Hjerte- og lungeredning:

Fikk hjertestans: - Alt ble svart

Da Frank Guneriussen kollapset på en bensinstasjon i juli, sprintet tre andre kunder til og utførte livreddende førstehjelp. - Jeg er svært takknemlig, sier 64-åringen.

FIKK HJERTESTANS: Frank Guneriussen fikk hjertestans på vei fra hytta i midten av juli. Nå takker han dem som reddet ham, for hjelpen. Foto: Privat
FIKK HJERTESTANS: Frank Guneriussen fikk hjertestans på vei fra hytta i midten av juli. Nå takker han dem som reddet ham, for hjelpen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter et besøk på hytta ved Drammensfjorden i midten av juli, bestemte Frank Guneriussen (64) seg for å sykle hjem til Reistad utenfor Lierbyen.

Ruta på om lag 35 kilometer inkluderer blant annet det han karakteriserer som en «ganske hard» bakke. Sykkelentusiasten holdt seg på sykkelsetet hele veien opp, før han trillet ned til bensinstasjonen på Klokkarstua på Hurumlandet for å fylle drikkeflaska med vann.

- På vei ut merket jeg at jeg ble svimmel, og støttet meg til en av varehyllene. Etter det er alt svart for min del, sier Guneriussen til Dagbladet.

Det neste han husker er at kona besøkte ham på Rikshospitalet rundt sju timer seinere. På bensinstasjonen hadde han fått hjertestans. Han tror selv at innsatsen i den harde bakken kan ha vært utløsende.

- I etterpåklokskapens lys burde jeg tatt det litt roligere. Jeg var kald i kroppen og var ikke forberedt på så voldsom stigning.

- Helt fantastisk

I sykehusjournalen kunne Guneriussen lese hva som hadde foregått i minuttene etter at han kollapset. I påvente av ambulansen skal to andre kunder ha gitt ham hjertekompresjoner, mens en tredje sikret frie luftveier og fulgte med på pulsen.

- Det er jo helt fantastisk. Én ting er at jeg var på et sted der det var flere mennesker, men at disse tok aktivt eierskap til den kroppen som lå på gulvet - og som de ikke fikk kontakt med - er jo helt avgjørende.

RASKT FRAMME: En av de som var med på redde Frank, anslår at det tok rundt ti minutter fra kontaktet nødetatene, til de ankom. Foto: Privat
RASKT FRAMME: En av de som var med på redde Frank, anslår at det tok rundt ti minutter fra kontaktet nødetatene, til de ankom. Foto: Privat Vis mer

64-åringen har hatt et sterkt ønske om å komme i kontakt med de tre som han mener var avgjørende for at han nå er i live. Etter at han publiserte en etterlysning på Facebook, har han fått snakke med to av dem.

Jobbmodus

En av dem som var med på å redde livet til Guneriussen, var Ann Kristin Halvorsen. Hun skulle på ferie med barna da hendelsen inntraff.

- Jeg husker ikke alt som skjedde. Man skrur på en måte av deler av hjernen. Det jeg derimot husker veldig godt, er at Frank sto bak datteren min og meg i køen inn til toalettet. Jeg tenkte at det så ut som han ikke var helt i form. Deretter gikk det veldig kort tid før han falt om, sier hun til Dagbladet.

Halvorsen jobber til daglig som konduktør, og forklarer at hun umiddelbart gikk inn i en slags jobbmodus.

- Du blir jo litt usikker der og da. Man vil ikke lage noe drama, men det var ikke noe tvil. Jeg ba en av de ansatte om å ringe til ambulansen flere ganger.

JOBBMODUS: Som konduktør har Ann Kristin Halvorsen trent på å redde liv. I midten av juli fikk hun bruk for kunnskapen. Foto: Privat
JOBBMODUS: Som konduktør har Ann Kristin Halvorsen trent på å redde liv. I midten av juli fikk hun bruk for kunnskapen. Foto: Privat Vis mer

- Ganske dramatisk

Kort tid etterpå fikk hun hjelp av Even Stavnes. Han hadde tatt turen innom bensinstasjonen for å kjøpe seg noe mat.

- Toalettdøra sto åpen og inne på gulvet der lå det en livløs mann. Det var ganske dramatisk, sier Stavnes.

Han anslår at det gikk rundt ti minutter før nødetatene ankom.

- Jeg har aldri vært med på noe liknende tidligere, men vi kunne ikke gjøre noe annet enn å sette i gang med hjerte- og lungeredning. Det å vite at han lever i dag, er en kjempegod følelse.

- KJEMPEGOD FØLELSE: Even Stavnes var med å redde livet til Guneriussen. Det er han glad for. Foto: Privat
- KJEMPEGOD FØLELSE: Even Stavnes var med å redde livet til Guneriussen. Det er han glad for. Foto: Privat Vis mer

- Fint å høre stemmen

Halvorsen forklarer at hun i en stund etter at ambulansen kom til stedet, var svært spent på om Guneriussen ville komme til å overleve.

- Man hører jo ofte at det går galt. Det var en sterk opplevelse, men da den ene ambulansearbeideren kom bort til meg og fortalte at det hadde gått bra, ble jeg svært letta.

Torsdag pratet hun selv med 64-åringen.

- Jeg har jo lurt på hvordan det har gått med ham i etterkant, så det var veldig fint å høre stemmen hans.

64-åringen er også glad for å ha snakket med to av livredderne.

- Det var fantastisk å klare å spore dem opp, og få takket dem for at de agerte. Det er jeg veldig takknemlig for, men jeg skulle gjerne ha fått kontakt med den siste personen også.

Vil tilbake på sykkelsetet

Resten av sommerferien har Guneriussen for det meste tilbrakt på sykehuset, fram til han ble skrevet ut lørdag forrige uke. Han har gjennomgått en bypass hjerteoperasjon, og fått installert en pacemaker.

- Jeg kjenner at jeg har fått litt juling, men jeg har ikke vondt noe sted.

Han har de siste åra vært en aktiv syklist, sommer som vinter, siden han ble bitt av basillen i slutten av 2012. Siden har han syklet Lillehammer - Oslo og «Birken» en rekke ganger.

AKTIV SYKLIST: Frank Guneriussen har syklet aktivt siden 2012. Her etter målgang i Birkebeinerrittet. Foto: Privat
AKTIV SYKLIST: Frank Guneriussen har syklet aktivt siden 2012. Her etter målgang i Birkebeinerrittet. Foto: Privat Vis mer

- Legene har vært opptatt av at jeg skal tilbake på sykkelen, men jeg tenker nok at den skal få stå ut året. Jeg skal ikke skynde meg for raskt tilbake, men ta det i små steg. Jeg har tro på at jeg skal sykle igjen neste år, men om jeg skal delta i ritt er jeg usikker på, sier 64-åringen.

Guneriussen skulle egentlig deltatt i årets Birkebeinerritt, som går av stabelen i slutten av august.

- Jeg har tro på at jeg skal sykle igjen neste år, men om jeg skal delta i ritt er jeg usikker på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer