<strong>FIKK HJERNESLAG:</strong>  Renée-Nicole Douceur fikk hjerneslag mens hun satt og jobbet på Amundsen-Scott-basen på Sydpolen. Hele to måneder skulle det ta å få fraktet henne til et sykehus. Foto: AP Photo/Renée-Nicole Douceur/Scanpix
FIKK HJERNESLAG: Renée-Nicole Douceur fikk hjerneslag mens hun satt og jobbet på Amundsen-Scott-basen på Sydpolen. Hele to måneder skulle det ta å få fraktet henne til et sykehus. Foto: AP Photo/Renée-Nicole Douceur/Scanpix Vis mer

Fikk hjerneslag og måtte vente på hjelp i to måneder

Rene-Nicole Douceur ble sittende fast på Sydpolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den amerikanske forskeren Rene-Nicole Douceur ble rammet av slag 27. august i år, mens hun var på jobb ved Amundsen-Scott-basen på Sydpolen.

Douceur satt ved pulten og jobbet da synet hennes endret seg dramatisk.

- Jeg skjønte at noe var galt da jeg ikke kunne se halvparten av dokumentene som lå foran meg. Halve dataskjermen var også borte. Det skjedde i løpet av et øyeblikk, sier Doceur til nyhetsbyrået AP.

- For farlig Legene trodde først at hun hadde skadet netthinnen på øyet. Men ytterligere undersøkelser tydet på at hun hadde fått et slag.

Det fantes verken CT-scanner eller medisin å oppdrive på basen. Det var derfor viktig å få henne raskt til sykehus. Først fikk hun beskjed om at hun kunne bli fraktet ut derfra om to uker. Deretter kom kontrabeskjeden:

- I vinterperioden er det ekstremt lave temperaturer og sterk vind som gjør en redningsoperasjon svært farlig for alle involverte parter. Vi gjør bare slike redningsoperasjoner hvis en person er livstruende skadd, sa en talsperson for Reytheon Polar til New York Times i begynnelsen av denne måneden, og mente dermed at situasjonen ikke var alvorlig nok.

Douceur ble svært bekymret. Tilstanden hennes var forverret. Hun begynte å glemme ting, og blandet sammen ord og navn på personer.

- Jeg bestemte meg for at sykdommen ikke skulle få vinne over meg, sier Doceur til Baltimore Sun.

- Redd jeg var en tikkende bombe Hun satte opp et treningsprogram, og førte opp all framgang i en dagbok for å trene hjernen samtidig. En av legene lastet ned en diett for slagrammede pasienter fra nettet. I nesten to måneder måtte hun vente på at et fly skulle komme og hente henne.

- Jeg var veldig bekymret for helsen min. Jeg var redd for at jeg var en tikkende bombe, sier Doceur på pressekonferansen.

Mandag ankom hun sykehuset John Hopkins i Baltimore, etter å ha reist via New Zealand og Australia. Her fikk hun bekreftet at hun hadde hatt et lett til moderat slag. Hun er nå i ferd med å få tilbake synet, og taleevnen er bedret.

- Totalt sett tror jeg at hun kommer til å bli helt frisk igjen, og det er hennes egen fortjeneste. Hun sto for mye av rehabiltiteringen selv. Hun fant måter å trene opp synet på og fikk råd fra leger utenfor kontinentet, sier legen Paul Nyquist ved sykehuset.

<strong>BLE SYK PÅ JOBB:</strong>  Legene mener at stasjonen ligger såpass høyt over havet hvor det er tynn luft kan ha bidratt til at Douceur fikk hjerneslag. Foto: REUTERS/Deborah Zabarenko/Scanpix
BLE SYK PÅ JOBB: Legene mener at stasjonen ligger såpass høyt over havet hvor det er tynn luft kan ha bidratt til at Douceur fikk hjerneslag. Foto: REUTERS/Deborah Zabarenko/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer