Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk hjerneslag som 22-åring

Grethe Lunde trodde hun hadde kraftig migrene. Ett døgn seinere gled hun inn i bevisstløs tilstand, og da hun våknet opp 14 dager seinere var hun lam i hele kroppen.

KJEMPET SEG TILBAKE: Grethe Lunde fikk hjerneslag da hun var 22 år. Det gjorde henne lam fra halsen og ned. Mange år med hard trening har bidratt til at Lunde kom seg på beina igjen. Foto: Nina Hansen.
KJEMPET SEG TILBAKE: Grethe Lunde fikk hjerneslag da hun var 22 år. Det gjorde henne lam fra halsen og ned. Mange år med hard trening har bidratt til at Lunde kom seg på beina igjen. Foto: Nina Hansen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Grethe Lunde (37) fikk hjerneslag for 16 år siden.

— Det skjedde den dagen jeg fylte 22. Jeg var på jobb da jeg plutselig fikk en dundrende hodepine som minte om migrene. I tillegg ble jeg veldig kvalm. Jeg ble gradvis dårligere, og oppsøkte derfor legevakta. Men ingen der mistenkte at det var slag jeg hadde fått. Legen trodde jeg hadde kraftig migrene, ga meg migrenetabletter og sendte meg hjem igjen, forteller hun.

LES OGSÅ: Halvparten av slagpasientene kan reddes

I koma
Etter legebesøket ble Lunde dramatisk dårligere. Da det var gått ett døgn gled hun inn i bevisstløs tilstand. Hun ble da sendt til sykehus, hvor det ble konstatert hjerneslag.Lunde lå i koma de påfølgende 14 dagene. Da hun våknet var hun lam i hele kroppen.

— Jeg var lam i et halvt år. Deretter begynte jeg arbeidet med å komme meg på beina igjen. Det har vært tøft, og i perioder har smertene styrt livet mitt. Men i dag er jeg nesten smertefri og bare lam i høyre ankel, sier hun.

Hun innrømmer at hun av og til tenker hun på hvordan livet kunne vært dersom legen på legevakta med en gang hadde oppdaget at hun var rammet av slag.

— Ting kunne definitivt vært annerledes. Men jeg er ikke bitter. Legen kunne ikke vite at det var slag jeg hadde fått. Jeg var jo bare 22 år. Hvem tror vel at noen på 22 får sånt?

LES OGSÅ: - Har vært mangelfulle rutiner

Kan redde liv
Lunde jobber i dag som sekretær i Norsk forening for slagrammede. En gang i uka går hun tur med andre slagrammede, blant andre Kjetil Gaarder (43). Han fikk slag etter en hjerneblødning for 10 år siden.

— Plutselig falt jeg bevisstløs om på toalettet på jobb. Redningen min var at jeg ble kjørt raskt til sykehus, sier han.

Både Gaarder og Lunde understreker nettopp viktigheten av at det reageres lynkjapt når noen får slag.

— Ring 113 med øyeblikkelig ved mistanke om slag. Det kan redde liv og hindre alvorlige seinskader som lammelser og smerter, sier Lunde.

— Det er viktig at det blir satt mer fokus på dette. Alle vet jo hva man skal gjøre når noen får hjerteinfarkt, men nesten ingen vet hva man skal gjøre når noen får slag, sier Gaarder.

—Og det er viktig å opplyse om at også unge kan få det. Personlig var jeg bare 33 år da jeg ble rammet, legger han til.

SOGNSVANN: Grethe Lunde (t.h.) fikk hjerneslag som 22 åring. Vi får bli med henne og andre slagrammede på tur rundt Sognsvann.
Her er Kjetil Gaarder (t.v.) og Anita Hutcheson (bak). 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SOGNSVANN: Grethe Lunde (t.h.) fikk hjerneslag som 22 åring. Vi får bli med henne og andre slagrammede på tur rundt Sognsvann. Her er Kjetil Gaarder (t.v.) og Anita Hutcheson (bak). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media