Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk ikke komme,kan ikke reise,får ikke svar

STAVANGER (Dagbladet): Først fikk ikke lege Mustafa Yaman (37) komme til Norge. Så fikk kurderen opphold på humanitært grunnlag. Nå får han ikke dra og ta jobb i Bulgaria. Myndighetene besvarer ikke brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den håpløse situasjonen er blitt mitt livs tragedie, sier Mustafa Yaman.

Han føler at han sitter i husarrest i det rike landet som han hadde slike forhåpninger til.

Om få dager drar hans bulgarske legekone og datteren til Bulgaria, mens Mustafa fortviler i Norge.

Han har skrevet tre brev til utlendingsnemnda, det første ble postlagt i fjor vår. Der beskriver han sin situasjon og ber om å få pass. Han har aldri fått et eneste svar.

Nektes syrisk pass

Nå har han også bønnfalt justisministeren om å få hjelp. Stavanger Aftenblad har hatt flere oppslag på den kurdiske legen som faller mellom alle stoler, men ingenting har nyttet.

Mustafa kom til Norge som asylsøker med falskt pass i 1996. Han ble sendt tilbake gjennom Europa, og endte opp som nærmest internert på flyplassen i Athen i åtte måneder. Hans bror bor i Stavanger, og etter hvert fikk Mustafa innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag.

Norske myndigheter mener han må skaffe seg pass fra hjemlandet Syria. Mustafa hevder at han ble forfulgt for sin politiske aktivitet i Syria, derfor flyktet han. Syria nekter ham pass.

Vil yte noe

Han snakker perfekt norsk, men får ikke praktisere som lege fordi han mangler et halvt poeng på godkjent fagprøve. I Bulgaria har han tilbud om jobb som kan kombineres med spesialisering innen røntgen.

- Jeg blir eldre, jeg vil yte noe. Jeg er lei av å gå på trygd, jeg vil heller gjøre noe som kan hjelpe meg sjøl og samfunnet her, forklarer Yaman.

Legeutdanningen har han fra Bulgaria. I Norge har han fått hospitere på Sentralsjukehuset i Rogaland i ti måneder, og jobbet som hjelpepleier.

- Jeg blir akterutseilt faglig når jeg ikke får praktisere. Det er fryktelig tungt å sitte her aleine når familien drar til Bulgaria. Uten pass kommer jeg ingen steder. Jeg føler meg dårlig behandlet, særlig når myndighetene ikke engang verdiger meg et svar på mine henvendelser, sier Yaman.

FORTVILER: Den kurdiske legen Mustafa Yaman (37) føler at han sitter i husarrest i Norge.
Hele Norges coronakart