- Fikk gissel til å rope på kameratene - før de skjøt ham

Grusomme scener beskrives fra In Aménas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De truet ham til å rope på vennene sine på engelsk. «Kom fram, kom fram! De kommer ikke til å drepe dere - de er ute etter amerikanere!» Noen minutter etterpå skjøt de ham.

Hoppet ut vinduet Den algeriske kokken Chabane, som selv klarte å hoppe ut av vinduet og rømme da hæren angrep Tiguentourine-anlegget, ble vitne til hvordan en britisk ingeniør ble behandlet. Med våpen rettet mot seg ble han tvunget til å prøve å lokke fram landsmenn som hadde gjemt seg inne på anlegget. Da han hadde gjort nytten, ble han drept, forteller algerieren til Telegraph.

Den britiske mannen er blant over 20 gisler som ble drept under det fire dager lange gisseldramaet i Algerie. Fremdeles er mange, blant dem fem nordmenn, ikke gjort rede for etter at den algeriske hæren i dag gikk til et siste angrep på gisseltakerne.

Beretningen om britens skjebne kommer i tillegg til tidligere skildringer av inhuman behandling av gislene. Filippinske Ruben Andrada (49) forteller at han ble brukt som menneskelig skjold, og at han fikk et belte med sprengstoff rundt halsen som ville gå av dersom han rømte.

- Vestlige gisseltakere Etter alt å dømme er de aller fleste, muligens alle, gisseltakerne drept. De militante islamistene, som trolig har sneket seg inn i Algerie fra et naboland, fortalte selv at de kom fra en rekke land, også vestlige; ifølge algeriske myndigheter var bare tre av dem fra Algerie.

Gruppa Den maskerte brigade har tatt på seg ansvaret for angrepet. Lederen, islamistveteranen Mokhtar Belmokhtar, deltok trolig ikke selv under aksjonen, men befinner seg nord i nabolandet Mali.

- LEDET ANGREPET: Ifølge den amerikanske vakthundnettsida SITE viser dette bildet fra det mauritanske nyhetsbyrået ANI Abdul Rahman al-Nigeri, som angivelig ledet angrepet mot Tiguentourine-anlegget. Han skal være drept under aksjonen. Foto: SITE INTELLIGENCE GROUP / ANI / AFP / NTB SCANPIX
- LEDET ANGREPET: Ifølge den amerikanske vakthundnettsida SITE viser dette bildet fra det mauritanske nyhetsbyrået ANI Abdul Rahman al-Nigeri, som angivelig ledet angrepet mot Tiguentourine-anlegget. Han skal være drept under aksjonen. Foto: SITE INTELLIGENCE GROUP / ANI / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Motivet for angrepet er uklart, men en utbredt oppfatning er at det er en hevnaksjon mot at Algeries myndigheter tillater franske kampfly å bruke landets luftrom for å bombe militante islamister i Nord-Mali.