TIL ULLEVÅL:  Den ene av de skadde nordmennene hjelpes av flyet på Gardermoen for å bli kjørt videre til Ullevål universitetssykehus. Den internasjonale ISAF-styrken slår fast at hensynet til sivilbefolkning i området var årsaken til at de norske soldatene ikke fikk støtte fra flybombing da de havnet i harde kamper med opprørere.  FOTO: TORBJØRN KJOSVOLD, FORSVARET.
TIL ULLEVÅL: Den ene av de skadde nordmennene hjelpes av flyet på Gardermoen for å bli kjørt videre til Ullevål universitetssykehus. Den internasjonale ISAF-styrken slår fast at hensynet til sivilbefolkning i området var årsaken til at de norske soldatene ikke fikk støtte fra flybombing da de havnet i harde kamper med opprørere. FOTO: TORBJØRN KJOSVOLD, FORSVARET.Vis mer

Fikk ikke bombehjelp av hensyn til sivile

- En følge av de internasjonale styrkenes nullvisjon om sivile tap, sier PRIO-direktør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Frykt for å ramme sivile førte til at de norske soldatene i Afghanistan ikke fikk støtte fra flybombing.
- En følge av de internasjonale styrkenes nye nullvisjon om sivile tap, sier PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

Flyene som ble kalt inn for å bistå de norske soldatene som ble angrepet i Afghanistan søndag, slapp ikke bomber fordi det var sivile i området, opplyser den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF til NTB.

Bekymret for sivile

Åtte norske soldater ble såret, to av dem alvorlig, i den seks timer lange trefningen nord i Afghanistan.

Under angrepet ba de norske soldatene om flystøtte. Fly ble beordret på vingene, men det ble ikke brukt våpen mot de norske soldatenes motstandere, bekrefter både ISAF og Forsvaret.

- Pilotene brukte ikke våpen fordi denne operasjonen fant sted i et befolket område. Sikkerheten til sivile var en bekymring, sier oberstløytnant Todd Vician, talsmann for den NATO-ledede ISAF styrken, til NTB.

Ifølge VG er det sterk misnøye i troppen med at de rundt 20 soldatene på bakken ikke fikk hjelp fra luften til å bombe de som angrep dem.

Færre sivile tap

Direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) mener dette er en konsekvens av nullvisjonen om sivile tap som sjefen for de internasjonale styrkene, general Stanley McChrystal, har gått i bresjen for.

McChrystal har lagt begrensninger på bruk av flystøtte fordi statistikken viser at de fleste sivile tap har skjedd når soldater på bakken har kalt inn flystøtte etter å ha falt i bakhold. Planlagte flyangrep medfører færre tap av sivile liv, fordi man da har tid til bedre etterretning og ikke utfører angrep for å løse akutte og uoversiktlige situasjoner.

- De nye reglene for en mer restriktiv bruk av flystøtte er lagt merke til. I siste halvår av 2009 klarte man å redusere antallet sivile drap med 30 prosent, forteller Harpviken, som sier at den type operasjoner som de norske styrkene var utsatt for søndag, nettopp et eksempel på dette.

- Jeg er ikke i tvil om at det er riktig med tilbakeholdenhet med flyangrep. Vi har hatt åtte år med bruk av våpenmakt som har rammet den afghanske sivilbefolkningen veldig hardt, sier Harpviken til NTB.

Tillitskrise
SISTE ETAPPE: Her blir offiseren fra trøndelag lastet inn i en tysk ambulanse utenfor sykehuset i Mazar-e-Sharif for å kjøre det siste lille stykket ut til militærflyplassen der flyet hjem ventet. De to hardt skadde soldatene landet i Norge i går kveld. Foto: Jonte Wentzel
SISTE ETAPPE: Her blir offiseren fra trøndelag lastet inn i en tysk ambulanse utenfor sykehuset i Mazar-e-Sharif for å kjøre det siste lille stykket ut til militærflyplassen der flyet hjem ventet. De to hardt skadde soldatene landet i Norge i går kveld. Foto: Jonte Wentzel Vis mer

Tapene av sivile liv har skapt en alvorlig tillitskrise mellom lokalbefolkningen og de internasjonale styrkene som det er vanskelig å komme ut av, sier PRIO-direktøren.

Harpviken forteller at den positive utviklingen som McChrystal kunne vise til for siste halvdel av 2009, ikke har fortsatt i 2010, men at det henger sammen med den nye offensiven til USAs president Barack Obama i år.

- Offensiven har ført til en økning i antall sivile drap på 33 prosent i årets første tre måneder sammenlignet med samme periode i fjor. Det er derfor viktig at man fortsatt er restriktiv med bruk av flyangrep, selv om det er en tøff beskjed til bakkestyrkene, understreker han.

Skal evalueres

Hendelsen med de norske soldatene skal nå evalueres, og Forsvaret har sendt ned tre personer fra Norge som skal jobbe med å få alle fakta på bordet.

- De tre skal sammen med et team fra avdelingen der nede gå gjennom hele hendelsesforløpet. Målet er å komme fram til hva som har skjedd i detalj, opplyser kommunikasjonssjef John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter.

- Målet er å utarbeide en oversikt som gjør det mulig for oss å gjøre justeringer. Når det som skjedde først skjedde, var det også veldig mye som var veldig bra, som den medisinske innsatsen og evakueringen, understreker Lien.


(NTB)