Fikk grovt hatbrev

Hetses for likekjønnet ekteskap i Valdres.

HATBREV: Karoline Granum fant dette svært grove hatbrevet i posten i helga. Det er nå anmeldt til politiet. Foto: Privat
HATBREV: Karoline Granum fant dette svært grove hatbrevet i posten i helga. Det er nå anmeldt til politiet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var en fryktelig ubehagelig opplevelse. Men vi har fått stor støtte - veldig mange telefoner fra kjente og ukjente. Folk er sinte, sier Karoline Granum (30) til Dagbladet.

I et mye delt Facebook-innlegg viser 30-åringen fra Leira i Valdres fram et svært grovt hatbrev rettet mot henne og kona Tina Granum (36). Avsenderen tolererer ikke at de to kvinnene lever i et likekjønnet ekteskap med to små gutter på tre og fem år.

«Fy faan så kvalmt. Hadde jeg vist at ungen min skulle gå sammen med 'sønnen' til to fittesleikere hadde jeg bytta skole. Hvem av dere er liksom mora og hvem er faren? Tragisk. Jævla koslig for ungen deres og ha to lesber til 'foreldre'. Like maskuline begge to. Håper ikke dere får laga flere barn. Klarer hvertfall ikke det alene. Må nok ha noe annet en to sure fitter da. Jævla lesber», lyder det håndskrevne brevet - i sin helhet skrevet med blokkbokstaver.

GIFT: Tina (t.v.) og Karoline Granum er gift og har to små gutter sammen. Foto: Privat
GIFT: Tina (t.v.) og Karoline Granum er gift og har to små gutter sammen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har aldri opplevd noe sånt tidligere. Vi har vært sammen i åtte år, og har aldri følt den typen hat oppi her. Tvert imot har vi levd livet hundre prosent, med barna i barnehage - vi har bare opplevd godhet, forteller Karoline.

- Tar det på alvor

Karoline og Tina troppet mandag morgen opp på politistasjonen på Fagernes og anmeldte hatbrevet.

- Vi mottok anmeldelsen klokka 09.30 i dag [mandag], forteller Anders Møllersen, politiadvokat i Innlandet politidistrikt, til Dagbladet.

Møllersen understreker at saken blir etterforsket.

- Vi tar denne typen saker på alvor, sier han.

Ekteparet Granum har ingen anelse om hvem som kan stå bak det grove brevet.

- Det overlater vi til politiet - det kan være hvem som helst, og brevet kan være skrevet på en villedende måte, sier Karoline.

Hun håper saken blir oppklart, slik at liknende angrep mot andre kan avverges. Men innser at det kan bli vanskelig å finne gjerningspersonen.

- Det er som nåla i høystakken, sier 30-åringen.

Flytter ikke

- Føler dere dere utrygge nå?

- Da jeg åpnet brevet, var Tina på jobb. Jeg følte jeg meg veldig alene og ganske utrygg i situasjonen. Men nå har vi fått mye støtte og kjærlighet - blant annet følger naboer med.

«SIKTER»: Tre personer som skulle på en Pride-markering på Østlandet, sier de følte seg truet av en mann på Subway. Video: Privat. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Karoline forteller at det aldri har vært aktuelt å flytte fra Leira - heller ikke etter dette.

- Ingen handling kan få meg til å flytte på meg. Jeg har like stor rett til å bo her som alle andre.

30-åringen forteller at hun og Tina nok har fått noen blikk på butikken opp igjennom.

- Men det er ikke nødvendigvis negativt - det kan like godt være uvitenhet, konstaterer hun.

Svært lite miljø

3. september går det Pride-tog på Fagernes. Det blir på mange måter den første «ordentlige» markeringen i Valdres noensinne, etter at et arrangement i 2020 ble vingestekket av coronapandemien. Karoline er kritisk til at dette ikke har skjedd før.

- Valdres henger kanskje litt etter når det gjelder å henge opp regnbueflagg, sier hun - og forteller at det åpne homofile miljøet i regionen er svært lite.

- Jeg kan telle antallet par jeg vet om, på under én hånd, sier 30-åringen.

Karoline og Tina har tillit til at politiet tar saken på alvor.

- Begge jobber i ambulansetjenesten, og har et veldig godt forhold til politiet i Valdres, forklarer 30-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer