Fikk hjertestans under lastebilen

Håkon Nilsen var helt livløs da nødetatene kom til stedet, etter å ha havnet i klem under en lastebil.

KUNSTIG KOMA: Håkon Nilsen ble lagt i kunstig koma på Ullevål sykehus etter ulykken. Selve ulykken husker han ingenting fra. Foto: Privat
KUNSTIG KOMA: Håkon Nilsen ble lagt i kunstig koma på Ullevål sykehus etter ulykken. Selve ulykken husker han ingenting fra. Foto: Privat Vis mer
Publisert

51 år gamle Håkon Nilsen ble 9. august utsatt for en ulykke, og havnet i klem under lastebilen på gårdsplassen hjemme i Tønsberg.

I flere minutter ble han liggende under lastebilen på nærmere 13 tonn, trykkende mot kroppen.

Selv husker han ingenting.

- Det er jeg egentlig glad for, sier han til Dagbladet.

Det var Tønsbergs Blad som omtalte saken først.

Varslet selv

Fra undersiden av bilen klarte han å ringe 113-sentralen og fikk varslet om hendelsen. Nilsen skal ha hatt nødetatene på tråden i hele ti minutter før det ble stille fra ham.

- Hjertet mitt skal visstnok ha stoppet og ut ifra det jeg har blitt fortalt var jeg helt livløs og blå i huden, forteller han.

Tre-fire minutter etterpå var første nødetat på stedet. En politibetjent som kom til unnsetning fant en jekketralle i verkstedet, og fikk akkurat jekket opp bilen nok til at Nilsen begynte å puste igjen. Kort tid seinere kom flere nødetater til, og fikk frigjort ham. Tida skal ha vært helt avgjørende.

Videre ble han fraktet til Ullevål sykehus med luftambulanse. Der ble han lagt i kunstig koma ei tid. Totalt tilbrakte han rundt ti dager på sykehus, både i Oslo og i Tønsberg.

TAKKNEMLIG: Håkon Nilsen er veldig takknemlig for alle som var med å redde livet hans 9. august. Foto: Privat
TAKKNEMLIG: Håkon Nilsen er veldig takknemlig for alle som var med å redde livet hans 9. august. Foto: Privat Vis mer

- Var uflaks

Nilsen husker nærmest ingenting fra oppholdet, med unntak av de to siste dagene.

Han er yrkessjåfør og har jobbet for samme firma i 13 år. Han forklarer at ulykken skjedde som følge av at en luftpute ved dekket, som er kjøretøyets fjæringssystem, sprakk.

- Det var jo uflaks at jeg lå under akkurat da det skjedde. Det kunne like gjerne skjedd når jeg sto ved siden av, sier Nilsen.

Han skulle bare skifte en lyspære, og forteller at det er sånt som skjer fra tid til annen.

I dag, over tre uker seinere, går det bedre med ham, men noe smerter og skader henger igjen.

- Tre fingre på høyre hånd er helt numne, samt at jeg nesten ikke har kraft i hånda. I tillegg er lillefingeren på vestre hånd nummen, etter at noen nerver ble liggende i klem, sier Nilsen.

Hukommelsen hans er imidlertid som før.

Politiet har tatt fra han kjøreretten i en måned fra ulykkesdatoen, for å sikre at han er helsemessig i stand til å kjøre igjen. Arbeidsplassen har sjukemeldt ham i to måneder.

- Det hemmer meg litt, men samtidig får jeg gjort det jeg skal, utenom å jobbe, sier Nilsen om skadene han har fått.

Takknemlig

Selv virker han uredd for å dra ut på veien igjen.

- Jeg har ikke vært utsatt for en trafikkulykke, så det å kjøre igjen er ikke et problem. Men det spørs på fingrene. Det er mye løfting i jobben, og det klarer jeg ikke nå, sier han og legger til:

- Men jeg legger meg nok ikke under en lastebil igjen, uten å sikre kjøretøyet.

Han har fått instruks om å trene opp hånda igjen. Utenom det må han ta tida til hjelp.

Episoden var spesielt traumatiserende for familien. I etterkant ønsker Nilsen å understreke sin takknemlighet overfor alle som var med på å redde livet hans den skjebnesvangre dagen.

Politioverbetjent og innsatsleder Henning Staff, som var først på stedet, beskriver overfor Tønsbergs Blad at førsteinntrykket var svært alvorlig.

- Da vi kom fram var det helt flatt. Vi klarte akkurat å få inn en jekketralle under lastebilen, og den er jo bare seks centimeter høy, sier han til avisa.

Ifølge legene på stedet skal jekketralla ha reddet livet til Nilsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer