Fikk hjelp av kjendisstatusen

Dommeren mener at Toskas rolle som kjendis gjør gjentagelsesfaren mindre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): - Forvaringsramme på 21 år står ikke i forhold til rettspraksis for grove ran. Overlagt drap, som er langt fra tilfelle her, tilsvarer 18 års fengsel - da bærer drapet ofte preg av ren henrettelse. Dette er et ran mot en viktig samfunnsinstitusjon, og og det har skjedd organisert. Det er en skjerpelse. Likevel vil 21 års fengsel bli for strengt, sa dommer Daniel Lunde.

Dermed senket han NOKAS-ranerne straffer med flere år. David Aleksander Toska fikk fire år mindre enn han gjorde i tingretten.

I den hvite og blå lusekofta si mottok Toska dommen med ro, men var tydelig fornøyd med det han hørte. Han lente seg tilbake i stolen og smilte under dommerens videre opplesning.

Det at David Toska har hatt et slikt fokus på seg kan være en reduserende faktor med henhold til gjentagelsesfaren. Han er blitt betydelig offentlig eksponert, sa dommer Daniel Lunde.

Han mener denne kjendisstatusen vil være til hjelp den dagen David Toska er fri, og alle vet hvem han er. Det vil dermed være vanskeligere enn tidligere å utføre kriminelle handlinger.

Dommeren understreket også Toskas vilje til å gjennomføre en utdanning i fengsel, noe som øker sjansene for å få en normal jobb etterpå.

Betew fikk forvaring

Både for de to antatte hovedmennene - David Toska og Kjell Alrich Schumann, samt Metkel Betew og Ridvan Halimi hadde påtalemyndigheten lagt ned påstand om forvaring - 21 år for de to førstnevnte. Både Schumann, Betew og Halimi fikk forvaring i tingretten.

RANSKJENDIS: Tiltalte David Aleksander Toska fikk lavere straff fordi han er blitt kjendis. Arkivfoto: SCANPIX/ALF OVE HANSEN
RANSKJENDIS: Tiltalte David Aleksander Toska fikk lavere straff fordi han er blitt kjendis. Arkivfoto: SCANPIX/ALF OVE HANSEN Vis mer

Likevel er det bare norskeritreeren Metkel Negassie Betew som får den strengeste straffereaksjonen som finnes i Norge. Han er også den som har et lengst kriminelt rulleblad - han er straffedømt fem ganger tidligere, også tidligere for grovt ran.

Den smilende unggutten i blå hettejakke smilte litt oppgitt da dommeren leste opp straffen. Et par ganger så han ut i salen med et oppgitt smil.

- Betew har ikke vist vilje til å ta ansvar. Han har ikke tilstått, og har tilpasset seg de til enhver rådende opplysninger. Betew må sies å være ressurrsterk, men klarer ikke å nytte disse ressursene i positiv retning. Her foreligger en nærliggende reell fare for gjentagelse for alvorlig kriminalitet, sa dommer Daniel Lunde.

Gjentagelsesfare

- Betew har erfaring fra tidligere ran. Han har et nært forhold til Toska. Det legges til grunn at han ikke bar skytevåpen, sa Lunde.

Likevel er Betew den som kommer kanskje dårligst ut av dagens straffutmåling.

Både David Toska og Kjell Alrich Schumann, som ikke viste noen følelser inne i salen i menighetshuset på Forus, har grunn til å være fornøyde med straffen. Schumann kan ha fått en viss reduksjon etter at han valgte å tilstå i denne runden.

- Når det gjelder Schumann må man si at det foreligger gjentagelsesfare i forhold til tidligere dommer. Dommerne er under noe tvil kommet fram til at en lengre tidsbestemt straff vil være tilstrekkelig, sa Lunde.

Fikk hjelp av kjendisstatusen

Mindre rabatt

Lars Erik Andersen var en av de første ranerne som valgte å legge alle kortene på bordet. Han navnga også Kjell Alrich Schumann som den som drepte politførstebetjent Klungland. For dette kunne han både håpe på og forvente en strafferabatt.

Kanskje ble den mindre enn han hadde trodd. Straffen endte på åtte år.

- Han får en reduksjon fordi han opplyste hvem som skjøt Klungland. Det er også lagt vekt på hans vansker under varetektsoppholdet, sa dommer Daniel Lunde.