Fikk gravstein over foten - enke saksøkes

En 89 år gammel enke avkreves erstatning etter at gravsteinen til hennes avdøde ektemann falt over foten til en 47 år gammel kvinne på Oddernes kirkegård for to år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken som startet i Kristiansand tingrett fredag, er den første av sitt slag i Norge.

- Jeg vil bare få plassert ansvaret og få erstatning for alt det jeg har gått gjennom. Dette er ikke personlig. Jeg syns jo synd på den gamle dama, sier saksøker til Fædrelandsvennen.

I juni 2000 deltok 47-åringen i en begravelse på Oddernes kirkegård i Kristiansand. Datter av avdøde strakte seg fram for å bli kondolert, men kom borti en gravstøtte som viste seg å stå løst. Den 150 kilo tunge steinen veltet og falt rett på høyrefoten til 47-åringen.

Etter langvarig behandling ble det konstatert at kvinnen vil få varig mén av ulykken. Sykehuset anbefalte henne å kreve erstatning. Kirkelig fellesråd i Kristiansand viste til at loven pålegger eieren ansvar for gravstein.

Dermed ble enken etter den avdøde mannen under torva saksøkt sammen med hennes forsikringsselskap, If. Da saksøktes ektemann døde i 1982, var det ikke noe pålegg om festing av gravstøtter med bolter. I dag er det lovpålagt.

- Jeg føler meg ikke ansvarlig. Det er selvforskyldt, for man trør ikke på en grav. Man støtter seg ikke på en gravstein over min manns døde legeme. Det er det samme som å skjende en grav. Slik ser jeg på det, sier kvinnen - sterkt opprørt over søksmålet.

Etter det Fædrelandsvennen erfarer, skal saksøkers advokat ha rådet 47-åringen til å begrense erstatningskravet til 100.000 kroner.

(NTB)