Fikk hemmelige gasskraftråd

Frederic Hauge og Kristin Halvorsen la i fjor en plan for hvordan SV kunne godta utbygging av Mongstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I innspurten av Mongstad-saken i fjor høst, inviterte Kristin Halvorsen Bellona-leder Frederic Hauge til rådslag.

Målet var å finne ut hvordan SV kunne godta en utbygging, samtidig som de holdt sitt løfte i Soria Moria-erklæringen om ikke å bygge ut forurensende gasskraftverk i Norge. Nå forteller Frederic Hauge for første gang om hvordan han hjalp SV-lederen med å komme fram til et kompromiss.

- Visste det ville bli bråk

– Jeg satt sammen med Kristin Halvorsen i innspurten i fjor høst og så på ulike utkast til konsesjonstekst. Vi visste det ville bli bråk, sier Hauge.

– Noe av det jeg anbefalte, var at infrastrukturen for CO2-deponering skulle være på plass i 2010, og at testanlegget skulle renses. Dermed ville så store investeringer bli gjort i inneværende regjeringsperiode, at det ville være nærmest umulig for en ny regjering å reversere beslutningen, sier han.

Dette var betingelsene SV la til grunn for å godta utbyggingen.

Hauge forteller at han også var i kontakt med Statsministerens kontor og Statoil i forbindelse med utformingen av konsesjonsteksten.

– Dette var en spesiell sak som jeg oppfattet som kritisk for SVs videre regjeringsdeltakelse, sier Hauge.

LA SLAGPLANER: Bellona-leder Frederic Hauge (bak t.v.) innrømmer å ha gitt Kristin Halvorsen hemmelige råd i gasskraftsaken. Foto: JAQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
LA SLAGPLANER: Bellona-leder Frederic Hauge (bak t.v.) innrømmer å ha gitt Kristin Halvorsen hemmelige råd i gasskraftsaken. Foto: JAQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

– Sololøp fra Haga

Nå har Åslaug Haga forkastet vilkårene i planen ved å avlyse CO2-rensing ved testanlegget.

I går ble det klart at regjeringen bryter sitt mest ambisiøse klimaløfte, som var en del av det såkalte månelandingsprosjektet. Det planlagte testanlegget på Mongstad, som skulle stått klart i 2010, blir utsatt med et år. I tillegg blir det ingen rensing av testanlegget. Olje- og energiminister Åslaug Haga informerte i går Stortinget om saken.

Hauge går til full krig mot ministerens utspill, og legger opp til splitt og hersk. Han mener dette må være et sololøp fra Olje- og energidepartementet, ikke en felles beslutning i regjeringskollegiet.

– Det er åpenbart noen som har jobbet mye, mens andre har vært opptatt med arbeidet på Bali, sier Hauge.

Han hadde i går ikke vært i kontakt med miljøvernminister Erik Solheim.

– Nei, men jeg har snakket med en del mennesker i SV i løpet av dagen, og dette har åpenbart kommet overraskende på dem, sier Hauge.

Han mener Olje- og energidepartementets vedtak om å trekke seg fra avtalen om rensing av testanlegget, er ugyldig.

– De er en part i avtalen, og kan ikke trekke seg uten videre. De kan imidlertid søke Statens forurensingstilsyn (SFT) om en ny utslippsavtale, som miljøvernministeren så skal godkjenne, sier Hauge og legger til:

– Det er greit at Haga er handlekraftig, men hun kan ikke sette seg over loven som en annen solodronning.

Truer med rettssak

Dersom Hagas utspill kommer med støtte fra hele regjeringskollegiet, vil Hauge gå til sak.

– Da har Erik Solheim gjort seg inhabil. I så fall vil vi gå til sivilombudsmannen og ta saken videre i rettsapparatet, sier Hauge som nå setter sin lit til at Erik Solheim rydder opp i saken.

– Han er nå den eneste som kan redde regjeringens ære, sier Hauge.

Venstres Gunnar Kvassheim mener at SV har blitt lurt.

– Dette går inn i rekken av løftebrudd fra regjeringen når det gjelder gasskraft. Det norske folket er blitt lurt, og SV er blitt lurt, sier Gunnar Kvassheim (V) – som stiller seg tvilende til at det blir fullskala rensing på Mongstad fra 2014.

– Brudd fra regjeringen

Flere sentrale SV-ere unnlot i går å uttalelse seg om saken. Verken SV-leder Kristin Halvorsen, Miljøvernminister Erik Solheim, medlem i energi- og miljøkomiteen Inga Marte Thorkildsen, eller nestleder Audun Lysbakken var tilgjengelige for kommentar. Parlamentarisk leder Inge Ryan innrømmet imidlertid at han ikke er glad for vedtaket.

– Det viktigste er at vi får på plass renseteknologi som fungerer på hovedanlegget innen 2014, sier Ryan til Dagbladet.

– En av forutsetningene for at SV gikk med på utbygging på Mongstad var nettopp å få til rensing på testanlegget i 2010. Dette må da være et alvorlig brudd sett med SV-øyne?

– Selvfølgelig er vi ikke glad for dette, men vi aksepterer at det kommer en liten utsettelse når det handler om så avansert ny teknologi som må komme på plass for å få til rensing, sier Ryan til Dagbladet.

Miljøvernminister Erik Solheim ville i går ikke kommentere saken.

– Han viser til Åslaug Haga fordi det er olje- og energidepartementets sak, sier kommunikasjonssjef Jon Berg i Miljøverndepartementet til Dagbladet.

Les også: - Løftebrudd om Mongstad