Eksperter om Wagner-flukten:

- Fikk hjelp av grensevakter

Det er nærmest umulig å krysse den norsk-russiske grensa i nord på ulovlig vis, mener eksperter.

HJELP: Wagner-avhopperen som fredag tok seg over den norsk-russiske grensa avslører at han fikk hjelp. Eksperter tror hjelpen har kommet fra grensevaktene. Foto: Privat
HJELP: Wagner-avhopperen som fredag tok seg over den norsk-russiske grensa avslører at han fikk hjelp. Eksperter tror hjelpen har kommet fra grensevaktene. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Natt til fredag ble den tidligere Wagner-soldaten Andrej Medvedev pågrepet i Pasvik etter å ha tatt seg over grensa fra Russland på ulovlig vis.

- Kulene suste forbi meg. Jeg knuste telefonen min og kastet den i skogen. Jeg løp, løp og løp. På vei over elva kjente jeg isen gi etter under meg. Vaktene fulgte ikke etter. De var tydeligvis redde for at isen var for tynn, har Medvedev fortalt om den dramatiske flukten over grensa.

Medvedev har avslørt at han fikk hjelp til å krysse grensa, uten å gå nærmere inn på hva hjelpa kan bestå i. Eksperter Dagbladet har snakket med tror det er en reell sannsynlighet for at hjelpen har kommet fra grensevaktene.

- Ekstremt vanskelig

Grensa mellom Norge og Russland er på dette punktet godt bevoktet, med piggtråder utstyrt med alarmsystemer, overvåkningskameraer og grensevakter på begge sider.

- Grensestyrker fra FSB har god kontroll på hva som foregår i området. Hvis man er årvåken og kjent i terrenget, er det fysisk mulig å unngå de ulike patruljene og observasjonstårnene og ta seg over grensa. Det er veldig vanskelig og krevende, spesielt nå på vinterstid hvor vaktene fort kan oppdage fotspor i snøen, sier oberstløytnant og hovedlærer ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, til Dagbladet.

Etterretningsekspert og hovedlærer ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, mener det nærmest er umulig å krysse denne grensa ulovlig.

- Det er ekstremt vanskelig å krysse den grensa, spesielt på vinteren når fotspor er synlige. Det er snakk om hunder, grensevakter, fysiske hindringer og digital overvåkning, sier han til Dagbladet.

Røseth tror derfor Medvedev kan ha fått bistand fra noen i systemet, for eksempel gjennom bestikkelser.

FLYKTET: Den tidligere Wagner-kommandanten Andrej Medvedev tryglet Putin om hjelp - nå har han flyktet til Norge. Video: Twitter / Telegram Vis mer

- Det kan være at noen har sett en annen vei i en periode, gjerne langs en mindre del av grensa, eller noen kan ha forsinket en alarm.

Ydstebø tror også at han kan ha fått hjelp av grensevaktene for å komme seg over til den norske siden.

- Det er ingen hemmelighet at myndighetspersoner i Russland er korrupte, så det er absolutt en reell mulighet at han har bestukket grensevaktene. Det kan også hende at han har fått hjelp av noen med god kjennskap til stedet for å få informasjon om hvor og når det var trygt å ta seg over grensa, sier han.

- Veldig sjeldent

Også generalløytnant Geir Hågen Karlsen påpeker at det er svært krevende å krysse grensa.

- Det er veldig, veldig sjeldent folk klarer å ta seg over grensa på denne måten. Det er større sannsynlighet for at man fryser i hjel eller går gjennom isen på veien enn at man klarer å komme seg over, sier han til Dagbladet TV.

- En mulighet er at han har bestukket grensevaktene for å komme seg gjennom, legger han til.

- Har han fått hjelp av grensevakter?

- Det har jeg ikke hørt noen ting om. Såvidt jeg vet har hjelpen kommet fra lokale, sier Medvedevs advokat, Brynjulf Risnes, til Dagbladet.

Medvedev har selv uttalt at han flyktet fra Wagner-gruppa da han deserterte i desember, knappe fem måneder etter at han signerte kontrakt med den beryktede leiesoldatgruppa.

- Jeg rømte fra Russland fordi Wagner og det russiske sikkerhetspolitiet, FSB, var ute etter meg. Jeg var i fare. De ville henrette meg, sier han i et intervju med den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net etter flukten til Norge.

Det er ingen hemmelighet at Wagner-gruppa vil håndtere alle avhoppere og desertører brutalt, mener Karlsen.

- Jeg er ikke overrasket over at folk prøver å komme seg unna. Krig er grusomt, og krigen i Ukraina er noe av det verste vi har sett siden 2. verdenskrig. Som medlem av Wagner-gruppa har du trolig høyest sannsynlighet for å dø i krigen, fordi mange av dem blir brukt som kanonføde. Det er ikke rart de prøver å flykte, det er bare forferdelig vanskelig og risikofylt å gjøre det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer