Fikk igjen penger for bleier, luksusmøbler, juletre, gjødsel og sjokolade

Britiske toppolitikere i skandale. Gordon Brown sendte vaskepenger til broren.

I SENTRUM AV SKANDALEN: Gordon Brown og Barbara Follett. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
I SENTRUM AV SKANDALEN: Gordon Brown og Barbara Follett. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||LONDON/OSLO (Dagbladet): Det er tunge dager for regjeringspartiet Labour i Storbritannia.

Bedre blir det ikke av at avisa Daily Telegraph i går brakte ni sider — og i denne avisa snakker vi svære sider — med avsløringer om utgiftene regjeringsmedlemmer har fått dekket av staten.

Brown med vaskepenger til broren

Verst ut av det kommer kanskje statsminister Gordon Brown.

I perioden 2004-2006 krevde han å få dekket totalt 6577 pund - tilsvarende omtrent 60 000 kroner med datidas kurs - for vask av leiligheten han eide i Westminster. Pengene gikk til broren Andrew.

Downing Street forklarer transaksjonene med at brødrene Brown hadde samme vaskehjelp, og at hun av forsikringsårsaker ønsket å forholde seg til én av dem. Det var derfor Andrew som betalte henne, hvorpå han krevde penger tilbake fra politikerbroren.

De britiske politikerne som må flytte til London fordi de er blitt valgt inn, har i dagens system muligheten til å få dekket utgiftene til ny bolig i London. I tillegg får de dekket «nødvendige utgifter» ved å bo på to steder.

Og det er her mange har tolket refusjonsreglene svært liberalt.

The Sun skriver i dag at en Tory-politiker fikk dekket utgiftene til hagegjødsel.

Risikerer søksmål

Både toppolitikere, blant dem fem av ministerne i Gordon Browns regjering, og en rekke mer anonyme parlamentarikere er blitt trukket inn i skandalen.

Helseminister Phil Hope har innrømmet at han ikke skulle søkt om å få refusert en barberhøvel.

Ifølge Telegraph forsøkte imigrasjonsminister Phil Woolas å få refundert kvinneklær, tamponger og bleier. Woolas hevder at dette ikke stemmer, og vurderer ifølge Guardian nå å saksøke Telegraph. Han sier han leverte kvitteringer der han krevde å få refundert andre ting, og at det andre ble trukket fra.

Turistminister Barbara Follett, for øvrig kona til forfatteren Ken Follett, fikk refundert private sikkerhetsvakter i perioden 2004 og 2008 for mer enn 25 000 pund. Hun fikk vaktene etter at hun ble ranet, og etterpå følte seg utrygg.

BROWNS MINISTERE: Peter Mandelson, Phil Hope, Gordon Brown og John Denham. Foto: REUTERS/David Jones/Scanpix
BROWNS MINISTERE: Peter Mandelson, Phil Hope, Gordon Brown og John Denham. Foto: REUTERS/David Jones/Scanpix Vis mer

Vera Baird, også hun sentral politiker, prøvde på sin side å få refundert innkjøpet av et juletre.

En annen politiker skal ha krevd refusjon for så godt som samtlige sjokolader vedkommende kjøpte i løpet av et år, ifølge The Sun.

Apekatter

Alle de store britiske mediene har kastet seg på konservative Telegraphs avsløring. Flere gjør det på klassisk britisk tabloid-manér.

Daily Mail har valgt å illustrere en av sine saker med «Three Wise Monkeys», med Michael Martin, speaker i House of Commons, Labour-topp Harriet Harman og statsminister Gordon Brown i rollene som de tre apekattene.

Telegraph risikerer på sin side å bli rettslig forfulgt, da flere politikere mener at avsløringen bygger på ulovlige lekkasjer.

Det har vært mye bråk om politikernes refusjoner tidligere også. Et kuriøst eksempel var da innenriksminister Jacqui Smith i juni i fjor leverte en internettregning som inkluderte to pornofilmer.

SPEAKER: Michael Martin. Foto: REUTERS/Leon Neal/Scanpix
SPEAKER: Michael Martin. Foto: REUTERS/Leon Neal/Scanpix Vis mer
APEKATTER: Slik har Daily Mail illustrert en av dagens saker om skandalen. Faksimile
APEKATTER: Slik har Daily Mail illustrert en av dagens saker om skandalen. Faksimile Vis mer