Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk ikke legehjelp

Det er knapt to uker siden Pedro André Lucero ble begravet i Haugesund. Familien føler at legene spilte russisk rulett med guttens liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): - Det føles helt uvirkelig, som om dette ikke har hendt oss. Verden har rast helt sammen, sier Torill Eritsland til Dagbladet.

Det er knapt to uker siden hun fulgte sin eneste sønn, Pedro André, til graven. Sorgen over at han er borte er uutholdelig.

Samtidig føler hun et voldsomt sinne mot psykiatrien som sviktet når den syke gutten trengte den som mest.

- Siden Pedro André hadde vært innlagt to ganger tidligere, følte vi oss så trygge på systemet. De visste han var paranoid schizofren. De visste at han var suicidal. Likevel ga de ham bare en resept, sier Torill.

Stemmer i hodet

I november i fjor ble Pedro André innlagt ved psykiatrisk avdeling på Haugesund sjukehus første gang. Den livsglade gutten, som var aktiv i SOS Rasisme og Røde Kors, glad i tegning, friluftsliv og fisketurer, var blitt psykotisk og til stor fare for seg selv. Han fikk diagnosen paranoid schizofreni.

- Pedro André ble alvorlig og innesluttet. Ansiktet var helt uttrykksløst. Han sa at han egentlig ikke ønsket å dø, men at de sterke stemmene i hodet hadde overtaket på ham, sier søsteren hans, Julie Mari Lucero (25).

I mars i år var han blitt såpass frisk at han kunne skrives ut og flytte hjem til seg selv igjen. Formen svingte veldig de siste månedene, men først lørdag 19. juli tårner problemene seg virkelig opp for 24-åringen:

Henvist til legevakta

Ved 13-tida oppsøker han psykiatrisk avdeling og ber om å bli innlagt. Der blir han bedt om å henvende seg til legevakta.

Klokka 14.45 oppsøker Pedro André Haugesund legevakt første gang. Han ber om innleggelse på psykiatrisk avdeling. Han sier han har vanskelig for å ta vare på seg selv for tida. Vakthavende sykepleier avtaler at han skal ta kontakt litt seinere fordi legen ikke er til stede og venterommet er fullt.

Klokka 20.00 oppsøker Pedro André legevakta igjen. Vakthavende allmennlege skriver i journalen:

«Er nå tiltagende psykisk dårlig. Hører stemmer, kan ikke sove, spiser ikke meget. Virker rolig, god kontakt, stemningsleie lett forsenket, ingen vrangforestilling, har hallusinasjon med stemmer som taler til ham. Ikke suicidal.»

Legevaktlegen tar kontakt med psykiatrisk vakthavende lege, som igjen kontakter sin bakvakt, som beslutter å gi Pedro André legetime mandag og resept på 100 tabletter à 100 mg av schizofrenimedisinen Seroquel.

Fant selvmordsbrev

«Pappa, du må ikke ta det så tungt. Nøkkelen ligger i postkassa. Kanskje er jeg kommet til himmelen nå.» Det var alt som sto i brevet Pedro Lucero fant i postkassa da han kom hjem fra jobb tirsdag 22. juli.

- Jeg fikk sjokk. Pedro André satt i sofaen og så ut som om han sov. Men han var iskald. Det var for seint, sier Pedro.

I stua fant han tomme pillebrett Paracet og Seroquel. En gang mellom mandag ettermiddag og tirsdag formiddag, hadde 24-åringen tatt sitt eget liv.

- Vi kan ikke bare la dette passere i stillhet. Hvorfor ble vi ikke varslet om at han hadde søkt hjelp? Hvorfor ble han sendt til legevakta, når han var inne i systemet på psykiatrisk avdeling? Hvorfor ringte legen inn en resept på piller per telefon? Slik jeg ser det spilte legen russisk rulett med min sønns liv, sier Torill.

Familien klager nå saken inn for Fylkeslegen i Rogaland. Politianmeldelse av enkeltleger kan også bli aktuelt.

- Pedro André var veldig rettferdig. Vi vet at han ville ønsket at denne saken kom fram i lyset. Noe slikt som dette må ikke skje igjen, sier Julie Mari.

MANGE SPØRSMÅL: Pedro Andrés søster Julie Mari og moren Torill Eritsland sitter igjen med mange kritiske spørsmål til sykehuset etter dødsfallet.
TOK LIVET SITT:</B> Pedro André Lucero.
SELVPORTRETT: Pedro André Lucero likte godt å tegne og male. Han var en glad gutt inntil sykdommen fikk overtaket i november i fjor.