- Fikk hjelp av politifolk

Marc Dutroux hevder to belgiske politifolk hjalp ham å bortføre to av jentene han er tiltalt for å ha drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barnedrapstiltalte Marc Dutroux (47) sto i en skuddsikker vitneboks da han i dag innledet sitt forsvar mot den alvorlige tiltalen.

Dette var første gang at «Udyret fra Charleroi» fikk ordet under den pågående rettssaken, og han brukte anledningen til å legge skylda for de mest groteske forbrytelsene på en større pedofiliring.

Belgias mest forhatte mann er tiltalt for å ha kidnappet og misbrukt seks jenter på det groveste, og for å ha drept fire av dem. Dutroux nekter for drap, og hevder han var del av et skjult nettverk av pedofile.

- En stor ring av kriminelle, sa han ifølge AP.

- Fikk hjelp av politi

Dutroux innrømmet at han bortførte An (17) og Eefje (19) i 1995, men hevder han ikke var alene om ugjerningene.

Ifølge Dutroux var medtiltalte Michel Lelievre (32) med å bortføre jentene. I tillegg sa han at de fikk hjelp av to belgiske menn som han først seinere fikk vite tilhørte politiet, melder NTB.

- Det var nødvendig å jobbe raskt, fordi vi måtte få tak i jentene, sa Dutroux til dommer Stephane Goux og de tolv jurymedlemmene.

Dutroux hevder at en av politifolkene skal ha voldtatt ei av jentene, og at han selv voldtok Eefje.

De to ungjentene ble seinere dopet ned og pakket i plast, før de ble gravd ned i hagen til Dutroux. Obduksjonene viste at jentene levde da de ble begravd.

- Beskyttet kona

Dutroux nekter imidlertid for å ha bortført de to 8-åringene Julie og Melissa i juni samme år. Han hevder eks-kona Michelle Martin (44) og de andre medtiltalte var mest aktive, men at han selv har delvis skyld fordi han ikke forhindret det.

- Jeg prøvde å beskytte kona mi, og gjøre hennes befatning med saken minst mulig, sa han.

De to småjentene døde seinere av sult i Dutrouxs spesialbygde og skrekkinngytende kjeller.

Dutroux har i tidligere avhør vedgått kidnapping og sexmiskruk av jentene, men hevdet i dag at han ikke hadde forsvarer da han ble pågrepet, og at han ga politiet «en forklaring stappfull av løgn».

- Grufulle beskrivelser

I går fikk retten høre aktoratets gjennomgang av de grufulle tiltalepunktene mot Marc Dutroux og de tre andre medtiltalte - Michelle Martin (44), Michel Nihoul (62) og Michel Lelievre (32).

Statsadvokat Michel Bourlet leste gjennom det 74 sider lange dokumentet, og detaljene var så grusomme at historien er vanskelig å fatte.

Det ble stille i salen, men Dutroux selv viste ingen følelser da aktor fortalte om skrekken og torturen som jentene måtte gjennom før de ble drept.

Sovnet i retten

Dutroux sjokkerte alle ved å sovne da rettssaken mot ham åpnet i den lille byen Arlon på mandag. Han nektet også å la seg fotografere og filme i rettssalen, noe han har tilgang til under belgisk lovgivning.

Det har tatt åtte år å få saken for retten, og dette er tredje dag av rettssaken mot Dutroux.

    (Kilder: CNN, BBC, NTB, AP)
I RETTEN: Marc Dutroux (47) sitter i øyeblikket på tiltalebenken, åtte år etter at barnedrapene rystet Belgia. Han har ikke samtykket i å la seg fotografere under saken.
OFRENE: En politimann foran en plakat med bilder av de fire drapsofrene: Melissa (8), Julie (8), An (17) og Eefje (19).
BELGIA GLEMMER IKKE: En mann bærer bilder av de drepte jentene på jakka.