Fikk gigantisk VM-kontrakt uten anbud

Og Fifa-kontraktør skrur opp overnattingsprisene i skjul.

- TJENER IKKE PENGER: Protea-topp Arthur Gillis hevder kjeden nærmest ikke vil tjene penger under VM, men kun er med av publisitetsgrunner. Her er kjedens hotell i Kimberley, der Uruguay skal bo under VM. De som helt sikkert vil tjene penger er det Fifa-assosierte firmaet Match Event Services. Selskapet bidrar til at overnattingsprisene skyter i været. Foto: EPA/Scanpix
- TJENER IKKE PENGER: Protea-topp Arthur Gillis hevder kjeden nærmest ikke vil tjene penger under VM, men kun er med av publisitetsgrunner. Her er kjedens hotell i Kimberley, der Uruguay skal bo under VM. De som helt sikkert vil tjene penger er det Fifa-assosierte firmaet Match Event Services. Selskapet bidrar til at overnattingsprisene skyter i været. Foto: EPA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Selskapet Match Event Services (MES) har jobbet tett med Fifa i flere mesterskap, og har det offisielle ansvaret for billettering og innlosjering av hordene av VM-tilreisende. Selskapet har skaffet seg rettighetene til omkring 80 prosent av belegget hos Sør-Afrikas fremste hotellkjeder - deriblant Protea, City Lodge og Southern Sun.

Båndene er sterke, dokumenteres det i en rapport fra Institutt for sikkerhetsstudier i Pretoria, som Dagbladet har lest.
 
Så sterke at selskapet kunne hanke inn 2010-kontrakten uten noen offentlig budrunde.

- Grunnet de gode erfaringene vi hadde med MES, følte vi at de var det beste valget. Dette var ikke et tradisjonelt, offentlig anbud, heter det fra Fifa.

I horisonten venter stor profitt.

Skrur opp prisene
Overnatting blir dyrt under VM.

Både store og små aktører skrur opp prisene kraftig. Dagbladet kontaktet flere, uavhengige overnattingssteder rundt Johannesburg.

Ett mindre overnattingssted Dagbladet kontaktet økte prisene på et enkeltrom fra 250 til 600 rand pr natt til VM. Hos et annet steg prisen på et dobbeltrom fra 180 til 800 rand pr natt.

Dette er små, private aktører. Men den Fifa-autoriserte tilbyderen bidrar også til å skru prisene opp. Ifølge rapporten inngår det i kontrakten firmaet inngår med overnattingssteder.

For at et overnattingssted skal kunne inngå en avtale med MES, må selskapet tjene penger. Selskapet legger dermed på 30 prosent i prisen - og kostnaden, den er det de innlosjerte fotballtilhengerne som må ta.

Pengene forsvinner ut av Sør-Afrika.

ZAKUMI: Den gule og grønne maskoten, en fotball og smilende fans. Glansbildet er på plass før VM, men fansen må betale dyrt for moroa. Foto: AFP/Scanpix
ZAKUMI: Den gule og grønne maskoten, en fotball og smilende fans. Glansbildet er på plass før VM, men fansen må betale dyrt for moroa. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Det Zürich-baserte MES eies av britiske  Byrom PLC, som igjen eies av familien med samme navn - Byrom. Selskapet har opprettet et sør-afrikansk datterselskap for årets VM, men kontrolleres fortsatt fra England.

Ut av landet Dette gjelder både med mindre, uavhengige overnattingssteder, og store kjeder. Toppsjef i Protea Hotels, Arthur Gillis, sier i et intervju med sør-afrikanske The Times at det ikke er selve tilbyderne som tjener penger.

- De som tror at VM er en mulighet til å tjene penger, forvirrer bare seg selv. Dette handler kun om markedsføring, sier Gillis.

Fifa kan selv bokføre inntekter på minst 18 milliarder kroner fra VM, ifølge rapporten. Det er ventet at fansen vil legge igjen minst 6,5 milliarder kroner under mesterskapet.

Fifa skriver i en e-post til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere rapporten.