Fikk historisk klem i rommet

Romferja har lagt til kai på ISS for aller siste gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lastet med fem tonn forsyninger, utstyr og tre astronauter, tok romferja «Atlantis» søndag en rutinemessig baklengssalto for inspeksjon av skroget, før den gjennomførte en vellykket tilkobling til Den internasjonale romstasjonen ISS over Stillehavet.

Dette er 37. og siste gang en amerikansk romferje dokker til den internasjonale utposten, 350 km over jorda.

Les også: Romferjeprogrammet er dødt. Hva nå?

Gjennom «tollen» - «Atlantis» ankommer. Velkommen til Den internasjonale romstasjonen for siste gang, sa ISS-medlem Ronald Garan og ringte i den tradisjonelle skipsklokka.

- Det er fantastisk å være her. Vi vil møte dere straks, lød svaret fra «Atlantis»-kommandør Christopher Ferguson, ifølge Spaceflightnow.com.

Etter grundige lekkasjesjekker ble lukene mellom fartøyene åpnet, og NASA-astronautene Ferguson, Doug Hurley, Sandy Magnus og Rex Walheim - den minste romferjebesetningen på nesten 30 år - kunne gli vektløs over i ISS for en en varm velkomstklem.

- En ekte tollbetjent må stille dem flere spørsmål om alkohol, narkotika, våpen og formålet med besøket, vitset ISS-kosmonaut og medlem av stasjonens Ekspedisjon 28, Sergei Volkov.

Følger romskrot ISS-astronautene Ron Garan og Mike Fossum skal etter planen ut på en romvandring i morgen, men bakkekontrollen sier de følger et stykke romskrot fra en gammel russisk satellitt som kan passere ubehagelig nært i samme tidsrom.

Dersom objektet kommer innenfor en imaginær sikkerhetssone - en «boks» på 25 km x 25 km x 0,75 km - må romferja og -stasjonen flytte på seg.

- Om vi foretar en unnamanøver, kan vi bruke ferjas små finjusteringsraketter. Det kan vi sannsynligvis gjøre uten at det påvirker det vi skal gjøre under romvandringen, sier NASA-manager LeRoy Cain til Spaceflightnow.com.

Enden er nær Det tolv dager lange oppdraget STS-135 ble skutt opp på fredag, og er det 135. og siste før det er ugjenkallelig slutt for det amerikanske romferjeprogrammet.

De tre gjenværende ferjene - «Atlantis», «Discovery» og «Endeavour» - ruller snart inn på museer omkring i USA. Dersom landet ønsker astronauter i rommet, må de belage seg på å betale flere hundre millioner dollar for å få haik om bord russernes Sojuz-fartøy.

Nøyaktig når USA har et erstatningssystem på plass for å ta opp tråden der romferjene slipper, er ikke endelig klart.