- Fikk hjelp av eksbefal

Politiet tror dødsranerne kan ha fått hjelp av en eksbefal til opplæring og våpenbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Dagbladet har fått opplysninger om at en til tre personer med bakgrunn fra Forsvaret kan ha bistått under forberedelsene - både i forbindelse med dødsranet i Stavanger og ranet av Postens brevsentral i Oslo i fjor høst.

Politikilder bekrefter at det finnes såkalte «moduskandidater» blant personer som har, eller har hatt, tilknytning til Forsvaret.

Dagbladet har opplysninger om at en har adresse i Stavanger. Det ble kjent allerede under ranet av Postens brevsentral i fjor høst at det beinharde ransmiljøet i Oslo-området har kontakter med personer som har bakgrunn fra FN-tjeneste.

- En naturlig del av etterforskningen er å sjekke ut personer med forsvarsbakgrunn. Årsaken er at ranerne har opptrådt svært militært. De hadde også tydelig kalkulert med en mulig skuddveksling med politiet, som også var tilfelle i ranet av Postens brevsentral i Oslo, sier en politikilde.

Som en del av etterforskningen sjekker politiet også våpen- og sprengstofftyverier på militært område det siste året.

Ingen alarm

Det er flere koblinger til Forsvaret i politiets omfattende etterforskning. Flere kilder opplyser til Dagbladet at ranerne må ha hatt kjennskap til rutinene på det nedlagte militæranlegget Ølberg like ved Sola flyplass.

I oktober i fjor ble området overført til Skifte Eiendom, som ligger under Forsvarsbygg. Planen er å selge området, ifølge prosjektleder Cecilia Bruszt.

- Vi har en leietaker som bruker bunkerne til lagring av fyrverkeri, sier Bruszt til Dagbladet.

Etter at Skifte Eiendom overtok området 15. oktober, har det ikke vært noen alarm tilknyttet området.

Politiet i Stavanger har brukt store ressurser på å kartlegge spor og bevegelser i Ølberg-området.

Etterforskerne tror at ranerne kan ha brukt området som en slags base i flere måneder før ranet, men at de har vært til og fra.

Tidsskjema

Enkelte av dem som er i søkelyset, har sin bakgrunn fra Forsvaret. En 35 år gammel Oslo-mann var sjef for et bombekasterlag, mens en etterlyst 38-åring, som nå er trailersjåfør, var støttebefal.

Det er flere momenter i ranet av Norsk Kontantservice som tyder på at ranet er gjennomført av personer med militær kunnskap:

Ranet er gjennomført på en kommandoliknende måte. De involverte visste tydelig til enhver tid hva de skulle gjøre - og de brukte forskjellige våpen.

Etterforskerne mener at ranerne hadde stor presisjon på det de gjorde. En av ranerne, som blir utpekt som lederen, kan blant annet ha hatt en stoppeklokke med seg inn i tellesentralen, slik at ranerne ikke sprakk på det oppsatte tidsskjemaet.

Ranerne må ha regnet med at de møtte politiet. Kilder med kjennskap til det kriminelle ransmiljøet sier at personer med krigsbakgrunn kan ha vært involvert i aksjonen. Trolig har flere av ranerne brukt militære våpen under aksjonen.

ØLBERG: Politiet har saumfart den nedlagte Ølberg militærleir - på jakt etter spor fra ranerne. Politiet mener at ranerne kan ha brukt leiren som base i flere måneder før aksjonen om morgenen 5. april.
KOMMANDORAN: Ranet i Norsk Kontantservice i Stavanger ble utført på en kommandoliknende måte.
RAN I OSLO: Personer med bakgrunn fra Forsvaret blir også knyttet til ranet mot Postens brevsentral i Oslo i fjor høst.