Fikk ikke filme Solstad-tale om ytringsfrihet

- Ba meg pelle meg til helvete vekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i kveld talte forfatteren Dag Solstad på Litteraturhuset. Basert på sitt eget politiske essay i tidsskriftet Samtiden foredro forfatteren om ytringsfrihet.

Human Rights Service (HRS) ville filme arrangementet, men ble stoppet i døra av daglig leder på Litteraturhuset, Aslak Sira Myhre.

- Han ba meg om å pelle meg til helvete vekk. I tillegg feide han kameraet fysisk til side ved en anledning. Jeg ble overrasket over heftigheten og den insisterende holdningen i avvisningen, sier HRS-frilanser Christofer Owe til Dagbladet.no.

- Jeg er en vennlig og høflig mann, og har en forventing om at jeg skal bli behandlet slik av andre. Det at mine argumenter blir kalt for idiotiske synes jeg er ganske krenkende, sier Owe, som sto bak den kontroversielle TV2-dokumentaren «Naive Norge».

Litteraturhusets daglige leder, Aslak Sira Myhre, har en annen versjon av opptrinnet på trappen på Litteraturhuset.

- Det var ikke noe håndgemeng, men jeg måtte be han forlate stedet minst tre ganger. Owe fikk ikke lov til å filme arrangementet, sier Sira Myhre til Dagbladet.no.

- Hvorfor det?

- Fordi Dag Solstad ikke ønsket å bli filmet. Folk må få velge om de vil bli filmet eller ikke. Vi har hatt flere arrangementer på Litteraturhuset av samme art, sier Sira Myhre til Dagbladet.no.

HOLDT FOREDRAG: Dag Solstad snakket om ytringsfrihet på Litteraturhuset i kveld. Foto: Frank Karlsen, Dagbladet
HOLDT FOREDRAG: Dag Solstad snakket om ytringsfrihet på Litteraturhuset i kveld. Foto: Frank Karlsen, Dagbladet Vis mer

- Ifølge Owe sier Solstad først at han ikke har noe mot å bli filmet, men ombestemmer seg når det blir klart hvem det er som filmer?

- Det må du snakke med Dag Solstad selv om, eller Samtiden-redaktør Cathrine Sandnes, forklarer Sira Myhre.

Ifølge 34-åringen kunne Owe fått se foredraget, bare uten kamera.

- Jeg vil ikke karakterisere det som noe annet enn veldig uhøflig. Owe kunnet godt kommet inn for å se på arrangementet, men respekterte ikke at han ikke fikk ha med seg kamera, sier Sira Myhre.

Det lyktes ikke Dagbladet.no å komme i kontakt med Dag Solstad i kveld.


• Les også:
- Solstads siste blues.

Fikk ikke filme Solstad-tale om ytringsfrihet
BLE NEKTET: Naive Norge-regissør Christofer Owe.
NEKTET: Litteraturhusets daglige leder, Aslak Sira Myhre.