Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk henvendelse om amerikansk overvåkning fra Sveits allerede i 2006

Tok kontakt med PST for å høre om erfaringene med USAs overvåkningsgruppe.

GJENNOMGANG: - I etterkant av en slik sak er det alltid viktig med en gjennomgang for å se hva som kunne vært gjort bedre, sier politidirektør Ingelin Killengreen.
Foto: Berit Roald / Scanpix
GJENNOMGANG: - I etterkant av en slik sak er det alltid viktig med en gjennomgang for å se hva som kunne vært gjort bedre, sier politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et internt notat datert 8. november 2006 til politiinspektør og nåværende stabsjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt kommer det fram at PST i august 2006 fikk et brev fra sine samarbeidende tjenester i Sveits med spørsmål om hva norsk politi hadde gjort i forbindelse med en forespørsel fra amerikanske myndigheter om etablering av en observasjonsgruppe kalt Surveillance Detection Program (SDP) ved USAs ambassade i Sveits.

«PST er visstnok noe usikker på hva de skal svare på denne henvendelsen,» skriver politioverbetjent Morten Skagen i notatet til Fredriksen.

PST og politiet hadde kjennskap til overvåkningen

Ville ha ledelsens vurdering Videre framkommer det at Skagen ønsker å bringe observasjonsgruppa til ledelsens vurdering.

- I brevet til PST ble det videre vist til at amerikanske sikkerhetsmyndigheter hadde opplyst at SDP var iverksatt i flere land, og det ble anmodet om informasjon om hvorvidt SDP var iverksatt i andre europeiske land, sa justisminister Knut Storberget (Ap) da han redegjorde for Stortinget i dag.

Les hele redegjørelsen.

FIKK NOTAT FRA SVEITS: Tidligere PST-sjef Jørn Holme.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FIKK NOTAT FRA SVEITS: Tidligere PST-sjef Jørn Holme. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Ifølge Storberget hadde amerikanske myndigheter iverksatt SDP også ved ambassaden i Sveits i 2000, men da uten at myndighetene i landet hadde blitt informert. Myndighetene i Sveits hadde oppdaget SDPs virksomhet, og da hadde det vist seg at SDP hadde gjort observasjoner langt utover ambassadens nære omgivelser.

- Myndighetene krevde at virksomheten ble stanset, og at ambassadesikkerheten ble utført innenfor regulert område. Dette skal ha blitt etterkommet, sa Storberget.

- Ble tatt på alvor Brevet fra myndighetene i Sveits ble aldri besvart, men sikkerhetsarbeidet rundt den amerikanske ambassaden i Oslo ble diskutert i møter mellom PST og Oslo politidistrikt høsten 2006.

- Henvendelsen ble tatt på alvor og undersøkt nærmere opp mot norske forhold. Jeg ser ingen grunn til å rette kritikk mot at oppfølgingen tok noe tid, sa justisministeren på Stortingets talerstol i formiddag.

I sin redegjørelse til justisdepartementet, opplyser PST at sikkerhetsarbeidet ved ambassaden også ble diskutert på et fast møte mellom ledergruppen i Oslo politidistrikt og ledergruppen i PST 7. november 2006.

I et møtereferat uttalte daværende PST-sjef Jørn Holme at «det ikke kan aksepteres at amerikanerne blir for aktive i forhold til norske borgere», og at «det var enighet om at Oslo politidistrikt og PST bør ha et særskilt møte om dette». Men i PSTs redegjørelse står det: «Vi har ingen opplysninger som tyder på at et slikt møte har funnet sted».

Visste om det Jørn Holme sendte ti dager senere, 17. november, et brev til politimester Anstein Gjengedal angående brevet fra myndighetene i Sveits. I brevet, med overskriften «Amerikanske utenriksstasjoner - US surveillance detection program» kommenterer Holme at PST har hatt indikasjoner på at sikkerhetspersonell ved ambassaden i Oslo hadde gjennomført spaningsvirksomhet i ambassadens nærområde.

VISSTE: Stabssjef Johan Fredriksen. 
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
VISSTE: Stabssjef Johan Fredriksen. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer

Ifølge Storberget ble det også vist til et møte mellom PST og Oslo politidistrikt 13. oktober 2006, der politiet skal ha bekreftet at ambassaden har ansatt personer for å drive nettopp observasjonsvirksomhet i nærområdet til ambassaden.

- Ifølge PST skal det også ha framkommet at disse personene har kontorlokaler i en nabobygning til ambassaden, og at noen av observatørene har bakgrunn fra Politiet.

- Det viser igjen etter min mening at politiet hadde kunnskap om aktiviteten, og at noen fra ambassadens vaktstyrke var stasjonert utenfor ambassadens lokaler og at de bedrev observasjon rundt ambassaden, sa Storberget i sin redegjørelse.

Ba om nøye vurdering Som svar på notatet fra politioverbetjent Skagen sendte politiinspektør Johan Fredriksen et notat datert 14. november der han anbefalte at saken måtte tas opp til nøye vurdering i samspill med Politidirektoratet og PST.

- Spesifikke saker indikerer også at ambassaden har en operativ tjeneste uten at jeg konkret kan synliggjøre grensene for deres operasjonsområdet. Totalt sett er det grunn til å anta at de minimum opererer i en gråsone i forhold til hva som kan aksepteres, står det i notatet.

Både tidligere PST-sjef Jørn Holme og politimester Anstein Gjengedal sa i kveld til NRK Dagsrevyen de varslet om saken til sine overordnede i Politidirektoratet.

VISSTE: Politimester Anstein Gjengedal i Oslo.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
VISSTE: Politimester Anstein Gjengedal i Oslo. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

Politidirektør Ingelin Killengreen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet fordi hun «må ha mer tid for å sette seg inn i helheten av dokumentene» før hun uttaler seg, men på en pressemelding på politiets hjemmesider sier hun følgende:

- I etterkant av en slik sak er det alltid viktig med en gjennomgang for å se hva som kunne vært gjort bedre, sier hun.

I pressemeldingen sier hun at hun støtter tiltakene justisministeren i dag kom med, og viser videre til sine egne redegjørelser, der hun blant annet sier at hun ikke har godkjent sikkerhetsopplegget.

- Beredskapsseksjonen i Politidirektoratet er alltid meget påpasselige med å orientere meg om saker av betydning. Jeg konstaterer at de har vurdert denne saken å være av en slik karakter at de har håndtert den på seksjonsnivå, står det i Killengreens redegjørelse.

Sveits ambassade i Oslo hadde i kveld ikke anledning til å kommentere saken.

Fikk henvendelse om amerikansk overvåkning fra Sveits allerede i 2006
REDEGJORDE I STORTINGET: Knut Storberget (t.h) redegjorde i dag deres kjennskap til USAs overvåkning i Oslo. I etterkant hadde justisminister Storberget en felles pressekonferanse med utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
REDEGJORDE I STORTINGET: Knut Storberget (t.h) redegjorde i dag deres kjennskap til USAs overvåkning i Oslo. I etterkant hadde justisminister Storberget en felles pressekonferanse med utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling