Fikk hemmelig nummer

Da Medhaug-saken raste på sitt verste, valgte Valgerd Svarstad Haugland å få hemmelig telefonnummer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet):

I det lengste ønsket KrF-lederen å være lett tilgjengelig for sine velgere. Men til slutt orket hun ikke mer av hetsende telefoner.

- Jeg måtte gå til dette skritt i sommer, da Medhaug-saken raste som verst. Jeg var en av de siste politiske lederne som sto oppført i telefonkatalogen. For meg var det viktig å ha en åpen linje fra og til velgerne, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Berlin-avbrekk

I går var KrF-lederen i Berlin for å lansere Oslo Gospel Choirs forestående turné til seks tyske byer og i Lübeck for å dele ut årets Willy Brandt-priser til forskeren Einhart Lorenz og Aftenpostens utenriksredaktør Nils Morten Udgaard.

- Det er ikke tvil om at dette er en meget hyggelig avveksling, smiler Valgerd Svarstad Haugland.

Hun legger ikke skjul på at hun har tøffe dager og uker bak seg - der politikk og person etter hennes mening har vært sauset sammen i likelig fordeling. En halvering av partiets velgeroppslutning ble resultatet.

- Det har vært en krevende valgkamp, der vi i KrF ikke har hatt noen drahjelp. Jeg har hatt følelsen av å ha bakset i motvind hele veien.

- I så sterk motvind at du har vært fristet til å kaste inn håndkleet?

- Slike spørsmål svarer jeg ikke på. Jeg er lei av at fokus stadig er rettet mot meg.

Svarstad Haugland er usikker på om samarbeidsregjeringen vil overleve. Men i øyeblikket er hun mer opptatt av å gjenreise sitt eget parti enn av koalisjoner.

Hun bruker uttrykket «å gjenreise» Kristelig Folkeparti. Det gjør en partileder bare om et parti i alvorlig krise. Og etter sjokkvalget, som endte med 6,4 prosents oppslutning, har hun kanskje god grunn.

- Det handler nå om partiet, svarer hun på spørsmål om hun ser for seg en gjenreisning av det gamle sentrumsalternativet, fra den gang Kristelig Folkeparti høstet bra velgeroppslutning - i motsetning til i den nåværende koalisjonen.

Intet valg

Om det er blitt slutt på ubehagelige oppringninger etter at hun fikk hemmelig nummer, har hun ikke kunne stenge for e-posten.

- Det er åpenbart en del mennesker som mener at de har rett til å si og skrive hva som helst og til å bruke politikerne som hoggestabbe. Noen av dem er temmelige frimodige i sine uttrykksformer. Samtidig gleder jeg meg over at 85 prosent av dem som har skrevet til meg i forbindelse med Medhaug-saken, har støttet meg.

Valgerd Svarstad Haugland står beinhardt på sin handlemåte etter voldtektsbeskyldningene mot partiets tidligere fylkesordførerkandidat i Rogaland.

- Hadde jeg reagert annerledes, ville jeg stemplet kvinnen som løgner.

- Men nå er din reaksjon blitt stående som et stempel på at Medhaug ljuger, at du har tatt standpunkt for kvinnen?

- Jeg er klar over at dette er blitt inntrykket. Men jeg har ikke tatt stilling til hvem av de to som snakker sant eller usant. Problemet har vært at den ene parten har brukt mennesker i kampen for sin sak. Det har ikke jeg. Selvfølgelig kan jeg ønske at ord hadde falt annerledes, men jeg angrer ikke på min opptreden i denne saken. Jeg har fulgt partiets retningslinjer. Jeg hadde ikke noe valg.

Nei til Frp

Hun parerer spørsmålet om Kristelig Folkeparti nå må bestemme seg for om de vil samarbeide til høyre eller venstre.

- Vi sitter i en regjering. Jeg ønsker ikke å stenge dører.

- Men det blir vel å styre på Fremskrittspartiets nåde. I Oslo krever Frp alt eller ingenting, de vil ikke støtte en koalisjon der de selv ikke er med.

- Så får Fremskrittspartiet gå inn og ta ansvar for styringen av Oslo. Vi deltar ikke i et byråd med Fremskrittspartiet. Til det er avstanden mellom oss for stor.

AVBREKK: Valgerd Svarstad Haugland er i Tyskland for å lansere Oslo Gospel Choirs forestående turné til seks tyske byer og i Lübeck for å dele ut årets Willy Brandt-priser.