Fikk hjelp av Forsvarets kodeknekkere

Her er de løse trådene i etterforskningen av terrorangrepene.

KODER: Dataeksperter fant i august i fjor 46 ulike GPS-koordinater i Breiviks manifest. Politiets etterforskere er usikre på om det virkelig er koder i manifestet, men Breivik hevder de trenger et eget kodekart for å løse kodegåten.
KODER: Dataeksperter fant i august i fjor 46 ulike GPS-koordinater i Breiviks manifest. Politiets etterforskere er usikre på om det virkelig er koder i manifestet, men Breivik hevder de trenger et eget kodekart for å løse kodegåten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dataeksperter fant i august i fjor 46 ulike GPS-koordinater i Breiviks manifest som alle hadde en tilhørende kryptert tekst. Dagbladet får opplyst at politiet har fått bistand fra kryptoeksperter fra Forsvaret, men heller ikke de har klart å løse kodegåten. Også PST har vært inne i etterforskningen av de påståtte kodene i manifestet, men politiet er imidlertid usikre på om det faktisk er koder, får Dagbladet opplyst fra politikilder.

To i Oslo sentrum - Breivik har forklart politiet at en trenger et eget kodekart for å løse det. Stedene som GPS-koordinatene peker til, slik de fremstår i kompendiet, er ikke nødvendigvis de samme stedet de vil lede til dersom en har kodearket for å korrigere hvert enkelt koordinat, sier forsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

Av de 46 kartpunktene ligger to av dem i Oslo sentrum. Et av dem ligger bare hundre meter unna Stortinget og Frimurerlosjen, der Breivik var medlem. Det andre ligger i Skippergata, bare en liten spasertur fra Oslo S, Operaen og Dagbladets lokaler.

- Vi opplever at det fortsatt er en del ubesvarte spørsmål i etterforskningen. Det er en del vi hadde håpet kunne vært avklart fordi det er viktig for tilregnelighetsspørsmålet, sier Jordet til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer