkefølge skulle sykehjemsbeboere og personer over 85 år vaksineres før aldersgruppa 84 til 75 år. Helsepersonell ble vaksinert parallelt med dette.

13. januar fikk kong Harald og dronning Sonja første dose, mens Helseetaten opplyser til Dagbladet at Oslo kommune begynte å vaksinere personer under 85 år, som ikke bor på sykehjem, tidligst 1. februar.

Statistikkbanken til Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK) viser at 5029 personer over 85 år i Oslo ble vaksinert med første dose av coronavaksinen i tidsperioden 14. til 31. januar. Den viser også at totalt 11 402 personer ble vaksinert med første dose i Oslo i samme tidsperiode.

Dermed viser tallene at kongeparet gikk foran minst 5029 personer i vaksinekøen i Oslo, og at de sannsynligvis gikk foran 11 402 personer i vaksinekøen i Oslo.

NEKTER: Helse- og omsorgsdepartementet nekter å gi Dagbladet innsyn i SMS'er om vaksinetilbudet til medlemmer av kongehuset. Foto: Jill Yngland / NTB
NEKTER: Helse- og omsorgsdepartementet nekter å gi Dagbladet innsyn i SMS'er om vaksinetilbudet til medlemmer av kongehuset. Foto: Jill Yngland / NTB Vis mer

- Ganske naturlig

13. januar fortalte helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet at han syntes at det var ganske naturlig at kongefamilien fikk gå foran i vaksinekøen.

- Jeg synes at det er viktig at man ikke har mange unntak, men samtidig anser jeg det som helt uproblematisk, og egentlig ganske naturlig, at kongefamilien får en spesiell håndtering her, sa Guldvog til Dagbladet og fortsatte:

- For det første er det åpenbart at de er eldre mennesker i en risikogruppe. På vegne av nasjonen, utfører de også et veldig viktig arbeid som samlende figuerer, blant annet når vi er i katastrofer slik som Gjerdrum-situasjonen. For å kunne ivareta det på en god måte når man er i en risikogruppe, slik som kongen og dronninga er, så synes jeg at dette er en helt naturlig og fornuftig beslutning fra regjeringens side.

Ferdigvaksinert

4. februar opplyste Slottet at kongeparet var ferdigvaksinerte.

- Hvorfor takket kongen og dronninga ja til å gå foran i vaksinekøen?

- H.M. Kongen og H.M. Dronningen fikk tilbud fra regjeringen om å bli vaksinert mot covid-19, og takket ja til dette, uttaler kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet til Dagbladet og fortsetter:

- Onsdag 13. januar ble det sendt ut en pressemelding om at kongeparet den dagen hadde fått den første vaksinedosen. Helseministeren orienterte på regjeringens pressekonferanse samme dag om at regjeringen hadde tilbudt kongeparet vaksine. Tre uker seinere ble det informert om at kongeparet hadde fått den andre vaksinedosen.

NYTTÅRSAFTEN: Kong Harald holder sin årlige nyttårstale. Vis mer

Valget om å gi tilbud

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen forklarer overfor Dagbladet hvorfor de valgte å tilby kong Harald og dronning Sonja vaksine mot covid-19.

- I lys av sin samlende og sentrale funksjon også under denne pandemien, besluttet regjeringen at kongehuset skulle tilbys et svært begrenset antall vaksiner. Beslutningen var basert på regjeringens vurderinger fordi vi anser dette mer som et konstitusjonelt enn et faglig spørsmål, har Erlandsen opplyst til Dagbladet.

- Gjennom sitt virke møter kongefamilien mange mennesker. Det gjør dem utsatt for smitte. Det var derfor naturlig for regjeringen å tilby kongen vaksine fordi han er Norges statsoverhode. Samtidig er kongen, dronninga og prinsesse Astrid tre sentrale medlemmer av kongehuset, som alle er i en alder der de er særlig utsatt for smitte og et alvorlig sykdomsforløp. Kongehuset takket ja til vårt tilbud om å vaksinere disse tre.

LUNSJ: Her fra da Slottet inviterte coronatoppene på lunsj i oktober 2020. Foto: Jil Yngland / NTB
LUNSJ: Her fra da Slottet inviterte coronatoppene på lunsj i oktober 2020. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

Programarkiv

Dagbladet har sett på Slottets programarkiv i tidsperioden 14. til 31. januar for å undersøke hvor mange mennesker kongefamilien møtte gjennom sitt virke.

Programarkivet viser at kong Harald skulle motta utenriksministeren i fast audiens 14. januar, holde statsråd 15. januar, motta sjef i Hæren i fast audiens 18. januar, motta utenriksministeren i fast audiens 21. januar og holde statsråd 22. januar. 28. januar ble kong Harald sykmeldt.

Mens dronning Sonja på sin side skulle motta utenriksministeren i fast audiens 14. og 21. januar.

- Hvor mange mennesker har kongen og dronninga møtt gjennom sitt virke etter at de ble vaksinert?

