Botulisme:

Fikk i seg nervegift: - Aldri sett liknende

Gårdseier mistet 50 kyr på et par dager etter at de fikk i seg dødelig gift.

DØDE: Mange kyr mistet livet da de fikk i seg nervegift, som førte til at de fikk sykdommen botulisme. Foto: Privat
DØDE: Mange kyr mistet livet da de fikk i seg nervegift, som førte til at de fikk sykdommen botulisme. Foto: Privat Vis mer
Publisert

10. april tidligere i år fikk ekteparet Kristoffer og Anne Røren en telefon av datteren sin. De måtte skynde seg hjem, det var et alvorlig problem med flere av kuene deres.

Ekteparet Røren eier en stor gård i Hokksund, og var ute på ski da de fikk beskjed om at flere av dyra deres hadde blitt syke og en ku hadde allerede dødd.

- Vi var på hytta på skitur da det begynte. Den lørdagen ble avløseren og datteren vår møtt med at det lå en syk og en død ku i fjøset på morgenkvisten. Det kan skje at et dyr dør, men så ringte hun igjen utover dagen og sa at flere hadde falt om, sier Kristoffer Røren til Dagbladet.

Røren forteller at han aldri har sett eller hørt om en liknende hendelse, og synet som møtte ham da han kom til gården var brutalt.

- Vi famlet litt i blinde til å begynne med, men situasjonen eskalerte raskt og etter hvert måtte vi bare begynne å avlive dyra.

I løpet av de neste dagene døde 50 av 140 kyr på gården. 41 av 60 melkekuer mistet livet.

Drammens Tidende har tidligere omtalt saken. De skriver at Mattilsynet har uttalt at bonde og lokal veterinær har håndtert saken korrekt og at ingen kan lastes for situasjonen som oppstod.

- Gråt hele uka

- Jeg for min del måtte skyte dyrene etter hvert som de ble veldig syke. Jeg måtte bare gjøre den jobben og gjorde meg «hard» mens det sto på. I ettertid merket jeg at hendelsen var tøffere enn jeg hadde trodd, sier Kristoffer Røren.

PÅ GÅRDEN: Flere kyr mistet livet på Kristoffer og Anne Rørens gård i april. Det var en vond opplevelse for ekteparet. Foto: Privat
PÅ GÅRDEN: Flere kyr mistet livet på Kristoffer og Anne Rørens gård i april. Det var en vond opplevelse for ekteparet. Foto: Privat Vis mer

Røren forteller at hendelsen virkelig gikk inn på kona og at det ble felt mange tårer på grunn av de brutale dødsfallene de ble vitner til.

- Hvorfor ble kuene syke?

- Vi hadde fått en død katt inn i en rundball. Den hadde botulisme-bakterien i seg. Da dem spiste høyet med katta i seg ble det dødelig.

"SVART ROMVESEN": Denne mannen får oppmerksomhet verden rundt for sin ekstreme forvandling. Video: IG / TheBlackAlienProject. Vis mer

Ekstremt giftig

- Det var en ordentlig trøkk å få. Vi gjør det vi kan for å holde dyra friske, men her hadde vi ikke noe å stille opp med. Det beviser hvor brutal naturen er. En representant fra Mattilsynet har fortalt oss at små mengder av denne gifta kan drepe en million mennesker og at den er blant de verste giftene som finnes.

- Hadde giften fordelt seg eksakt i alt fôret hadde alle dyra dødd, sier Røren.

Mattilsynets hjemmesider står det at botulisme skyldes et giftstoff som er produsert av bakterien Clostridium botulinum. Giftstoffet kan gi lammelser og alvorlige forgiftninger. Bakterien har ofte sin opprinnelse fra jord eller tarm hos dyr.

BLE SJOKKERTE: Anne og Kristoffer Røren fikk seg et realt sjokk da 50 kyr mistet livet i løpet av noen dager. Foto: Privat
BLE SJOKKERTE: Anne og Kristoffer Røren fikk seg et realt sjokk da 50 kyr mistet livet i løpet av noen dager. Foto: Privat Vis mer

- Tok det lang tid før dere fant ut hva som hadde skjedd?

- Vi var ganske sikre på mandag. Da fant vi rester av den døde katta i fôrrestene. Tirsdag viste obduksjonsrapporten at det var botulisme.

Lommelegen skriver at botulisme er en sykdom som rammer nervesystemet og gir lammelser. Sykdommen forårsakes av toksiner (giftstoffer) produsert av botulismebakterien, kjent som Clostridium botulinum, en av de mest potente giftstoffene vi kjenner.

Det finnes flere typer av botulismebakterien, hvorav fire av disse typene kan forårsake sykdom hos mennesker.

- Dette vi lever av

Røren har drevet gården i Hokksund i over 30 år og forteller at han aldri har opplevd en liknende hendelse. Heldigvis for han og familien, hadde de forsikring på plass.

- Vi har heldigvis forsikring som dekket opp ganske mye. Men vi fikk ikke levert melk på en måned, eller slakt på over tre måneder. Det er dette vi lever av, så det var uansett en skikkelig trøkk.

- En av de farligste sykdommene

I 2018 ble elleve personer innlagt på sykehus på Jylland i Danmark med symptomer på den svært farlige mageforgiftningsbakterien botulisme, også kalt pølseforgiftning.

Da sa seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), Georg Kapperud, til Dagbladet at det er en av de farligste sykdommene de vet om.

Han forteller at det finnes tre typer botulisme - og at en av dem overføres via mat.

Symptomene vil da vanligvis komme etter 12-36 timer, og er nevrologiske.

- Det kan være munntørrhet, øyelokkslammelse, dobbeltsyn, talebesvær, lammelser og forstoppelse, sier Kapperud, som forteller at det er svært viktig at de som har fått i seg bakterien så fort som mulig får motgift.

- Det er ikke snakk om en enkelt lammelse, men en lammelse som brer seg nedover kroppen, og etter hvert lammer pustemusklene som gjør at den syke vil kunne stoppe å puste. Dødeligheten ligger på 10 prosent.

NON STOP: En alligator hadde fått nok under et dyreshow i Texas. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Utbrudd i Norge

Det har vært flere tilfeller av næringsmiddeloverført botulisme i Norge. De skyldes som regel inntak av hjemmeprodusert rakefisk og spekemat.

Siden 1934 er det i Norge rapportert fem dødsfall forårsaket av botulisme, ifølge FHI.

På Mosjøen i 2003 ble fire pasienter syke med botulisme etter at de hadde spist hjemmelaget rakfisk like før jul. Alle ble innlagt på Helgelandssykehuset, ifølge utbrudd.no.

I mai 1998 var det et utbrudd på Romerike i Akershus. Seks personer hadde spist hjemmelaget spekeskinke i et privat hjem, og etter måltidet ble fem av dem syke i løpet av de neste tre døgn. Tre utviklet kraftige symptomer og søkte lege.

I romjula 1997 fikk det lokale Næringsmiddeltilsynet melding om at tre medlemmer av en familie i Telemark hadde blitt syke etter å ha spist egenprodusert rakfisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer