Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk gjenfortalt Englas siste timer

En gråtkvalt mor hørte aktor gå gjennom drapsdagen. Eklund forklarer seg bak lukkede dører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet.no): I går tilsto Anders Eklund voldtekt og drap på Pernilla Hellgren (31) sommeren 2000.

I dag sitter Anders Eklund med hvit kortermet skjorte i retten, og skal forklare seg om drapet på 10 år gamle Engla Höglund.

Englas mamma, Carina Höglund sitter i salen med sin samboer og sin bistandsadvokat. Der vi sitter på andre siden av det skuddsikre glasset kan vi høre morens gråt.

Eklund sitter tilsynelatende uanfektet av Carina Höglunds fortvilte gråt.

Forsvarer Silbersky mener at Eklund ikke kan dømmes for voldtekt av barn, slik det står i tiltalen. Men Eklund erkjenner straffskyld for drapet på tiåringen.

Aktor tar for seg hendelsesforløpet lørdag 5. april da Engla for første gang skulle sykle alene hjem fra Stjärnsund. Der hadde hun spilt fotball med venner.

Klokken 1442 svarer ikke Engla på telefonen. Mamma Carina ringte datteren jevnlig for å sjekke at alt sto bra til underveis.

Når Engla ikke svarer reiser Carina Höglund ut med bil for å lete etter datteren. Da får hun vite at Engla ble sett syklende opp grusveien mot familiens bolig.

DET SISTE BILDET: Dette er det siste bildet som er tatt av Engla Höglund (10) i live. En amatørfotograf fanget tilfeldig 10-åringen mens hun syklet i skogen. Foto: Politiet
DET SISTE BILDET: Dette er det siste bildet som er tatt av Engla Höglund (10) i live. En amatørfotograf fanget tilfeldig 10-åringen mens hun syklet i skogen. Foto: Politiet Vis mer

Da kjører hun tilbake og finner senere datterens sykkel slengt i en grøft i skogen.

Dit kommer også Carinas samboer. Med dette starter en omfattende leteaksjon på ettermiddagen lørdag 5. april. Flere hundre mennesker leter etter tiåringen i mange dager.

To dager etter at Engla forsvinner blir Anders Eklund pågrepet i Hallandsåsen sør i Sverige. Han ville trolig ikke blitt pågrepet hvis det ikke hadde vært for en amatørfotograf som var ute og testet sitt nye speilreflekskamera i Stjärnsund lørdag 5. april.

Med 46 sekunders mellomrom har han først fotografert Engla på sykkel og deretter Anders Eklund som kjører på samme veien i sin røde Saab.

Mens aktor forklarer hendelsesforløpet sitter Eklund rolig. Han veksler mellom å stirre på publikum og sakspapirene.

Carina Höglund blir trøstet av samboeren, Englas stefar.

Han holder henne i hånden og stryker henne over ryggen mens aktor forteller om datterens siste timer.

Etter aktors fremlegg skulle Anders Eklund forklare seg om drapet.

image: Fikk gjenfortalt Englas siste timer

Detaljene i forklaringen kan bli såpass detaljerte at retten fortsatte saksgangen bak stengte dører, av respekt for Englas familie. 

Dagbladet.no møtte Eklunds forsvarer, Leif Silbersky, i rettspausen. Forsvareren hadde ingen kommentar, utover at avhørene at Eklund fortsetter utover dagen.

HAR TILSTÅTT: Anders Eklund tilsto drapet på Engla i avhør.
GRÅTKVALT: Englas mor, Carina Höglund, møtte sin datters drapsmann for første gang i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!