Fikk ikke en krone

For snart fem år siden fløy 19 år gamle Inger Laila Eikeland 30 meter gjennom lufta i en bilulykke. Hun ble erklært 55 prosent invalid, men Storebrand mente hun ikke hadde krav på erstatning. Etter fullt medhold i to rettsinstanser møter hun nå forsikringsselskapet i Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1996 ble da 14 år gamle Inger Laila Eikeland fra Haugesund et trafikkoffer. Hun satt på fanget til en person i passasjersetet, uten sikkerhetssele. Sjåføren, som var 36 år, traff et buss-skur i 160 km/t. Den ville ferden endte i grøfta og Inger Laila fikk store skader. Hun pådro seg hjerneskade, ryggskader, hun mistet luktesansen og hørselen på det en øret.

Nå kjemper hun for å bli et uskyldig trafikkoffer.

Lånte 40000

Forsikringsselskapet Storebrand ville ikke tilby Inger Laila en krone. De mente hun burde hatt på seg sikkerhetsselen. Hun har derfor medvirket til egen skade og har ikke krav på erstatning, mener selskapet.

40000 kroner fra bestemor sørget for sikkerhet til Inger Lailas advokat Christian Ludin. Etter fullt medhold i to instanser avgjøres Inger Lailas skjebne i Høyesterett. Vinner hun saken, kan hun få rundt to millioner kroner i erstatning.

Ville bli politi

I dag, nesten fem år etter ulykken er Inger Laila 55 prosent invalid og 75 prosent ervervsmessig ufør. Hun har sluttet på skolen og kan ikke jobbe. Det meste av tida tilbringer tenåringsjenta hjemme sammen med mamma.

Hjerneskaden har ført til at hukommelsen svikter, hun har lærevansker, konsentrasjonen svikter og hun har store smerter i hodet.

- Da jeg var liten, hadde jeg så lyst til å bli politi. Men jeg kan jo bare glemme det nå. Det spørs vel om jeg noen gang kan få meg en jobb, sier Inger Laila.

Inger Laila vil trolig bli avhengig av hjelp resten av livet. Mamma, Vigdis Eikeland, er i dag Inger Lailas høyre hånd.

Både Inger Laila og mamma tror de får full erstatning i Høyesterett, men de har mistet all tro på forsikringsselskapet.

I dag har 19-åringen håp om å få erstatning og en drøm om å få seg et eget sted å bo.

- Horribelt

Erstatningskonsulent Tom Eitvet i Foreningen for trafikkskadde i Norge mener det er helt horribelt om hun ikke får skikkelig erstatning. - Vi synes det er grusomt om hun skal bli straffet etter en beslutning hun tok et lite sekund i en alder av 14 år, sier Eitvet.

Storebrand går inn for avkorting av erstatningen, men selskapets advokat, Knut Risa, ville i går ikke si hvor mye.

Kampen mot Storebrand

  • 4. januar 1996 skjedde ulykken der Inger Laila Eikeland ble kastet ut av vinduet på en bil i 160 km/t.

    Hun hadde ikke på seg sikkerhetssele.

  • Inger Laila lånte 40000 kroner av bestemor for å kunne gi advokaten sikkerhet for å føre saken.
  • Inger Laila gikk til sak mot forsikringsselskapet Storebrand, som mente hun ikke hadde krav på noe erstatning.
  • I to rettsinstanser ble Inger Laila tilkjent 100 prosent erstatning.
  • Saken er nå anket til Høyesterett, og går 28., 29. og 30. november. Der skal det vurderes om hun har medvirket til egen skade.
  • Inger Laila og advokaten går for 100 prosent erstatning. Storebrand går inn for avkorting av erstatningen, men vil ennå ikke si hvor mye.