Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk ikke avlive: - Grotesk

- Dyret var i sinnssyke smerter, forteller Inge Louis Antonsen, som sto klar med kniven etter viltpåkjørsel.

PÅKJØRT: Da Inge Antonsen ankom et ulykkested hvor en hjort lå og vred seg i smerter, ville han avlive den. Det fikk han ikke lov til. Video: Inge Antonsen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Inge Louis Antonsen (59) var på vei til smalahovelag i Hylkje utenfor Bergen lørdag kveld da trafikken stoppet.

En bil i motgående kjørefelt sto med nødblinken på. Foran lå en skadd hjort og vred seg i smerter.

Antonsen løp tilbake til bilen for å hente kniven han har liggende i bildøra i tilfelle slike hendelser, og var klar til å avlive dyret. Han fikk streng beskjed av politiet om å vente på viltnemnda, som skulle være på vei.

Men da politiet kom var dyret allerede dødt, og viltnemnda var ikke med, ifølge Antonsen. Han og kompisen dro videre for å rekke kalaset, da de ble forsikret om at politi og viltnemnda var på vei.

En venn som bor rett ved ulykkesstedet sto der da politiet kom, forteller han. Dyret ble da dratt utenfor autovernet, slik at det ikke skulle hindre trafikken.

- Sinnssyke smerter

- Dyret var i sinnssyke smerter. De kan ikke ligge sånn og pines, de har følelser som oss mennesker, sier Antonsen til Dagbladet.

- Når vi er voksne folk og forklarer politiet at vi har gjort det før og vet hvordan det skal gjøres, kan man ikke vente i år og dag på et viltnemnda som aldri kommer.

Antonsen er ingen jeger, men forteller at han har slaktet mye opp gjennom åra, og vet hvordan man avliver et dyr skånsomt.

Veitrafikkloven og Dyrevelferdsloven pålegger alle å hjelpe et dyr som åpenbart er skadd eller hjelpeløst, så langt det lar seg gjøre. Er det åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan personen på stedet avlive dyret med det samme.

Er det snakk om storvilt skal man helst få tak i eier, veterinær eller politiet før dyret avlives. Den aktuelle kommunen er «eier» av hjorteviltet.

- Den pintes helt til døde, og jeg synes at det, i et velferdsland som Norge, skal være sånn … Det er helt grotesk, rett og slett, sier Antonsen.

Operasjonsleder i Vest politidistrikt, Terje Magnussen, bekrefter Antonsens historie overfor Bergensavisen.

- Da vi fikk meldingen om påkjørselen, ringte vi viltnemnda, slik vi pleier å gjøre. Vi forholder oss til det de sier, og beskjeden var at hjorten ikke skulle tas livet av med kniv, sier han.

Ifølge operasjonslederen ble veien fikk politiet første melding rundt 18.12, og veien var åpnet igjen klokka 18.46.

Dagbladet har vært i kontakt med Vest politidistrikt, som ikke har hatt anledning til å la seg intervjue tirsdag.

FARE: Disse hjortene ante fred og ingen fare da de stoppet ved et vannhull for å drikke i Maharashtra, India. Video: Kameraone. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Risikerer grufull avliving

Viltkontakt Rune Johan Mikkelsen var en av dem som ble kontaktet om hjortepåkjørselen. Han kan huske å ha fått første telefon 18.18. På grunn av mye kø ble det avtalt at politiet skulle kjøre i utrykning for å komme raskest mulig fram.

- Folk som ikke er vant til å se dyr lide, synes det er veldig ille. Minuttene går, og de føles lange - det har vi full forståelse for. Men lovverket er helt klart, det er ikke juridisk lovlig å avlive med kniv, sier han til Dagbladet.

- Hvis det likevel er sånn at det tar tid for oss å komme fram, stiller det seg kanskje litt annerledes hvis man har rett utstyr og kompetanse. Det er imidlertid vanskelig for oss å bedømme på stående fot, derfor er det stort sett alltid anbefalt å vente.

Mikkelsen forteller at det er omtrent hundre viltpåkjørsler i bergensområdet hvert år, og at dyra i enkelte av tilfellene blir liggende en liten stund i veien.

- Både vi og politiet har jo kjøretid ut til ulykkesstedet og derfor går det noe tid.

- Hva kan skje dersom man skulle forsøke å avlive hjorten med kniv?

- Når dyret ligger skadd midt i veien med folk rundt, oppleves det som en utrolig presset situasjon. De ligger ofte urørlig, da kan man bli blind på hvor skadd det er. Man risikerer at dyret kaster på seg, og at en eventuell avliving med kniv kan bli grufull, sier Mikkelsen, som håper at folk forstår at dette er hensyn som tas nettopp med hensyn til dyra.

Kan påføre mer lidelser

En venn av Antonsen kontaktet dyrevernsorganisasjonen NOAH etter hendelsen.

Leder og veterinær i organisasjonen, Siri Martinsen, mener det er et viktig prinsipp at ikke hvem som helst kan avlive store dyr som er skadd, men påpeker at utrykningstida bør minimeres.

Siri Martinsen i NOAH mener det er et viktig prinsipp at ikke hvem som helst kan avlive store dyr som er skadd. Foto: NTB Scanpix
Siri Martinsen i NOAH mener det er et viktig prinsipp at ikke hvem som helst kan avlive store dyr som er skadd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Man kan faktisk påføre dyret enda mer lidelse, dersom avlivingen ikke gjøres riktig. Men hvis det er en påkjørsel med tydelig dødelig skade, bør det rykkes ut så fort som overhodet mulig, sier hun.

- Hvor stort tidsrom faller innenfor formuleringa «innen rimelig tid»?

- Det bør skje raskt, men kan dessverre ta lengre tid enn det man ønsker. Det ser vi også ved skader på mennesker, så det er vanskelig å si noen grense. Klart det er lenge å vente en time med brukket rygg, men det forekommer.

Små dyr kan avlives

I løpet av jaktsesongen 2018 til 2019 ble 7900 hjortedyr drept av bil, viser tall fra Statens vegvesen.

Høsten og vinteren er høysesong for påkjørsler, da det er vanskeligere å oppdage dyr som trekker ned mot veien når snøen reduserer framkommeligheten i skogen.

NOAH får sjelden inn henvendelser som denne. Når det gjelder mindre dyr er situasjonen annerledes, ifølge Martinsen.

- En del får beskjed om å avlivet dyret selv. Det er ikke akseptabelt, ettersom det kan påføre dyret mer smerte. Når det gjelder mindre dyr har vi ikke et fungerende system. Når det gjelder større dyr fungerer det relativt bra ved fatale skader, men vi har mye å gå på for behandling av dyr som kunne overlevd.

Viltkontakt Rune Johan Mikkelsen sier Viltnemnda helst ser at lovverket blir endret, slik at kommunen også har juridisk ansvar for småviltet, og at det ikke er opp til tilfeldige forbipasserende.

- Vi er enig i at skadd småvilt i Norge, trolig blir uprofesjonelt håndtert i mange kommuner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media