Fikk ikke hjelp av UD

UD ville ikke hjelpe Per Sandberg, leder av Stortingets Kontroll og konstitusjonskomité, slik at han fikk avtalt møter med dommer, statsadvokat og etterforskningsledelse i Brasil.

TIL BRASIL: I dag reiser Per Sandberg, leder av Stortingets Justiskomité til Brasil, for å finne ut hva som egentlig er årsaken til at norske forretningsmenn er siktet og tiltalt for organisert kriminalitet i landet.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
TIL BRASIL: I dag reiser Per Sandberg, leder av Stortingets Justiskomité til Brasil, for å finne ut hva som egentlig er årsaken til at norske forretningsmenn er siktet og tiltalt for organisert kriminalitet i landet. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Da jeg bestemte meg for å reise til Brasil tok jeg kontakt med Norges ambassade i Brasilia for å få hjelp. Det er helt vanlig praksis at norske ambassader og konsulater i utlandet bistår stortingsrepresentanter som er på reise i utlandet, sier Per Sandberg, nestleder i Fremskrittspartiet og leder av Stortingets justiskomité.

Sandberg ønsket hjelp til å ordne møter med brasilianske myndigheter. Sandberg ønsker å finne fakta i den meget omtalte Brasil-saken, hvor flere norske forretningsmenn er siktet/tiltalt for organisert kriminalitet i Brasil.

I følge myndighetene i Brasil skal nordmennene ha investert flere hundre millioner svarte penger i Brasil.
Samtidig bekrefter myndighetene i Brasil at pengene fra Norge er lovlig innført via sentralbanken i Brasil.
Økokrim i Norge har gjentatte ganger benektet at de norsk forretningsmennene er mistenkt for kriminalitet i Norge.

Undersøke - Det er noe som ikke stemmer i denne saken. Jeg har blitt kontaktet av en rekke mennesker og bestemte meg for å reise til Brasil for å undersøke saken.

- Du fikk ikke hjelp av Utenriksdepartementet?

- Det tok lang tid fra vi kontaktet ambassaden, uten at vi fikk noen tilbakemelding. Da vårt reisekontor purret på ambassaden i Brasil, fikk vi til svar at ambassaden ventet på en instruks fra Utenriksdepartementet i Norge om hva de skulle gjøre, sier Sandberg.

Kort tid etter ble Per Sandberg kontaktet av kontoret til statssekretær Espen Barth Eide.

- I en samtale med meg mente statssekretæren at det på prinsipielt grunnlag var vanskelig for Utenriksdepartementet i Oslo, ambassaden i Brasil og konsulatet å bistå. Årsaken var at jeg var interessert i en konkret sak. UD kunne derimot være behjelpelig og ordne møter dersom det var generelle møter og ikke en konkret sak, sier Per Sandberg.

Avtalt møter
Men UDs vegring mot å formidle kontakt og ordne møter med politi, påtalemyndighet og dommer i Brasil stoppet ikke Per Sandberg.

- Nå har jeg selv fått ordnet møter med dem som det er viktig for meg som leder av Stortingets justiskomité å snakke med i denne saken. Disse personene som representerer myndighetene i Brasil kan forhåpentligvis fortelle hva som er fakta og hvilken rolle norske myndigheter har i denne saken, sier Per Sandberg.

- Er du overrasket over at UD ikke vil hjelpe deg som leder av justiskomiteen?

- Nei.

- Konsekvenser

- Jo mer vi undersøker rundt denne saken i Brasil hvor en rekke norske forretningsmenn er tiltalt og siktet, jo mer klart blir det for meg at norske myndigheter har et problem. Jeg blir ikke overrasket om Brasil-saken får konsekvenser for de som har vært involvert fra norske myndighetens side.

- Hvilke norske myndigheter har ansvaret?

- Utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Knut Storberget er selvfølgelig ansvarlig for hvilke opplysninger norske myndigheter har sendt av opplysninger om norske statsborgere til en av nasjon.

- Kan Brasil-saken få konsekvenser for norske myndigheter?

- Denne saken kan få konsekvenser for justisminister Knut Storberget, utenriksminister Støre og de som er innblandet i saken hos Økokrim og Oslo politidistrikt, sier Per Sandberg.

VILLE IKKE: Statssekretær Espen Barth Eide i UD mente det var prinsipielt vanskelig å hjelpe Per Sandberg slik at det ble avtalt møter med dommer og aktor i Brasil. 
Foto BREKKE/TRULS Dagbladet
VILLE IKKE: Statssekretær Espen Barth Eide i UD mente det var prinsipielt vanskelig å hjelpe Per Sandberg slik at det ble avtalt møter med dommer og aktor i Brasil. Foto BREKKE/TRULS Dagbladet Vis mer