Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full uenighet om feiring i rådhuset i Oslo

Fikk ikke leie rådhuset til 50-års feiringen av pakistansk innvandring

- Den bursdagen har vært, sier Raymond Johansen.

VILLE FEIRE PÅ RÅDHUSET: Nå må Aamir Sheikh se etter andre steder å feire 50-års jubileet for pakistansk innvandring til Norge. Oslos storstue får han ikke lov til å leie. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VILLE FEIRE PÅ RÅDHUSET: Nå må Aamir Sheikh se etter andre steder å feire 50-års jubileet for pakistansk innvandring til Norge. Oslos storstue får han ikke lov til å leie. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er jeg skuffet over ordføreren fordi vi ikke får leie Oslos storstue til å markere 50-års jubileum for pakistansk innvandring til Norge, sier Aamir Sheikh. Han leder den norsk-pakistanske organisasjonen 14. augustkomitéen og jobber tett med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik om fredsprosessen mellom India og Pakistan. Sheikh er medlem av Oslo Høyre.

I dag satt han på tilhørerbenken i Oslo rådhus da avgjørelsen på søknaden om å få leie rådhussalen ble avslått.

FILMET: Aamir Sheikh dokumenterte behandlingen av jubileumssøknaden. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FILMET: Aamir Sheikh dokumenterte behandlingen av jubileumssøknaden. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi sendte søknaden i oktober 2018 og vi får avslag nå. To måneder før vi har satt arrangementsdatoen, sier en oppgitt Aamir Sheikh, som understreker at arrangementet ikke ville kostet skattebetalerne en krone.

I søknaden til forretningsutvalget om å få bruke rådhuset til jubileumsfeiringen har Sheik oppgitt 20. juni som ønsket arrangementsdato.

Av saksdokumentene går det fram at datoen er holdt i av i påvente av behandlingen av søknaden og det skal ikke være planlagt andre arrangementer i rådhuset den dagen.

- Vi feirer jo bursdag til barnet den dagen det er født. Det er da det er gøy. Ikke to år etterpå som Raymond Johansen og Marianne Borgen ønsker, sier Aamir Sheikh, som mener 1969 er året den første pakistaneren reiste til Norge og kom i jobb.

Feil år

- Den bursdagen har vært. De første pakistanerne kom hit i 1965, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Han deltok i forretningsutvalgets møte på mandag. Han har ikke stemmerett i utvalget, men har talerett og talte imot å godkjenne utleieforespørselen fra Aamir Sheikh.

VIL VENTE: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener det er bedre å arrangerer jubileum for pakistansk innvandring i 2021. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VIL VENTE: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener det er bedre å arrangerer jubileum for pakistansk innvandring i 2021. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Skal ikke norskpakistanerne selv få bestemme når de skal feire jubileum?

- Hvem er norskpakistanerne? Det er mange ulike organisasjoner. Jeg synes også at Oslo kan ha en mening om når jubileet skal skje. Det er jo også et spørsmål om når den første norskpakistaneren kom og det er jo beviselig før 1969, sier Raymond Johansen.

Byrådslederen mener det er mer passende å ta utgangspunkt i 1971.

- Den store innvandringen skjedde først fra 1971. Av denne grunn mener et stort flertall i det pakistanske miljøet at det er naturlig at en 50-års markeringen da bør skje i 2021, sier Raymond Johansen som for en måned siden møtte flere av de pakistanske organisasjonene i Norge sammen med ordfører Marianne Borgen.

STEMTE FOR: Carl I. Hagen (Frp) og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) støttet sammen med KrF forslaget om å leie ut rådhusets festsal til Aamir Sheik. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STEMTE FOR: Carl I. Hagen (Frp) og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) støttet sammen med KrF forslaget om å leie ut rådhusets festsal til Aamir Sheik. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Den pakistanske arbeidsinnvandringen til Oslo har vært med på å forme byen vår. Det pakistanske miljøet har spilt en viktig rolle i hvordan kulturen og identiteten til oslofolk har blitt formet siden 1971. Dette er derfor en viktig markering, som bør gjøres på en så bred og inkluderende måte som mulig, sier Johansen.

Han understreker at det er forretningsutvalget som tar avgjørelsen i saken.

2021

Der er det ordføreren i Oslo som er sjefen, men også hun mener det er feil å bruke Rådhuset til 50 årsjubileet som «14 august komiteen», som Aamir Sheikh leder, alene har tatt initiativet til.

- Det bli feil når vi vet at det er så mange som gjerne ønsker å være med på å utvikle markeringene til et bredere og større arrangment, sier ordfører Marianne Borgen.

Hun ønsker å lage et bredere arrangement i 2021.

ORDFØRER: Og leder av forretningsutvalget er Marianne Borgen (Sv). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ORDFØRER: Og leder av forretningsutvalget er Marianne Borgen (Sv). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi kan jo ikke feire 50-årsjubileum for pakistansk innvandring annethvert år, sier ordfører Borgen.

Hun berømmer initiativet fra Sheikh og ønsker han velkommen til å delta på planleggingen av et storstilt jubileumsarrangement om to år.

Dagbladet er kjent med at Aamir Sheikh og 14. augustkomitéen planlegger å feire 50-årsjubileet i år, til tross for avslaget fra Oslo kommune.

- Kommer ordføreren til å stille på årets jubileumsarrangement?

- Dersom jeg får en invitasjon fra 14. augustkomitéen, vil jeg selvfølgelig vurdere denne på samme måte og like positivt som jeg gjør med andre invitasjoner. Jeg er mye rundt på lokale arrangementer i denne byen hele tiden, som organisasjoner arrangerer, sier Marianne Borgen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!