Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandberg og det skjulte fremstøtet fra lakse-lobbyisten Frode Reppe

- Fikk hemmelig og børssensitiv informasjon fra fiskeriministerens statssekretær

Frode Reppe mistet jobben etter å ha gjort hemmelige framstøt mot politisk ledelsen i Fiskeridepartementet. I retten fortalte lobbyisten mer om hva som skjedde.

LOBBYIST VITNET: Frode Reppe før dag to av arbeidsrettssaken pågår i Søt-Trøndelag tingrett. Sommeren 2017 avslørte Dagbladet at den mektige lakselobbyisten Frode Reppe sendte private eposter til fiskeriminister Per Sandberg (Frp) der han ba om hjelp til å få buskapet sitt fremmet overfor Miljødepartementet. I etterkant fikk Reppe sparken fra sin stilling i NSL.  Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
LOBBYIST VITNET: Frode Reppe før dag to av arbeidsrettssaken pågår i Søt-Trøndelag tingrett. Sommeren 2017 avslørte Dagbladet at den mektige lakselobbyisten Frode Reppe sendte private eposter til fiskeriminister Per Sandberg (Frp) der han ba om hjelp til å få buskapet sitt fremmet overfor Miljødepartementet. I etterkant fikk Reppe sparken fra sin stilling i NSL. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): I fjor sommer avdekket Dagbladet at lobbyist Frode Reppe fra Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) sendte flere e-poster til det han trodde var fiskeriminister Per Sandbergs private e-postadresse, og til hans statssekretær Roy Angelvik.

Denne uka barker Reppe og NSL sammen i en durabelig oppvask. Reppe er nemlig blitt sagt opp av NSL, blant annet som følge av hans håndtering av den skjulte kontakten inn mot Fiskeridepartementets politiske toppledelse.

- Fikk børssensitiv informasjon

I rettssaken hevder nå Reppe i sitt vitnemål at han - i tillegg til selv å sende e-post via skjulte bakkanaler til politisk ledelse – selv mottok sensitiv informasjon fra Angelvik:

- De tunge sakene foregikk når det gjaldt oppdrett. Det sto om det skulle være tretten eller fire produksjonsområder og jeg jobba frenetisk for å få til tretten, sier Reppe som forfattet høringssvaret på vegne av NSL.

- Statssekretæren (Roy Angelvik) ringte og ga meg børssensitiv informasjon tre uker før avgjørelsen. Det var basert på tillit. Jeg fikk vite veldig mye som var konfidensielt fra politikere og andre, men jeg kunne ikke gå videre med det.

Reppe forteller at Angelvik, tre uker før regjeringens beslutning var kjent, ga ham og NSL beskjed om at det skulle bli 13 produksjonsområder. Da Reppe spurte Angelvik om han kunne fortelle dette til noen, fikk han streng beskjed om å holde det hemmelig.

Fiskeriminister Per Sandberg ønsker ikke å kommentere opplysningene Frode Reppe kom med i retten vedrørende Angelviks påståtte lekkasje.

Dagbladet har sendt disse spørsmålene til statssekretær Roy Angelvik:

  • Du har hittil ikke ønsket å snakke med Dagbladet om den skjulte kontakten du har hatt med Frode Reppe i NSL. Ønsker du det nå?
  • Er det riktig som Frode Reppe under ed sa til Sør-Trøndelag tingrett – at du røpet børssensitiv informasjon om kommende beslutninger Regjeringen ikke hadde annonsert?
  • Hvorfor har du slik uoffisiell kontakt med lobbyisten Frode Reppe?
  • Hvor mange andre lobbyister og mektige interesseorganisasjoner har du uoffisiell kontakt med uten at allmennheten vet om det?

Svaret kommer på e-post, fra Fiskeridepartementets kommunikasjonsavdeling.

«Hei. Du kan sitere statssekretær Roy Angelvik på følgende: Jeg har ingen kommentar til en pågående rettssak».

Les avsløringen av det skjulte framstøtet mot Per Sandberg og hans statssekretær her: «Vi må finne en vei som ikke kan spores».

- Fikk adressen av Sandberg

En av e-postene ble sendt bare dager før regjeringen skulle lansere sin beslutning om produksjonsområder for laksenæringen, en beslutning som var verdt svært verdifull for NSL sine medlemmer. E-posten er datert 2. januar, og inneholdt et omstridt notat som diskrediterer forskningen som regjeringen tidligere hadde vist til.

I retten fortalte Frode Reppe at han fikk den private e-postadressen av fiskeriminister Per Sandberg personlig. Reppe, som fram til han måtte gå var en av fiskerinæringens mest mektige lobbyister, forteller at dette skjedde på fiskeriministerens kontor.

Dagbladet har, helt siden vi første gang avdekket den skjulte kontakten mot departementet, spurt Per Sandberg om hvorfor han ga sin private e-postadresse til lobbyisten Frode Reppe. Det har Sandberg hittil ikke svart på, og han svarer heller ikke på det nå.

Hans kommunikasjonsrådgiver, Martine Røiseland, skrev tirsdag formiddag følgende i en tekstmelding til Dagbladet:

«Sandberg skal forklare seg i retten torsdag, og har ingen kommentar nå».

En av sakene som Frode Reppe ønsket å gi til politisk ledelse, men uten at det skulle kunne spores tilbake til NSL, var omstridte forskningsresultater om effekten oppdrettsnæringen har for utbredelsen av lakselus og villaksbestanden.

I retten fortalte Reppe at grunnen til at han ønsket å gi det såkalte «Hardangerfjord-notatet» under hånda til Per Sandberg, var at forskerne som han og NSL hadde benyttet der, var redde for represalier dersom de ble oppdaget.

Sendte feil

Notatet ble sendt bare dager før Per Sandberg og regjeringen offentliggjorde de nye nasjonale retningslinjene den 17. januar i fjor, på Hell utenfor Trondheim. Det skjedde under bransjearrangementet «Sjømatdagene» - som årlig arrangeres av NSL.

Som Dagbladet beskrev i sommer, hadde regjeringen svært gode nyheter for NSL og andre oppdrettere. De strenge restriksjonene på fiskeoppdrett i Hardangerfjorden ble opphevet, og erstattet med nye nasjonale retningslinjer. Nyheten var derfor en etappeseier for NSL og Frode Reppe.

Det omstridte notatet Reppe og NSL sendte i forkant av beslutningen, kom fram til politisk ledelse i Fiskeridepartementet - men aldri til fiskeriminister Per Sandberg.

KUNNGJORDE BESLUTNING. Det første fiskeriminister Per Sandberg (Frp) gjorde da han tiltro i 2016, var å besøke Sjømatdagene på Hell, i regi av NSL. Ett år var han tilbake for å annonsere en viktig beslutning med konsekvenser for hele næringen. Frode Reppe hevder at han og NSL visste hva Sandberg kom til å si. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.
KUNNGJORDE BESLUTNING. Det første fiskeriminister Per Sandberg (Frp) gjorde da han tiltro i 2016, var å besøke Sjømatdagene på Hell, i regi av NSL. Ett år var han tilbake for å annonsere en viktig beslutning med konsekvenser for hele næringen. Frode Reppe hevder at han og NSL visste hva Sandberg kom til å si. Foto: Ned Alley / NTB scanpix. Vis mer

Fordi Frode Reppe tastet feil dukket e-posten med det omstridte notatet opp i innboksen til en forskrekket privatperson, nemlig Per Sandbergs navnebror i Sverige. Han valgte å gå til Dagbladet med saken.

Notatet kom derimot fram til Per Sandbergs statssekretær, Roy Angelvik. Han innrømmet i etterkant at han unnlot å journalføre notatet. Det skjedde først i etterkant av Dagbladets avsløring.

Reppe og statssekretær Angelvik kjenner hverandre fra år tilbake, og har vært styremedlemmer sammen i lokal virksomhet. De kommer fra naboøyene Frøya og Hitra på Trøndelags-kysten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!