- Kongeparet var fullvaksinert i begynnelsen av februar. Som kjent har Hans Majestet Kongen vært sykmeldt siden 28. januar, etter en operasjon for avrevet sene over kneet, uttaler Varpe og fortsetter:

- På grunn av pandemien og påfølgende smitteverntiltak, har myndighetene i store deler av denne perioden innført restriksjoner knyttet til å samle mennesker og gjennomføre arrangementer. De fleste arrangementer har vært gjennomført digitalt. Dette har naturlig nok begrenset antall mennesker kongefamilien har møtt. Statsråd og enkelte audienser og møter har funnet sted som vanlig.

SKJENKESTOPP: Helseminister Bent Høie varsler at det blir nye, strenge nasjonale tiltak til over påske. Det blir blant annet skjenkestopp i hele landet. Video: NTB Vis mer

SMS-er

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) opplyser til Dagbladet at det har vært SMS-kontakt mellom departementsråd Bjørn-Inge Larsen og hoffsjef Gry Mølleskog om regjeringens tilbud om å vaksinere kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Astrid.

Men de har avslått Dagbladets begjæring om innsyn, og mener at SMS'ene ikke kan frigis av hensyn til taushetsplikten fordi det framkommer helseopplysninger.

«Departementet er ikke uenig i at regjeringens beslutninger knyttet til vaksiner er av stor interesse, men når beslutninger er knyttet opp til enkeltpersoner, vil dette kunne være opplysninger om helseforhold som er omfattet av taushetsplikten etter forvaltningsloven § 13 første ledd nr. 1», skriver departementet til Dagbladet i avslaget.

Jevnlig frigir Slottet helseopplysninger om medlemmer av kongehuset, som i slutten av januar da de opplyste at kong Harald skulle opereres for en skadet sene i kneet. HOD opplyser at de likevel må forholde seg til bestemmelsene om taushetsplikt, og Slottet henviser Dagbladet tilbake til HOD på spørsmål om korrespondansen.

HOD har imidlertid innvilget Dagbladet innsyn i SMS-kontakt mellom kommunikasjonssjef Mona Sæverud Higraff i HOD og kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet. Kontakten omfatter to SMS'er som ble sendt 8. og 13. januar, og omhandlet vaksinetilbudet.

Statsministerens kontor (SMK) har opplyst til Dagbladet at de ikke har hatt kontakt med Det kongelige hoff om vaksinetilbudet. HOD har heller ikke hatt kontakt med SMK, Folkehelseinstituttet eller Helsedirektoratet om tilbudet, viser Dagbladets undersøkelser.

FERIE: Espen Nakstad svarer på spørsmål om hvordan du kan feire påsken innenfor smittevernsreglene. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Høie om tilbudet

13. januar opplyste helseminister Bent Høie til Dagbladet at regjeringen tilbød kongefamilien vaksinasjon på bakgrunn av deres rolle.

- Jeg er glad for at de har takket ja til det tilbudet, og at vårt kongepar i dag har fått den første vaksinasjonsdosen. Det tror jeg også at den norske befolkningen har stor forståelse for, og det er også noe som regjeringen har tilbudt kongehuset.

Videre fortalte helseministeren at for at enkeltpersoner skal få unntak fra FHIs vaksinerekkefølge, så må man være en del av kongehuset, og det er det ikke så mange som er, påpekte han.

- Men jeg tror at hele det norske folk har forståelse for det, når vi har personer i kongefamilien som likevel også er i en høyrisikogruppe på grunn av blant annet alder, så er det viktig. Det er regjerings beslutning.

Avslutningsvis fortalte Høie at det ikke er aktuelt å prioritere statsminister Erna Solberg eller andre statsråder i vaksinekøen, og at Solberg heller ikke har ytret et ønske om å bli prioritert.

- Aksepteres

Den pensjonerte NTB-journalisten, Wibecke Lie, som har mange års erfaring bak seg med å dekke kongestoff, sier til Dagbladet at hun mener det er opplagt at kongeparet skulle få tilbud om vaksine før andre i sin egen aldersgruppe.

- Det er landets konge og dronning, og jeg tror alle unner dem det. De har ikke selv bedt om å få vaksine før noen andre, men har fått et tilbud om det fra høyeste hold, og takket ja til det. At vår konge, som er over 80 år, og i den nest høyeste aldersgruppen skulle få et slikt tilbud er helt opplagt, mener jeg.

- Hva er det med kongeparets posisjon som gjør at de får et slikt tilbud?

- Jo fortere kongeparet blir vaksinert, jo fortere kan de reise ut og gjøre jobben sin igjen, som er en jobb mange anser som veldig viktig, sier hun.

Hun viser videre til at kongeparet er viktig for mange, for eksempel når landet rammes av kriser – sist da kvikkleireraset gikk i Gjerdrum rundt nyttår.

- De var uvaksinert da de møtte de berørte etter raset i Gjerdrum. De reiste likevel, fordi det var viktig for dem, for det norske folk - og ikke minst de som er rammet i Gjerdrum, sier Lie.

- Tror du valget om å tilby kongeparet vaksine blir møtt med aksept?

- Jeg tror absolutt at dette blir akseptert, ettersom kongeparet vårt gjør sitt aller beste for folket, sier Lie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer