Fikk hjelp av Forsvarets kodeknekkere

Her er de løse trådene i etterforskningen av terrorangrepene.

KODER: Dataeksperter fant i august i fjor 46 ulike GPS-koordinater i Breiviks manifest. Politiets etterforskere er usikre på om det virkelig er koder i manifestet, men Breivik hevder de trenger et eget kodekart for å løse kodegåten.
KODER: Dataeksperter fant i august i fjor 46 ulike GPS-koordinater i Breiviks manifest. Politiets etterforskere er usikre på om det virkelig er koder i manifestet, men Breivik hevder de trenger et eget kodekart for å løse kodegåten.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dataeksperter fant i august i fjor 46 ulike GPS-koordinater i Breiviks manifest som alle hadde en tilhørende kryptert tekst.
Dagbladet får opplyst at politiet har fått bistand fra kryptoeksperter fra Forsvaret, men heller ikke de har klart å løse kodegåten. Også PST har vært inne i etterforskningen av de påståtte kodene i manifestet, men politiet er imidlertid usikre på om det faktisk er koder, får Dagbladet opplyst fra politikilder.

To i Oslo sentrum
- Breivik har forklart politiet at en trenger et eget kodekart for å løse det. Stedene som GPS-koordinatene peker til, slik de fremstår i kompendiet, er ikke nødvendigvis de samme stedet de vil lede til dersom en har kodearket for å korrigere hvert enkelt koordinat, sier forsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

Av de 46 kartpunktene ligger to av dem i Oslo sentrum. Et av dem ligger bare hundre meter unna Stortinget og Frimurerlosjen, der Breivik var medlem. Det andre ligger i Skippergata, bare en liten spasertur fra Oslo S, Operaen og Dagbladets lokaler.

- Vi opplever at det fortsatt er en del ubesvarte spørsmål i etterforskningen. Det er en del vi hadde håpet kunne vært avklart fordi det er viktig for tilregnelighetsspørsmålet, sier Jordet til Dagbladet.

Kodene er en av flere løse tråder i etterforskningen av terrorangrepene.

E-post og Facebook
Advokat Tord Jordet opplyser at politiet nå har innsyn i 11 av Breiviks eksisterende og tidligere epostkontoer. Det skal også være enkelte kontoer til som politiet foreløpig ikke har fått innsyn i. Ifølge forsvarerne har ikke politiet heller fått tilgang til tidligere Facebook- og Twitter-kontoer.

- Det har tydeligvis vist seg vanskelig å få ut informasjon om nedlagte kontoer og at det kan være begrenset hva som er lagret av logger, sier Jordet.

Facebooks personvernregler er ifølge politiet grunnen til at de ikke har fått tilgang til alle hans kontoer på nettstedet. I retten har Breivik hevdet at kontoene som politiet ikke har fått tilgang til, kan avsløre en kobling til den påståtte organisasjon Knights Templar.

- ­­Vi er også opptatt av at Breivik har brukt kommunikasjonsformer som ICQ, MSN, og Skype og Ventrilo. Han har også kommunisert med andre i World of Warcraft. Vi opplever det slik at det er svært lite kunnskap om hvem han har hatt kontakt med gjennom disse kanalene, og hva som eventuelt har blitt formidlet, sier forsvarer Tord Jordet.

Breivik har også forklart at han har brukt anonymiseringstjenester som Anonymizer og TOR, og det skal ikke være informasjon om hvilke nettsider han har besøkt under bruk av disse tjenestene.

Knights Templar
Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at organisasjonen Knights Templar var en vrangforestilling. Breivik står på at den eksisterer, men har endret beskrivelsen av den kraftig. De nye sakkyndige, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, åpner for at Breivik kan lyve om dette.
Politiet har ikke funnet beviser for at den påståtte organisasjonen eksisterer.  

Møte i London
Breivik hevder det såkalte Knight Templar-nettverket ble stiftet i mai 2002 i London. Breivik har underveis i etterforskningen forklart seg forskjellig om hvor mange som var til stede på det han hevder var et møte i hovedstaden.

I retten hevdet han at det var fire personer til stede, og at han var det yngste medlemmet. Politiet tror ikke det var noe møte i London, og etterforskningen viser for eksempel at kun har brukt kredittkortet sitt to ganger, med to småkjøp på en kafé 3. mai.

Reise til Liberia
Breivik forklarer at han reiste til Liberia i 2002. Massemorderen hevder han møtte en serbisk nasjonalist. Politiet har fått bekreftet, via flybilletter, pass og kontotransaksjoner, at Breivik var i Liberia, men de vet ikke om han møtte noen der og hvor han var. Breivik overførte til sammen 5000 dollar til en liberisk kontakt. Alle spor etter Breiviks pengeoverføringer stopper i Liberian Bank for Development and Investment (LBDI).

Banken holder fortsatt holder til i et av Monrovias bedre strøk. Politiet mener Breivik enten ble utsatt for såkalt nigeriasvindel eller at han var på utkikk etter bloddiamanter. Etterforskerne har ikke fått svar på rettsanmodningen de sendte til Liberia 23. desember i fjor.
  
Flere reiser, blant annet til Baltikum
Politiet har funnet at Breivik hvitvasket millionbeløp, blant annet gjennom baltiske banker. Han har også hevdet at han møtte ekstreme nasjonalister der. Det har ikke politiet fått bekreftet. Breiviks manglende vilje til å forklare seg om andre personer har vanskeliggjort etterforskningen.

NEKTER: Massemorderen nekter å snakke om andre personer. Derfor sliter etterforskerne med å finne ut hva han har gjort på sine utenlandsreiser.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
NEKTER: Massemorderen nekter å snakke om andre personer. Derfor sliter etterforskerne med å finne ut hva han har gjort på sine utenlandsreiser. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Han ønsker generelt ikke å gi opplysninger om andre personer, sier Jordet.  

Påstått mentor
Forsvarerne tror massedrapsmannen hadde en ukjent mentor, men politiet har ikke klart å finne ham. Han blogger under navnet "Lionheart" - som er navnet Breivik bruker på sin mentor - og hevder å være med i en organisasjon som heter Templar Knights. Flere personer, blant annet den britiske kristenekstremisten og islamkritikeren Paul Ray, har vært i avhør om saken. 
  
Oslo-politiet henviser til statsadvokaten for kommentarer om etterforskningsskritt i saken, men verken statsadvokat Inga Bejer Engh eller Svein Holden vil kommentere detaljer som eventuelt skal legges fram i retten.

AVHØRT: Paul Ray fotografert på Oslo plaza etter å ha vært i avhør hos politiet i Oslo.  Foto: Hilde Mesics Kleven
AVHØRT: Paul Ray fotografert på Oslo plaza etter å ha vært i avhør hos politiet i Oslo. Foto: Hilde Mesics Kleven Vis mer