Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fikk ikke beskjed om løslatelse, begikk selvmord

USA skulle straks sette fri den saudiarabiske Guantanmo-fangen. Det hadde ingen fortalt 30-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mani Shaman Turki al-Habardi Al-Utaybi fra Saudia-Arabia hadde ifølge advokaten sin ingen anelse om når han kunne komme ut av det omstridte amerikanske terrorfengselet på Guantanamo-basen på Cuba.

Lørdag hengte han seg på cella, samtidig med to andre fanger.

- Skulle løslates

Den oppsiktsvekkende opplysningen om mannens framtid i frihet ble lagt fram av professor Mark Denbeaux på BBCs «World Today programme» i dag tidlig. Han representerer flere av de utenlandske fangene, og forteller at den avdøde mannen var blant 141 som er planlagt løslatt.

Ennå sitter rundt 460 menn fengslet på «Gitmo», nesten alle uten noen form for formell tiltale mot seg.

- Vi har akkurat blitt informert om at en av de tre som tok livet av seg var en av dem som skulle løslates. Men USAs policy er at man ikke forteller fangene om løslatelsen før man har et bestemt hvilket sted de skal sendes til, sier den amerikanske advokaten.

Mens Colleen Graffy, talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet, i går karakteristerte de tre selvmordene som «et bra PR-stunt for å tiltrekke seg oppmerksomhet», er Denbeauz av en noe annen oppfatning.

- Disse menneskene blir fortalt at de vil være 50 år innen de slipper ut, at de ikke har noe håp om løslatelse. De blir nektet en rettslig behandling, konstaterer advokaten.

INGEN TILTALE ELLER DOM: De tre første kjente dødsfallene ved Guantanamo-fangeleiren har økt styrken på kritikken mot den svært kontroversielle amerikanske praksisen. Foto: SCANPIX/REUTERS
INGEN TILTALE ELLER DOM: De tre første kjente dødsfallene ved Guantanamo-fangeleiren har økt styrken på kritikken mot den svært kontroversielle amerikanske praksisen. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Begikk selvmord uten å vite

Han har tidligere forsøkt å muntre opp en annen suicidal klient med en avisartikkel der Bush sier han på sikt vil legge ned fengselet, men utklippet ble konfiskert av Guantanamo-vaktene, med beskjed om at fangene ikke skulle ha tilgang til nyhetsdekningen. Om selvmordet til Al-Utaybi sier Denbeaux:

- USA hadde bestemt seg for at denne mannen ikke var noen sikkerhetsrisiko og var klar til å bli løslatt, men vi trengte et land å sende ham til. Hans desperasjon var stor nok til at han, i sin uvitenhet, tok livet sitt.

Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke kommentert Denbeaux\' uttalelser til BBC, men Pentagon har ifølge nyhetsbyrået AP sagt at Al-Utaybi var planlagt overført til en annen avdeling på Guantanamo. Robert Durand, en talsmann for Guantanamo-fengselet, hevder han ikke vet hvorvidt al-Utaybi hadde blitt informert om «anbefalingen om overføring» før han hengte seg.

Ifølge Pentagons offisielle statistikk har det vært 41 mislykkede selvmordsforsøk før lørdagens tragedier, men ifølge forsvarsadvokatene er tallet langt høyere.

- Fikk ikke beskjed om løslatelse, begikk selvmord
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling