Fikk ikke forklare seg om narkosmugling

Tove Johansen fikk ikke sjansen til å forklare seg om narkotikasmuglingen i det hele tatt da rettssaken mot henne startet i Lima i Peru i går. Det kan ta flere måneder før rettssaken avsluttes og bergenskvinnen mottar dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 33 år gamle bergenskvinnen er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 7,5 kilo kokain fra Peru til Norge i fjor sommer. I går startet rettssaken i hovedstaden i det Sør-Amerikanske landet. Den skal holdes med tre dommere, og uten jury.

- Hun fikk ikke forklare seg om smuglingen. Hun ble bare spurt om personlige opplysninger som navn, fødselsdato, adresse, yrke og foreldrenes navn. Hele rettsmøtet var over på 15 minutter, sier Lars Stimman, norsk generalkonsul i Peru, til Dagbladet.no.

Han forteller at den norske kvinnen er lettet over at saken endelig er i gang, og at hun ser fram til å få forklare seg i retten og bli ferdig med rettssaken.

Tove Johansens peruianske advokat, Consuela Garcia De Piecetti, har antydet at rettssaken vil ta flere måneder, og regner med at bergenskvinnen må møte i retten minst 10-15 ganger.

- Det kan ta flere dager mellom hver gang hun blir hentet til retten. Neste gang blir visstnok torsdag i denne uka. Dette er helt vanlig i Peru, sier generalkonsul Stimman.

Han har besøkt den norske kvinnen regelmessig i fengselet i Peru det siste året, men fikk ikke snakket med henne under det forberedende rettsmøtet i dag.

- Jeg fikk sett henne, og hun så meg. Og hun vet at jeg vil besøke henne i fengselet, sier Stimman.

Tove Johansen risikerer 25 års fengsel for forsøk på smugling av flytende kokain - impregnert på klær i hennes bagasje - fra Peru til Norge.

Bergenskvinnen ble stoppet på flyplassen i Lima, og har innrømmet forsøk på smugling. Men 33-åringen nekter for å være en av bakmennene i smuglersaken, slik peruiansk politi hevder.

- Hun har ikke gjort nok galt for å risikere en så hard straff. Ikke misforstå, jeg sier ikke at hun ikke har gjort noe galt, men her er det sterke pengefolk som står bak, sa en fortvilet mor, Grete Johansen, til Dagbladet i går.

- Hun er uskyldig, hun har aldri vært bakkvinne for en narkoliga. Til det er hun altfor fattig, sier advokat Consuela Garcia De Piecetti i Peru.

TILTALT: Tove Johansen avbildet i Bergen før hun reiste til Peru i januar 1999.