Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk hatbrev hjemme: - Jeg er ikke immun

Abid Raja (V) forteller at han i dag tidlig oppdaget et hatbrev i posten sendt til hans private bolig.

BREV: Dette brevet fant Abid Raja (V) i posten i dag tidlig. Det har stormet rundt politikeren denne uka. Foto: Abid Raja
BREV: Dette brevet fant Abid Raja (V) i posten i dag tidlig. Det har stormet rundt politikeren denne uka. Foto: Abid Raja Vis mer

«Dra deg hjem din svarte pakkis jævel. Du har ingen ting her og gjøre».

Dette brevet startet Venstre-politiker Abid Raja lørdagsmorgenen med da han gikk for å hente posten.

- Både svart, pakkis og jævel. Fått skikkelig kinderegg tilsendt i brevform, og det håndskrevet gitt. Sjeldenhet i våre dager, skriver Raja på Twitter og legger ved bildet av brevet.

VENSTRE: Abid Raja avbildet under Venstres valgvake. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VENSTRE: Abid Raja avbildet under Venstres valgvake. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Ikke immun

Overfor Dagbladet forteller den profilerte Venstre-politikeren at han har blitt vant med å bli tilsendt slik på de forskjellige arbeidsplassene han har hatt.

- Jeg er ikke immun, men vant til det. Jeg har vent meg til at det vil komme og at det kommer. Men heldigvis er boligen i nordmenn flest sine øyne litt hellig. Det hører ikke offentligheten til.

Men nå har han altså fått et hatbrev i posten hjemme. Det er ytterst sjeldent, men liknende har hendt tidligere, forteller Raja.

- Det er en stund siden sist, heldigvis. Man dette går over en grense på hva privatpersonen og familiemannen Abid skal tåle og finne seg i på privaten, sier politikeren.

- Hvis jeg skulle gått videre med alle tekstmeldingene, brevene og e-postene, så hadde jeg ikke hatt noe annet å bedrive tiden min på, forteller han.

BEKLAGER: Venstres Abid Raja lover nye oppgjør hvis Siv Jensen (Frp) fortsetter med ord som «snikislamisering». Vis mer

Ønsker seg hetsfri dag

- Tross alt, politikere er også mennesker, ikke maskiner. Jeg skal nyte denne helgen og det er fantastisk vær her i dag, sier Raja.

Mange skal sikkert kose seg i marka eller ute på sjøen, sier han, og oppfordrer folk til å reflektere over brevet:

- Benytt to minutter til å reflektere; Abid, som er så godt integrert, høyt utdannet og folkevalgt på Stortinget, hvis han blir utsatt for dette … Reflekter over om det er sånn vi ønsker å ha det i Norge, sier han.

Raja legger til at når han møter nordmenn flest, så tror han ikke de tenker over at han er en minoritet. Venstre-politikeren forteller at han blir behandlet som en likemann.

- Vi har merkedager som FN-dagen, Earth Day og liknende, hva med en fordomsfri dag? Det hadde vært noe, sier Raja og ler.

- Jeg ber om en hetsfri dag i året hvor man ikke må lese brune kommentarer på nettet og uhyggelige meldinger, legger han til.

SENTRALSTYREMØTE: Siv Jensen før fredagens sentralstyremøte i FrP. Video: Emilie Rydning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Politisk kaos

Raja forteller at han vanligvis ikke publiserer slikt på sosiale medier, men at han i dag la ut bildet av brevet helt bevisst:

- Nå har vi en debatt gående om hvordan vi skal omtale hverandre, hvordan vi skal bygge et fellesskap og hvilke verdier vi skal stå for, sier han.

Det stormet rundt Raja tidligere denne uka. Tirsdag publiserte Aftenposten en kronikk skrevet av Raja, med tittelen «Kjære statsminister, dette aksepterer jeg ikke. Nok er nok. Det stinker av Frp's retorikk».

Raja ba spesielt Solberg ta klarere avstand fra Frp's retorikk om snikislamisering.

Kronikken skapte et totalt kaos i norsk politikk. Han har beklaget at han beskyldte Frp for å drive med «brun propaganda». Blant annet statsminister Erna Solberg har gitt Raja påpakning, og Trine Skei Grande maner nå til ro i rekkene.

GARDERMOEN: Abid Raja måtte ta seg god tid da han landet på Gardermoen onsdag. Der stod et stort presseoppbud klare for å snakke med Venstre-politikeren om hans kronikk. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
GARDERMOEN: Abid Raja måtte ta seg god tid da han landet på Gardermoen onsdag. Der stod et stort presseoppbud klare for å snakke med Venstre-politikeren om hans kronikk. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Alvorlig hets

Raja kaller brevet han mottok i dag for et mildere eksempel enn språkbruken som har dukket opp på nettstedet Resett i det siste. Som Dagbladet omtalte onsdag, ble Raja utsatt for alvorlig hets i Resetts kommentarfelt på Facebook.

«Det er noen som fortjener ei kule midt i panna fra så nært hold at hele den hårløse brystkassa blir dekket av kruttslam», lød en av kommentarene.

Helge Lurås i Resett uttalte til Dagbladet at nettstedet hans sletter upassende og grove kommentarer fortløpende.

- Stygge kommentarer, som den du viser til, blir slettet umiddelbart. Denne er publisert på vår Facebook-side. Det er fullstendig uakseptabelt og en kommentar vi tar helt avstand fra, sa han.

- De truslene som har framkommet på Resett sine sider har jeg fått forståelsen av at PST allerede jobber med, sier Raja til Dagbladet i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media