Fikk gratis hus

LONDON (Dagbladet): Noen sparer i årevis. De jobber, sliter og betaler sin skatt. Så endelig får noen av dem råd til å kjøpe et lite krypinn. Andre derimot - som Timothy Ellis (38) - okkuperer bare et digert hus og får det deretter gratis av kommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ellis okkuperte huset i 16 år. Den tidligere kommunale eiendommen har en verdi på 2,5 millioner. Lokalmiljøet i bydelen Brixton er i harnisk. Naboer, og andre som bor i det samme området, har arbeidet hardt for å leie, og deretter for å kjøpe, sine eiendommer. De undres nå om de heller skulle okkupert husene, for således å få dem gratis etter noen år.

Saken synes ekstra urettferdig når man tar i betraktning at det finnes 175000 familier som står på venteliste for en bolig i London.

Skammelig

- Jeg arbeidet skift i mange år for å få råd til huset mitt, sier Eddie Briffa (67) til den engelske avisa The Sun.

- Ingen bryr seg om dem som følger lover og regler. Hvis du okkuperer et hus og ikke betaler skatt, derimot, da skal du få slik en nydelig eiendom! Det er skammelig, fortsetter han.

Briffa, og de fleste andre som avisa The Sun har vært i kontakt med, setter nå sin lit til at det konservative partiet skal ta saken opp i parlamentet. Det er en uvant situasjon, da Brixton er en gammel Labour-bastion.

Eiendomsmeklere mener at eiendommen, som i dag er temmelig nedslitt, kan bli verdt nærmere 3,8 millioner kroner dersom den pusses opp. Huset det dreier seg om, er et gammelt mursteinshus med fire soverom og en liten hage.

Striden om huset startet i 1983, da huset ble okkupert.

Siden den gang har husokkupanten fått være i fred, og nå, 16 år etter at han okkuperte huset, har han fått det gratis.

Ren oppfordring

Det er en lov fra 1980 som slår fast at dersom en eiendom har vært okkupert i 12 år eller lenger uten eiers motmæle, tilfaller den okkupanten. Eieren i dette tilfellet er Lambeth bydel i London.

Bydelen tok i 1993 kontakt med Ellis og ba ham flytte, men gjorde ingenting videre da husokkuperingen fortsatte.

Den Labour-styrte bydelsadministrasjonen må nå tåle kraftig kritikk fra sine innbyggere, som føler seg snytt, og anser dette som en ren oppfordring til husokkupering og annen kriminalitet.