Fikk hemmelige metoo-varsler av Njåstad - ekskludert fra Frp

Vibeke-Emilie Abrahamsen, leder av Frps lokallag i Bamble, er ekskludert fra partiet. - Jeg er en varsler.

EKSKLUDERT: Vibeke-Emilie Abrahamsen (34) mottok sensitiv metoo-informasjon fra leder i Frps organisasjonsutvalg, Helge André Njåstad. I etterkant skal hun ha nektet å signere på en taushetserklæring om materialet, og er nå ekskludert fra partiet. Foto: Frp
EKSKLUDERT: Vibeke-Emilie Abrahamsen (34) mottok sensitiv metoo-informasjon fra leder i Frps organisasjonsutvalg, Helge André Njåstad. I etterkant skal hun ha nektet å signere på en taushetserklæring om materialet, og er nå ekskludert fra partiet. Foto: Frp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vibeke-Emilie Abrahamsen, tidligere leder av Bamble Frp, er midlertidig ekskludert fra Frp etter den såkalte Njåstad-saken.

Det melder Porsgrunns Dagblad.

I januar trakk Frp-toppen Helge André Njåstad (38) seg fra tillitsverv i partiet etter at det ble avslørt at Njåstad hadde delt sensitive opplysninger med en da ukjent partifelle.

Opplysningene var fra varslersaker om metoo i partiet. Abrahamsen er den til nå ukjente mottakeren av opplysningene og dokumentene Njåstad lekket, ifølge Porsgrunns Dagblad.

- Har ikke gjort noe galt

- Jeg er veldig overrasket over at de har gått til dette skrittet. Jeg har ikke gjort noe galt, og har forsikret organisasjonsutvalget om at jeg ikke har til hensikt å bruke informasjonen som tilfalt meg på noen måte som vil skade partiet eller enkeltpersoner, sier Abrahamsen til avisa.

Den ekskluderte lokallagslederen sier følgende til Dagbladet.

- Jeg har varslet partiet om dårlig organisasjonskultur. Jeg har skriftlig bekreftet ved flere anledninger at jeg ikke vil bruke den informasjonen til å skade enkeltmennesker eller partiet, sier hun.

Njåstad har selv forklart at han trengte å få andre øyne på varslersakene, og at han ville dele dem med noen fortrolige. Dette fikk Siv Jensen til å reagere skarpt, og han trakk seg altså fra alle tillitsverv.

Gruppeleder i Vestfold og Telemark Frp, Frode Hestnes, sier til Dagbladet at de en stund har vært kjent med at det var Vibeke-Emilie Abrahamsen som hadde mottatt sensitive opplysninger fra Njåstad.

- Vi har visst det over lengre tid, men jobbet lenge for å få henne til å signere en taushetserklæring. Vi har nå fratatt henne medlemskapet inntil hun signerer en slik erklæring, leverer tilbake opplysningene eller eventuelt sletter dem, sier han.

- Vi forstår ikke

Han sier videre at hun ikke hadde blitt ekskludert dersom en .taushetserklæring blir signert.

- Vi forstår ikke hensikten med å ikke signere. Det er saker til uskyldige tredjeparter som har blitt håndtert. Nå må de leve med usikkerheten om hvor dokumentene er, hva som står der og hva andre vet, sier han.

Abrahamsen hevder hun har tilbudt seg å skrive under på erklæringen.

- Jeg har også skriftlig tatt kontakt med organisasjonsutvalget og meddelt at jeg kan skrive under på erklæringen flere ganger, sist forrige onsdag og så sent som i går. Jeg blir veldig overrasket når de da velger å ekskludere meg som varsler og ikke de det er varslet om som faktisk har brutt sin taushetserklæring, sier hun.

GRUPPELEDER: Frode Hestnes i Vestfold og Telemark Frp. Foto: Frp
GRUPPELEDER: Frode Hestnes i Vestfold og Telemark Frp. Foto: Frp Vis mer

Hestnes sier han ikke har noe svar på hvorfor det er Abrahamsen som har fått dokumentene.

- Medlemmene kom altså til organisasjonsutvalget med personlige forhold som nå befinner seg hos en urettmessig tredjepart. Vi vil skåne dem, sier Hestnes.

- Kjenner oss ikke igjen

Sentralstyret fattet vedtaket om ekskluderingen mandag kveld, mens Abrahamsen ble orientert i går.

Abrahamsen sier selv hun føler seg sviktet av partiet, og at hun var villig til å signere på en taushetserklæring dersom hun fikk et fysisk møte. Partiledelsen i fylket hevder dette ble tilbudt.

- Jeg hadde aldri trodd at partiet behandlet sine varslere på denne måten. Hadde jeg vist det, hadde jeg aldri varslet, sier hun til Dagbladet.

PÅGREPET: Politiet opplyser at de har pågrepet en stortingspolitiker og siktet vedkommende for utøvelse av grove trusler. Dagbladet er kjent med at det dreier seg om den profilerte Frp-politikeren Mazyar Keshvari. Video: Marie Røssland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Partiet stiller store spørsmålstegn ved hvorfor hun ikke har signert. Det har vært gjentatt dialog de siste ukene og kanskje månedene på telefon og SMS og tilbud om fysiske møter. Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen hun gir. Her er det tydeligvis forskjellige opplevelser av saken, sier han.

Innrømmet brudd

Njåstad har tidligere sagt til Dagbladet at informasjonen ble delt med én partifelle, og at hun ikke gikk videre med informasjonen.

Njåstad var leder av Frps organisasjonsutvalg i seks år fram til i fjor høst. Organisasjonsutvalget håndterer saker der det har vært brudd på Frp's etiske regelverk. Han var også finanspolitisk talsmann.

De som sitter i organisasjonsutvalget skal ikke diskutere sakene de behandler med noen utenfor utvalget. Dette innrømmet altså Njåstad i slutten av januar å ha gjort en rekke ganger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer