Fikk hurtigbehandling i UDI

Departementsråd Ellen Seip kontaktet UDI for å få fortgang i statsborgersøknaden i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Hadde ikke statsminister Jens Stoltenberg ønsket Manuela Ramin-Osmundsen som ny integreringsminister, hadde hun neppe vært norsk statsborger i dag.

80 prosent av behandlingene av statsborgersøknadene blir behandlet innen 10 måneder å, mens Ramin-Osmundsens søknad ble behandlet på i overkant av sju måneder. Hun fikk sitt norske statsborgerskap for to uker siden.Departementsråd Ellen Seip i Arbeids- og inkluderingsdepartementet tok to ganger personlig kontakt med direktør Ida Børresen i UDI, i forbindelse med søknaden om statsborgerskap for Manuela Ramin-Osmundsen.

Kontakt på topplan

Den første kontakten var i slutten av september. Seip ringte og lurte hvordan prosedyrene rundt skifte av et statsborgerskap var. Den nyutnevnte statsrådens navn ble ikke nevnt i denne samtalen.

Så, noen dager senere, i begynnelsen av oktober, ringer Seip UDI-direktøren på nytt. Denne gangen var hun mer konkret og anmodet om UDI kunne prioritere saksbehandlingen av Manuela Ramin-Osmundsens statsborgersøknad. Ingen kontakt ble gjort skriftlig, bare muntlig.

- Jeg fikk ikke opplyst hvorfor de anmodet om en prioritert behandling, og ikke spurte jeg heller. Men jeg er ikke dum, og forsto at hun nok ble vurdert for en eller annen stilling, sier Børresen til Dagbladet.no.Grunnlovens paragraf 92 sier nemlig at en embedsmann må ha norsk statsborgerskap.

Planla ny regjering i ukesvis

UDI åpner for å hastebehandle søknader om statsborgerskap. Det skjer med jevne mellomrom.

<b>RINGTE UDI:</b> Ellen Seip (innfelt) er departementsråd i Arbeids- og integreringsdepartementet. Hun ringte to ganger til UDI-direktør Ida Børresen i forbindelse med saksbehandlingen av Manuel Ramin-Osmundsens søknad om norsk statsborgerskap. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
RINGTE UDI: Ellen Seip (innfelt) er departementsråd i Arbeids- og integreringsdepartementet. Hun ringte to ganger til UDI-direktør Ida Børresen i forbindelse med saksbehandlingen av Manuel Ramin-Osmundsens søknad om norsk statsborgerskap. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

- Etter en vurdering, og etter at jeg ble klar over at politiet var ferdig med sin behandling av statsborgersøknaden, fikk UDI utlevert sakspapirene fra politiet. Deretter brukte vi noen dager på behandling før søknaden var innvilget 4. oktober, sier Børresen.

Hennes inntrykk er at Manuela Ramin-Osmundsen ikke selv var klar over at departementet hadde engasjert seg saksbehandlingen.Uansett viser tidslinjen at statsminister Jens Stoltenberg har jobbet minst tre uker med spørsmålet om utskiftning av regjeringsmedlemmer.

Regjeringspartiene uttalte etter valget at det ikke var snakk om å bytte ut noen statsråder. Likevel viser kontakten mellom departementet og UDI i forkant av dagens utnevnelse, at statsrådskortene har blitt stokket noen uker før regjeringskabalen gikk opp.

Kunne fått nei

Manuela Ramin-Osmundsen leverte sin søknad om statsborgerskap til Oslo politidistrikt 22. februar i år. Det tar i gjennomsnitt ti måneder å få behandlet en søknad, opplyser UDI. I statsrådens tilfelle tok det i overkant av sju måneder å behandle saken.

- Hennes sak var ukomplisert. Hun har bodd mange år i Norge og politiet hadde allerede sjekket hennes vandel. Dermed så jeg ingen grunn til at ikke saken kunne prioriteres, sier Børresen.

Hun mener Ramin-Osmundsen ikke har fått noen spesialbehandling.

- Hadde hun søkt om statsborgerskap samme dag eller like før utnevnelsen, hadde nok vurderingen min vært annerledes. Politiet skal gjøre sitt arbeid, og vi skal ha en forsvarlig saksbehandling. Men i dette tilfellet var saken helt ukomplisert, sier Børresen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer