Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk høre fra medpassasjer på t-banen at Listhaug trakk seg

KrF-leder Knut Arild Hareide sier det er for tidlig å si hva slags konsekvens bråket vil få for det borgerlige samarbeidet.

- RIKTIG UTGANG: KrF-leder Knut Arild Hareide sier dette er rett utgang i en så alvorlig sak. Video: Emilie Rydning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har blitt beskrevet som en slags stillingskrig; maktkampen som de siste dagene har utspilt seg mellom KrF og de tidligere samarbeidspartnerne som i dag sitter i regjeringen.

- EN FJÆR BLE TIL FEM HØNS: FrP-veteran Carl I. Hagen mener at Knut Arild Hareide gikk bananas på Stortinget i dag. Video/reporter: Emilie Rydning / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer

I dag kunne KrF i ytterste konsekvens ha fått valget om å felle regjeringen. Dagen ble ganske annerledes enn KrF-leder Knut Arild Hareide så for seg.

- Jeg ble overraska. Jeg satt på t-banen på vei til jobb da noen av mine medpassasjerer fortalte at det hadde skjedd noe. Da så jeg på mobilen at Listhaug hadde valgt å trekke seg på eget initiativ, forteller KrF-lederen til Dagbladet.

SISTE ORD: Erna Solberg tok først talerstolen for å oppfordre til en «debatt uten karakteristikker». Statsministeren ba om ordet én gang til for å refse debattnivået hun nettopp hadde vært vitne til. Video: NTB Scanpix Vis mer

Han visste altså ikke at Listhaug ville gå av før resten av Norge fikk beskjeden, noen minutter over 8 tirsdag morgen.

- Du ble litt letta, rett og slett?

- Jeg skjønte at denne dagen ville bli annerledes enn jeg hadde sett for meg. Etter å ha grunnet litt på det, var det første som slo meg at det var riktig ut fra alvoret i saken og hvordan jeg ønsker at den politiske debatten i Norge skal være, sier han.

- Får aldri svar

Det er uklart hva som ville skjedd hvis Sylvi Listhaug ikke selv valgte å gå av som justis- beredskaps- og innvandringsminister i dag.

KrFs landsstyre erklærte i går at de ikke hadde tillit til Listhaug, men det er ikke dermed sagt at KrF ville ha støttet et mistillitsvotum mot henne i Stortinget.

Kilder rundt statsminister Erna Solberg (H) har nemlig truet med at Solberg ville stille kabinettspørsmål dersom det hadde skjedd.

Da ville KrF-støtte til mistillitsforslaget mot statsråden ha ført til at hele regjeringen måtte gå av.

Hareide vil ikke spekulere i hva partiet hans hadde stemt i dagens mistillitsvotering, som ble avlyst da Listhaug selv valgte å gå.

- Det er et spørsmål vi aldri helt får svar på. Da vi sto opp i dag var vi beredt på å først ta stilling til spørsmålet om Listhaugs tillit, og siden spørsmålet om å felle regjeringen hvis det kom dit. Vi fikk aldri prøvd det, og det er noe vi får fundere på i årene framover, sier han.

Krass kritikk

Han vil heller ikke kritisere Erna Solberg (H) for manglende inngripen.

- Jeg har hatt en kontakt med Solberg i løpet av helga hvor jeg meddelte henne hva jeg ville si til mitt landsstyre. Jeg har ikke behov for å kommentere Ernas opptreden utover det, sier KrF-ledderen, som sier han håper utfallet av denne saken blir en mer anstendig debatt i norsk politikk.

- Jeg håper det som har skjedd de siste dagene gir et veiskille i den politiske debatten.

- Har det borgerlige samarbeidet blitt svekket av dette bråket?

- Det er mange som spør hva dette får av betydning. Jeg vet at KrF har vurdert denne saken særskilt ut fra hva vi mener og hvor vi står. Selvsagt påvirker denne typen saker, men det er litt for tidlig for meg å dra konklusjoner, tanker og refleksjoner rundt det i dag, sier Hareide til Dagbladet.

Provosert

Avtroppende justis- og beredskapsminister Sylvi Listhaug (Frp) la ikke skjul på at hun var provosert over KrF, etter at partiets landsstyre i går erklærte at de ikke hadde tillit til henne som statsråd.

I sin avskjedstale denne morgenen, beskrev hun KrF som et retningsløst parti uten ryggrad. Hareide vil ikke kommentere kritikken.

- Det har kommet noen karakteristikker, men når statsministeren har bedt oss opptre anstendig, har jeg ikke behov for å kommentere den type påstander. Jeg tror folket ser hva KrF står for, sier Hareide til Dagbladet.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling