<strong>SJELDEN FANGST:</strong> Tore Hartvik Kristensen fikk en hannkveite på 55 kilo. Det er tidligere kun registrert en større hannkveite på verdensbasis. Foto: Leif Stang
SJELDEN FANGST: Tore Hartvik Kristensen fikk en hannkveite på 55 kilo. Det er tidligere kun registrert en større hannkveite på verdensbasis. Foto: Leif Stang Vis mer

Fikk hannkveite på 55 kilo

Bare en gang tidligere skal det være registrert en større hannkveite enn den Tore Hartvik Kristensen dro opp i Hardangerfjorden i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


VARALDSØY (Dagbladet): Den store kveita, som han tok på garn ved Varaldsøy i Hardangerfjorden, veide 55 kilo og målte en meter og 68 centimeter. Hannkveitene blir sjelden mer enn 30 til 40 kilo tunge, mens hunnene kan bli 350 kilo.

- Det er ikke så godt å se forskjell på hann og hunnkveiter, men jeg så at kveita var merket og ringte til merkemannen Torstein Halstensen. Han kunne bekrefte hva jeg hadde dratt opp. Jeg fikk den på rundt 100 meters dyp. 15 til 20 meter lenger ned i garnet, hang det fast en breiflabb på 28 kilo. Det ble en god fangst, sier Tore Hartvik Kristensen til Dagbladet.

Lagt på is Han har partert fisken og lagt den på is. Tore Hartvik Kristensen mener at bare hodet er en god middag til tre eller fire voksne mennesker.

- Kveitehode er en delikatesse nordpå. Fisken bør ligge på is i sju dager for å modnes. Da blir den best på smak, sier fjordfiskeren fra Rosendal.

- Sjelden fin Merkemann og spesialist på kveite, Torstein Halstensen, sier at Kristensen har fått en sjelden fin kveite. Han har selv dratt den største hannkveiten som er registrert. Den var en meter og 75 centimeter lang, og ble tatt vest for Sotra i mars 2009.

Halstensen har merket i alt 500 kveiter de siste åtte åra. Han følger vandringsmønsteret til fisken.

- De vandrer over store områder. Vi er opptatt av å få bygd opp igjen bestanden, som er beklagelig dårlig. Derfor holder vi alltid helt tett om hvor vi drar kveite, sier Torstein Halstensen.

<strong>STOLT FISKER:</strong>Fjordfisker Tore Hartvik Kristensen fra Rosendal kunne stolt vise fram hannkveiten på 55 kilo. Foto: Leif Stang
STOLT FISKER:Fjordfisker Tore Hartvik Kristensen fra Rosendal kunne stolt vise fram hannkveiten på 55 kilo. Foto: Leif Stang Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer